Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι συνέπειες της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και η αντιμετώπιση τους

Η κίνηση του Erdogan αναφορικά με τη συμφωνία οριοθέτησης από κοινού με την κυβέρνηση της Λιβύης της τουρκικής και Λιβυκής ΑΟΖ , εμπεριέχει πολύ μεγάλους κινδύνους για την
Ελλάδα και την Κύπρο. Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί εκτός των εμφανών αποτελεσμάτων που έχει για τη ΝΑ Μεσόγειο η κίνηση αυτή της Τουρκίας αποτελεί και παρακαταθήκη για μελλοντικές εξελίξεις στο Αιγαίο. Στα εμφανή αποτελέσματα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
1.Συρίκνωση της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ και επέκταση της Τουρκικής ΑΟΖ.
2.Εκμετάλλευση σημαντικού μέρους των ελληνικών και κυπριακών υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία.
3. Η Τουρκία θα έχει λόγο αναφορικά με την κατασκευή ή όχι του αγωγού East Med, εκμαιεύοντας πολλαπλά ανταλλάγματα αφού αυτός θα περνάει υποχρεωτικά από την ΑΟΖ της. Γνωρίζοντας ότι η κατασκευή του εν λόγω αγωγού αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Ρωσίας, συμμάχου της Τουρκίας, αντιλαμβανόμαστε την επιπλέον βαρύτητα που θα αποκτήσει για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία η Τουρκία.
4. Κύκλωση της Ελλάδας από την Τουρκία και από την κατεύθυνση του νότου
5. Αεροναυτική απομόνωση της Κύπρου ,αποκοπή της από την Ελλάδα και ομηρία της από την Τουρκία
6. Μετατροπή της ΝΑ Μεσογείου σε τουρκική λίμνη
7. Αποκοπή του Ισραήλ από την Ελλάδα και ολοκλήρωση της περικύκλωσής του από εχθρικές προς αυτό δυνάμεις
8. Συρρίκνωση της Αιγυπτιακής ΑΟΖ και απομόνωση της Αιγύπτου από Ελλάδα και Κύπρο. Επιπλέον μετατροπή της Λιβύης σε τουρκικό προτεκτοράτο, σε περίπτωση νίκης της κυβέρνησης της Λιβύης εναντίον του Στρατηγού Χαφτάρ, με τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας.
9 Δημιουργία τετελεσμένου σύμφωνα με το οποίο για την χάραξη της τουρκικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, δεν λήφθηκε υπόψη η ύπαρξη των νησιών Καστελορίζου-Ρόδου-Κρήτης .Ειδικά το τελευταίο αποτελεί παρακαταθήκη για την Τουρκία και για την επίλυση των «διαφορών της» με την Ελλάδα στο Αιγαίο , υλοποιώντας τη σχεδίαση της για διαχωρισμό του Αιγαίου, σε αυτό ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού υπό τουρκική κυριαρχία, και σε αυτό δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού υπό ελληνική κυριαρχία, μη λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Όπως αντιλαμβανόμαστε η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να αντιδράσει. Αρχικά διπλωματικά , όπως και πολύ σωστά έπραξε και πράττει . Δυστυχώς αυτό εκτιμώ ότι δεν αρκεί. Ο Erdogan φαίνεται διατεθειμένος να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα. Δήλωσε ότι θα φέρει τη συμφωνία με την Λιβύη εσπευσμένα προς ψήφιση στην τουρκική βουλή. Δεν θα με εκπλήξει καθόλου μάλιστα αν η Τουρκική Βουλή προβεί στην ψήφιση ενός καινούργιου casus Belli σε βάρος της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα , και να δείξει στο λαό του συσπειρώνοντας τον, ότι υλοποιεί το Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Για να αντιληφθούμε τις επόμενες κινήσεις του Erdogan, αρκεί να προσέξει κανείς χρονικά τι έγινε από τις 15 Ιουλίου 2016 οπότε και πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα σε αυτήν μέχρι σήμερα.
15 Ιουλίου 2016 Εκδήλωση Πραξικοπήματος κατά του Erdogan
Από 4 Αυγούστου 2016 (19 ημέρες μετά το πραξικόπημα), έως 29 Μαρτίου 2017 στρατιωτική επιχείρηση δυτικά του Ευφράτη ποταμού με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη»
Δημοψήφισμα 16 Απριλίου 2017 (ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή του Erdogan ως Προέδρου Δημοκρατίας με σχεδόν απόλυτη εξουσία , αφού το ΝΑΙ πήρε 51.41%)
7 Οκτωβρίου 2017 ( 6 μήνες μετά τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη) ,νέα στρατιωτική επιχείρηση ελέγχου περιστολής της έντασης στο Idlib, με αποτέλεσμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 να πραγματοποιηθεί η Συμφωνία στο Σότσι μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την αντιμετώπιση της έντασης στο Idlib.
Από 20 Ιανουαρίου 2018 (3 μήνες μετά τη Συμφωνία του Σότσι) , έως 24 Μαρτίου 2018 στρατιωτική επιχείρηση με την επωνυμία «Κλάδος Ελαίας»και κατάληψη της Συριακής επαρχίας του Afrin
Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και βουλευτικές εκλογές 24 Ιουνίου 2018 (Νικητής και πάλι ο Erdogan και το κόμμα του)
Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 31 Μαρτίου 2019
Οκτώβριος 2019 ( 6 μήνες μετά το πέρας της επιχείρησης Κλάδος Ελαίας ) νέα στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας 16 ημερών για δημιουργία buffer zone στη Συρία με την επωνυμία «Πηγή Ειρήνης».
Σε όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, διεξήγαγαν παράλληλα με τις παραπάνω στρατιωτικές επιχειρήσεις και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις , τόσο στη ΝΑ Τουρκία σε κουρδικές επαρχίες και πόλεις, όσο και στο Βόρειο Ιράκ.
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι ο Erdogan φροντίζει και κρατάει διαρκώς απασχολούμενες τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις , ενώ παράλληλα πετυχαίνει πολιτικές και προσωπικές νίκες στο εσωτερικό της χώρας του. Αναφορικά με τις ένοπλες δυνάμεις, έχει φροντίσει να καρατομήσει πολλούς αξιωματικούς μη φίλα προσκείμενα προς το κόμμα του, προωθώντας δικούς του και έτσι ελέγχοντάς τες , ενώ παράλληλα φροντίζει να αποκτήσουν αυτές και πολεμική εμπειρία.
Τέλος και αυτό είναι πολύ σημαντικό , η τουρκική κοινωνία και ο λαός έχουν εξοικειωθεί με το ενδεχόμενο απωλειών ανθρώπινης ζωής , λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει συνεχώς η Τουρκία. Ο Εθνικισμός στην Τουρκία μαζί με τη φτώχεια και την ανεργία είναι στα ύψη. Τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο επικουρούμενο με τους μεγαλοιδεατισμούς και τη συγκρουσιακή και ανυποχώρητη ιδιοσυγκρασία του Ergogan, εκτιμώ ότι θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες στο άμεσο μέλλον.
Η Τουρκία κινείται και θα κινείται με γνώμονα την επιβολή τετελεσμένων. Ο Erdogan , ελέω Trump και με την συγκατάθεση ή ανοχή της Ρωσίας , θα κινηθεί επιθετικά σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου το αμέσως χρονικό διάστημα. Εμείς θα πρέπει ως χώρα να προετοιμαστούμε ανάλογα. Ως μέτρα προτείνονται τα εξής:
1.Καταγγελία σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς( ΟΗΕ,ΝΑΤΟ,ΕΕ κλπ) της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ, ως παράνομη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και αξίωση κατάργησή της.
2.Συνομιλίες άμεσες του κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Trump, ούτως ώστε να επισημανθούν οι συνέπειες που θα έχει τυχόν υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας , όπως επεσήμανα ήδη στην αρχή του παρόντος άρθρου. Έμφαση να δοθεί ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Τουρκία σε περίπτωση υλοποίησης της συμφωνίας της με την Λιβύη για κοινή χάραξη των ΑΟΖ τους θα έχει λόγο αναφορικά με την κατασκευή ή όχι του αγωγού East Med, εκμαιεύοντας πολλαπλά ανταλλάγματα αφού αυτός θα περνάει υποχρεωτικά από την ΑΟΖ της. Έτσι θα κρατάει η Τουρκία σε ενεργειακή ομηρία την ΕΕ, αλλά παράλληλα λόγω συμμαχίας της με τη Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει προβλήματα και στα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα τα οποία θέλουν την κατασκευή του East Med, προκειμένου να σπάσει το ενεργειακό μονοπώλιο της Ρωσία στην Ευρώπη. Να ζητηθεί δέσμευση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ , για έμπρακτη στρατιωτική υποστήριξη εάν απαιτηθεί. Να καταγγελθεί η Τουρκία ως μη πιστός σύμμαχος και να ζητηθεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της. Να ζητηθεί η αμερικανική συμμετοχή σε οινη διακλαδική αεροναυτική δύναμη η οποία θα συγκροτηθεί για περιφρούρηση της ασφάλειας των κοινών συμφερόντων μας στην περιοχή, με συμμετοχή και άλλων κρατών όπως αναλύω στη συνέχεια.
