Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βλέπεις πρόσωπα πάνω σε αντικείμενα; Τότε θα πρέπει να μάθεις για την pareidolia!


Υπάρχουν άνθρωποι που κοιτώντας τα σύννεφα, καθώς κινούνται, νομίζουν πως αποκτούν υπαρκτά σχήματα ή πρόσωπα.

Ή απλά μπορεί να κάθονται σε μία θέση και ενώ σκέφτονται κάτι εντελώς άσχετο, να διακρίνουν μια φατσούλα που χαμογελά στο παρκέ;

Τα παραδείγματα είναι τελείως τυχαία, όμως υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους συμβαίνει αρκετά συχνά να δημιουργούν τα μάτια τους εικόνες προσώπων σε άψυχα αντικείμενα και επιφάνειες.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν αυτά τα διασκεδαστικά, αλλά περίεργα περιστατικά είναι η pareidolia ή παρειδωλία. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό φαινόμενο που κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν συγκεκριμένα σχήματα και εικόνες πάνω σε τυχαία μέρη.

Το αμφιλεγόμενο ψυχολογικό τεστ Rorschach χρησιμοποιεί εικόνες από μελάνι. Βασίζεται στην pareidolia για να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που είναι βαθιά θρησκευόμενοι ή πιστεύουν στο παραφυσικό, αλλά και εκείνοι που είναι νευρωτικοί ή έχουν αρνητικές διαθέσεις είναι πιο επιρρεπείς στο να βιώσουν την εμπειρία pareidolia.

Σε δέντρα, σε βουνά, στο μπιφτέκι που είναι σερβιρισμένο στο πιάτο σου, σε απλά καθημερινά αντικείμενα, φατσούλες και πρόσωπα, άλλοτε χαρούμενα, συνοφρυωμένα, θυμωμένα, αστεία είναι πολύ συχνά εκεί για να σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είσαι καλά και αν συμβαίνει και σε άλλους.

Ο εγκέφαλός μας είναι «προγραμματισμένος» να ανιχνεύει και να αναγνωρίζει πρόσωπα. Μπορεί, λοιπόν, να συνθέσει σχήματα και μοτίβα, διαφορετικές οπτικές πληροφορίες και να τα δημιουργήσει. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως το κάθε άτομο μπορεί να ερμηνεύσει την ίδια πληροφορία – εικόνα διαφορετικά από κάποιον άλλο.


Πηγή: healthpharma.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια