Παιδική παχυσαρκία: Πρόλαβέ την από νωρίς! Δες πώς…


Η παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως και σχετίζεται και πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στα παιδιά, καθώς όχι μόνο δεν γυμνάζονται, αλλά και τρώνε αλόγιστα ό,τι θέλουν. Γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι σχετικά με την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Πολλοί είναι και οι γονείς που δε δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη διατροφή των παιδιών τους και δεν τους στερούν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά, οι γονείς πρέπει να μάθουν ότι η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας θα έχει πολλά οφέλη για το μέλλον των παιδιών τους.

Διάβασε παρακάτω πώς θα προλάβεις από νωρίς την παιδική παχυσαρκία:

Μικρά και θρεπτικά γεύματα

Η μεγάλη κατανάλωση είναι σίγουρα μια από τις κύριες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας, αν σκεφτείς μάλιστα ότι όλες οι θερμίδες που δεν «καίγονται», αποθηκεύονται στο σώμα, με τη μορφή του σωματικού λίπους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και προβλήματα ορμονικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό και τα παιδιά πρέπει να κάνουν μια διατροφή που περιέχει μεγάλη ποικιλία λαχανικών, πρωτεϊνών και υγιεινών υδατανθράκων, αποφεύγοντας τα κορεσμένα λίπη και τα τηγανητά τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο, το πιάτο μπορεί να είναι πιο πλήρες και με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Όσο πιο αργά τρως, τόσο το καλύτερο

Το να τρως αργά κι όχι βιαστικά είναι κάτι που οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν και πρέπει να μπορούν να μεταφέρουν στα παιδιά τους. Πρέπει να μάθουν να μην τρώνε τα πάντα βιαστικά, αλλά να απολαμβάνουν το γεύμα τους. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη πέψη και ενυδάτωση και δίνει στο παιδί χρόνο να αισθάνεται ικανοποιημένο με αυτό που έχει φάει. Όταν βιάζεται, τείνει να τρώει περισσότερο, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Μην ξεχνάς τη σωματική άσκηση

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αυξάνεται συνεχώς, είναι σημαντικό οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι σωματικά ενεργά. Δεν έχει σημασία αν τα παιδιά θα επιλέξουν ένα υπαίθριο άθλημα, ένα ομαδικό ή ένα πιο ανταγωνιστικό. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό το παιδί να γυμνάζεται με κάθε ευκαιρία και να το αντιλαμβάνεται ως ευχαρίστηση και όχι ως υποχρέωση.


Μάθε στο παιδί να τρώει όταν πεινάει

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τέσσερα γεύματα την ημέρα είναι ένας καλός αριθμός. Ωστόσο, μπορούν να συμπεριληφθούν έως και δύο ισορροπημένα σνακ στη διατροφή των παιδιών.Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν ότι υπάρχουν ορισμένες ώρες της ημέρας για φαγητό και ότι δεν μπορούν να το κάνουν κάθε φορά που είναι πεινασμένοι ή έχουν κάποια λιγούρα. Η κατανάλωση εκτός των γευμάτων είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της παχυσαρκίας, επομένως είναι απαραίτητο να καθοριστούν σταθερά χρονοδιαγράμματα.

Προσοχή στη ζάχαρη

Οι καραμέλες, οι σοκολάτες και τα υπόλοιπα γλυκά είναι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, που είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία. Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι γνωστό ότι έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Ωστόσο, δεν παρέχουν κανένα είδος βιταμινών, πρωτεϊνών και μετάλλων που χρειάζεται το σώμα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να καταναλώνονται όσο το δυνατόν λιγότερο από τα παιδιά.

Φρούτα και λαχανικά

Σε σύγκριση με τα γλυκά, τα φρούτα είναι πολύ θρεπτικά και απαραίτητα για τα μικρά παιδιά. Αν ενσωματώσεις την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στη διατροφή από τη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι πιο πιθανό να τα καταναλώνουν καθημερινά στην εφηβεία και την ενηλικίωση.


Πηγή: ipop.gr