Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια ζητήματα έθεσαν οι Συνοριακοί Αττικής στον Αρχηγό και ποιες απαντήσεις έλαβαν


Παραθέτουμε ανακοίνωση των Συνοριακών Αττικής: Την τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019  το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ   παρουσία και του πρόεδρου της ΠΟΣΥΦΥ κ. ΧΑΡΕΛΑ Παναγιώτη .
    Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Διευθυντής του Επιτελικού γραφείου, ταξίαρχος κ.ΜΑΝΟΥΡΑΣ Χρήστος .
    Η συνάντηση έγινε μετά την αποστολή υπομνήματος στην Ηγεσία ,αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής ,στο πλαίσιο της ανάδειξης και επίλυσης των ζητημάτων που ταλανίζουν τους αστυνομικούς που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες και υπηρετούν στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής .
    θέσαμε  υπόψη της Ηγεσίας  όλα εκείνα τα ζητήματα  και θέματα που μας απασχολούν ως  εργαζόμενους  αστυνομικούς  αλλά  και  αυτά  που μέσα από τη μακροχρόνια διαχείριση  του μεταναστευτικού ζητήματος  έχουμε βιώσει  ενώ  υποβάλαμε  και εγγράφως σχετικό  ενημερωτικό υπόμνημα.
    Συγκεκριμένα ενημερώσαμε για την λειψανδρία και την υποστελέχωση με προσωπικό της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής. Επισημάναμε ότι όταν είχε διαφανεί αρχικά το μεταναστευτικό ως  πρόβλημα, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής τοποθετηθήκαμε 500 Συνοριακοί Φύλακες.  Στις  μέρες μας μετά από τόσα χρόνια κι ενώ  έχει αυξηθεί ο όγκος εργασίας λόγω των μεταναστευτικών ροών που ολοένα αυξάνονται αλματωδώς , οι υπηρετούντες στη Δ /νση   έχουμε μείνει λιγότεροι από τους  μισούς  για να διαχειριστούμε έναν πολλαπλάσιο (από τον αρχικό)  όγκο εργασίας.
     Η υπηρεσία  είναι στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του μεταναστευτικού με  λιγοστές δυνάμεις,  γι αυτό  ζητήσαμε για  να  μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά  στα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί,  να  ενισχυθεί και να ανανεωθεί η υπηρεσία μας  με νέες μόνιμες   δυνάμεις που θα προέλθουν τόσο  από την πρόσληψη Συνοριακών Φυλάκων - οι οποίοι θα παραμείνουν αρκετά χρόνια στις υπηρεσίες διαχείρισης μετανάστευσης θα εκπαιδευτούν και θα εξειδικευτούν  -  αλλά και από την τροποποίηση από την νέα χρονιά  του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει την τοποθέτηση των νέων αστυφυλάκων (π.δ.100/03).
      Τέθηκαν  ζητήματα  που  σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας ,  ασφάλειας  και υγιεινής των  συναδέλφων  που υπηρετούν  στα ΤΔΜ και στα  ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Ταύρου  και  Αμυγδαλέζας.  Μεταφέρθηκε  από  την πλευρά μας η ανάγκη ενίσχυσης  τόσο με προσωπικό  όσο  και  υλικοτεχνική υποδομή (όπως σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης).  
  
      Εκφράσαμε  την ευαρέσκεια μας -  στον  κύριο Αρχηγό - για  την ΕΝΑΡΞΗ των εργασιών  (πάγιο αίτημα μας ) επισκευής και ανακατασκευής των εγκαταστάσεων του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Ταύρου ,  ζήτημα το όποιο είχαμε θεσει επιτακτικά σε παλαιότερο υπόμνημα μας το ποιο είχαμε  αποστείλει  σε προγενέστερο χρόνο στην   Φυσική Ηγεσία, με το οποίο αφενός ζητούσαμε να ανασταλεί η λειτουργία του   προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αφετέρου   να περιοριστεί ο  αριθμός των φιλοξενούντων  στα όρια που καθορίζονται από  τις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης, υγιεινής και ασφαλείας αυτών, αλλά  και των συναδέλφων μας   για ορισμένο-περιορισμένο χρονικά διάστημα,  πράγμα το οποίο μεταφέραμε και στον κύριο Αρχηγό .
      Ενημερώσαμε  τον   κύριο  Αρχηγό για την  απαξιώτικη  συμπεριφορά που εισπράττουν οι συνάδελφοι μας σχετικά με τις αποσπάσεις στον Έβρο και τα νησιά για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών  ,όταν οι ίδιοι  επί 17 και πλέον  συναπτά έτη με φιλότιμο, επαγγελματισμό, αόκνως και αγόγγυστα καταθέτουν τη ψυχή τους στο βωμό του υπηρεσιακού τους καθήκοντος , ειδικεύτηκαν και εξειδικεύτηκαν πάνω  σε αυτό το αντικείμενο, άλλωστε η διεύθυνση αλλοδαπών είναι η καθ΄ύλην  αρμόδια,  γι αυτό  ζητήθηκε η σωστή  κατανομή  των  θέσεων  στις  Διευθύνσεις   - από μέρους  της ΓΑΔΑ –   και η  απαρέγκλιτη τήρηση της  αξιοκρατίας στα θέματα που αφορούν τις αποσπάσεις αυτές .

      Τέθηκε  επίσης  το ζήτημα της Διάθεσης  δυνάμεων της Δνσης  σε αλλότρια καθήκοντα την στιγμή που το μεταναστευτικό είναι σε έξαρση και η διεύθυνση καλείται να ανταποκριθεί στις όλο αυξανόμενες  απαιτήσεις διαχείρισης  που απορρέουν  εκ της αποστολής και του θεσμικού της ρόλου.
      Τέθηκαν  εκ νέου τα ζητήματα που ανακύπτουν από την έλλειψη νομοθετικών προβλέψεων  (νομοθετικά κενά)  στις  αστυνομικές αποστολές συνοδειών αλλοδαπών στις χώρες   τους ,  αναπτύχθηκαν εκτενώς οι προβληματισμοί μας  από τις συνέπειες  των  ως άνω ελλείψεων/ νομοθετικών κενών,  οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί συνοδοί του τμήματος επιστροφών σε κοινές και μη αποστολές συνοδειών –επιστροφών αλλοδαπών υπηκόων στις χώρες τους , οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν , η έλλειψη κατάλληλου νομοθετικού/κανονιστικού πλαισίου όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ,  η  ασφάλεια και υγιεινή των συνόδων  αλλά και των υπό απέλαση αλλοδαπών.

      Στόχος  μας  είναι  η συνολική  ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος , και αυτή δεν  είναι  άλλη από  την  έκδοση κανονιστικού πλαισίου σύμφωνα με τα  ευρωπαϊκά  πρότυπα αλλά και την  άρση των αδικιών που προκύπτουν από τις σχετικές  διατάξεις  του Ν.4336/2015 είτε  ερμηνευτικά  όπου αυτές  χρήζουν ερμηνείας  είτε  με  νομοθετική  παρέμβαση σε κάθε άλλη περίπτωση .


   
       Αναφέρθηκε  επίσης  το ζήτημα που έχει προκύψει στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου και  το ιδιόρρυθμο καθεστώς που επικρατεί εκεί  με τις αρμοδιότητες  και τα σοβαρά  ζητήματα ασφάλειας  που προκύπτουν.  Συνέπεια αυτού συνάδελφοι έρχονται κατά καιρούς αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη .
      Από  την πλευρά του ο κ. Αρχηγός  άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις μας  και  έδειξε  να κατανοεί  πλήρως  το δίκαιο των αιτημάτων μας .  Ο σχεδιασμός  που έχει επεξεργαστεί  η  Διοίκηση   για την αντιμετώπιση των ζητημάτων  που προκύπτουν εκ του μείζονος προβλήματος που καλούμαστε ως Χώρα  να διαχειριστούμε (μεταναστευτικού-ανθρωπιστικού ζητήματος ) θα αποδώσει καρπούς .  Συγκεκριμένα από τη πλευρά της Φυσικής  Ηγεσίας  έχει  ήδη  εκδηλωθεί  έμπρακτα  και όχι με ευχολόγια η κατανόηση και το ενδιαφέρον της για τους προβληματισμούς που θέσαμε  και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
     Σίγουρα  τα μέτρα που ήδη εξαγγέλθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο  αλλά  και  αυτά που  ήδη  έχουν αρχίσει να υλοποιούνται  δεν μας εφησυχάζουν, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι συνάδελφοι της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής  δεν θα επιλυθούν αυτόματα είτε με τις εξαγγελίες (μέχρι να υλοποιηθούν ) είτε με τα επί μέρους μέτρα που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.  Για το λόγο αυτό θα παραμείνουμε στις επάλξεις του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ηγεσία διεκδικώντας  όλα αυτά που η Ελληνική Πολιτεία ως Κράτος Δικαίου και  Ευρωπαϊκό έχει υποχρέωση να μεριμνήσει και να παράσχει  για τους συναδέλφους μας -εργαζόμενους .



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια