Ένας συνδυασμός τροφών που μας παχαίνει


Αν και γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά και όλα τα ροφήματα και τρόφιμα με ζάχαρη δεν μας κάνουν καλό, φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει και ένα συγκεκριμένο είδος γεύματος, μπορεί να οδηγήσει τον δείκτη της ζυγαριάς μας να φύγει -λίγο ή πολύ- προς τα δεξιά.

Νέα μελέτη έφερε στην επιφάνεια κάτι που δε θα αρέσει στους περισσότερους, αφού δείχνει ότι, όταν καταναλώνουμε αναψυκτικά με τροφές υψηλής πρωτεΐνης, αυξάνουμε το λίπος που αποθηκεύεται στον οργανισμό μας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «BMC Nutrition», πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του USDA-Agricultural Research Service Grand Forks Human Nutrition Center των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν 27 συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια δύο ημερών, για να δουν αν η προσθήκη αναψυκτικών με ζάχαρη στο γεύμα επηρέαζε τον τρόπο που αποθηκευόταν το λίπος. 

Όπως φάνηκε, ο συνδυασμός τροφών υψηλής πρωτεΐνης με αναψυκτικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αφού, όταν οι συμμετέχοντες έκαναν αυτήν την επιλογή, η διάσπαση των λιπών μειωνόταν κατά 8%.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 1/3 των πρόσθετων θερμίδων από τα αναψυκτικά δεν καταναλώθηκαν, ο μεταβολισμός του λίπους μειώθηκε και χρειάστηκε μικρότερη ενέργεια για τον μεταβολισμό του γεύματος. Αυτή η μειωμένη μεταβολική επάρκεια μπορεί να πυροδοτήσει το σώμα να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, δρα Shanon Casperson.

Ακόμη χειρότερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτός ο συνδυασμός μάς κάνει να επιθυμούμε ακόμη περισσότερο ανθυγιεινό φαγητό, λίγη ώρα μετά το γεύμα.

Αν και η μελέτη είναι μικρής κλίμακας και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, προσπαθήστε να μην καταναλώσετε αναψυκτικό την επόμενη φορά με το φαγητό σας, προτιμώντας λίγο κόκκινο κρασί ή απλώς... νεράκι.


Πηγή: clickatlife.gr