3. Συνομιλίες άμεσες με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κυρίως Γαλλίας και Ιταλίας, λόγω των πετρελαικών εταιρειών τους που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, για εξασφάλιση ενεργής στρατιωτικής υποστήριξης τους, αφού πλέον τινάζεται στον αέρα το οικοδόμημα του East Med. Καθορισμός κόκκινης γραμμής στους εταίρους μας, ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις όχι μόνο στον ενεργειακό αλλά και σε άλλους οικονομικούς τομείς της ΕΕ, αφού πλέον η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου θα είναι με τουρκική υπαιτιότητα πιθανή περιοχή εκδήλωσης στρατιωτικών επιχειρήσεων.
4. Καθορισμός κοινής γραμμής με Αίγυπτο και Ισραήλ , ότι απειλείται πλέον η ασφαλής διέλευση εμπορευμάτων από το Σουέζ προς την ΕΕ, και δημιουργία κοινής αεροναυτικής διακλαδικής δύναμης μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-Γαλλίας-Ιταλίας, ΗΠΑ η οποία να έχει Διοίκηση, Επιτελείο και δυνάμεις άμεσα υπαγόμενες σε αυτήν. Οι αεροναυτικές αυτές δυνάμεις να σταθμεύουν στην περιοχή μεταξύ τουρκικών ακτών και Λιβύης, νότια και νοτιανατολικά της Κρήτης, η οποία να είναι και η έδρα αυτής.
5. Επικοινωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο , προκειμένου να του επισημανθεί ότι με την τουρκική ενέργεια πλήττονται τα κινεζικά εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα , αναφορικά με την Cosco και τη δραστηριοποίησή της στον Πειραιά και την ΕΕ, αφού πλέον η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου θα είναι με τουρκική υπαιτιότητα πιθανή περιοχή εκδήλωσης στρατιωτικών επιχειρήσεων.
6. Κοινοποίηση προς την Τουρκία αλλά και σε ΕΕ, ΗΠΑ, ότι σε περίπτωση εμμονής της Τουρκίας στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Λιβύη , τα σύνορά μας κλείνουν ερμητικά για τους μετανάστες, κατά τα πρότυπα της Ιταλίας. Παράλληλα κοινοποίηση στην κυβέρνηση της Λιβύης αλλά και του Πακιστάν ότι αν δεν αλλάξουν τη στάση τους στη ΝΑ Μεσόγειο ,η Ελλάδα θα προβεί σε απέλαση αρχικά των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους από τη χώρα και στη συνέχεια θα εξετάσει χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο, και της απέλασης όλων των μεταναστών των προερχόμενων από τις εν λόγω χώρες που διαβιούν στην Ελλάδα
7. Λήψη άμεσων μέτρων επαύξησης της μαχητικής ισχύος της χώρας, με αναμόρφωση της θητείας, του συστήματος επιστρατεύσεως, της δημιουργίας σώματος Στρατοχωροφυλακής. Τα παραπάνω τα έχω αναλύσει εκτενώς σε πρόσφατο άρθρο μου-ανάλυση. Τέλος επίσπευση εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα οποία θα αναφερθώ εκτενώς σε άλλο άρθρο μου μελλοντικά.
Δυστυχώς πρέπει θέλουμε δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι η Τουρκία με τη στάση και τη συμπεριφορά της μας οδηγεί σταθερά στο να επιλέξουμε, είτε τελικά να συγκρουστούμε στρατιωτικά μαζί της, είτε να υποχωρούμε συνεχώς προβαίνοντας σε μία άτυπη φιλανδοποίηση.

Παναγιώτης Νάστος
Σχης(ε.α)-Αναλυτής-Συγγραφέας




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια