Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εγκέφαλος: Ποιες παθήσεις τον επηρεάζουν;


Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Είναι ένα πολύπλοκο και προηγμένο όργανο, το οποίο ακόμη δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Όπως και κάθε άλλο όργανο, έτσι και ο εγκέφαλος μπορεί να προσβληθεί από διάφορες παθήσεις.

Δες παρακάτω τι μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας:

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (ΔΣΜ)

Όταν βιώνετε μία τραυματική εμπειρία, ο εγκέφαλος αποκρίνεται μπαίνοντας σε λειτουργία «πάλης ή φυγής». Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από μόνοι τους, αλλά μερικοί παθαίνουν μετατραυματική αγχώδη διαταραχή. Η ΔΜΣ επηρεάζει την αμυγδαλή σας -το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα- και γίνεται υπερδραστήριο. Έπειτα, μειώνει τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό σας, μια περιοχή λήψης αποφάσεων. Μπορεί επίσης να συρρικνωθεί ο ιππόκαμπος σας, ο οποίος σχηματίζει μνήμες.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή σας. Η διαταραχή αυτή μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό σας. Οι ειδικοί λένε ότι μειώνει τη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των προμετωπιαίων λοβών σας, οι οποίες εμπλέκονται σε πράγματα όπως η συλλογιστική, η προσωπικότητα και η κρίση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη για περισσότερο από μια δεκαετία, είχαν περίπου 30% περισσότερη φλεγμονή του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κυττάρων στον εγκέφαλο, γεγονός που θα καθιστούσε πιο πιθανά τα προβλήματα μνήμης και την άνοια.

Εγκεφαλικό

Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν σταματήσει η ροή του αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου σας. Προκαλούν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο και αναπηρία. Τα συμπτώματα θα εξαρτηθούν από το πού βρίσκεται η εστία του εγκεφαλικού. Εάν είναι στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, μπορεί να έχετε αδυναμία ή μούδιασμα στη δεξιά πλευρά του σώματός σας και μπορεί να δυσκολεύεστε στην ομιλία. Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβεί στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, μπορεί να νιώσετε αδυναμία ή μούδιασμα στην αριστερή πλευρά σας.


Χρήση αλκοόλ

Δεν είναι μυστικό ότι το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, ανεπαρκή ομιλία και απώλεια μνήμης. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει το μυαλό σας. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να συρρικνωθούν ορισμένα μέρη του εγκεφάλου σας. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα άτομα με αλκοολισμό έχουν μικρότερο ιππόκαμπο, την περιοχή που είναι σημαντική για τη μάθηση και τη μνήμη, από εκείνους που δεν πίνουν συχνά.

Σχιζοφρένεια

Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν αρκετά διαφορετικούς εγκεφάλους από εκείνους που δεν έχουν αυτήν τη διανοητική διαταραχή. Τομογραφίες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος χάνει τη φαιά και λευκή ουσία. Η λευκή ουσία βρίσκεται βαθιά στον εγκέφαλο, όπου ταξιδεύει η πληροφορία. Η φαιά, μεταξύ άλλων, βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται πληροφορίες. Στους ανθρώπους που έχουν σχιζοφρένεια, η φαιά ουσία τείνει να φεύγει πρώτη, με τη λευκή να ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου.

Η νόσος Αλτσχάϊμερ

Ο εγκέφαλός σας έχει κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες. Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω χημικών και ηλεκτρικών σημάτων και στέλνουν μηνύματα στο υπόλοιπο σώμα σας. Η νόσος του Alzheimer διαταράσσει αυτήν τη διαδικασία. Θεωρείται ότι η διάσπαση προέρχεται από τη συσσώρευση δύο πρωτεϊνών, αμυλοειδούς και Ταυ. Και οι δύο δημιουργούν πλέγματα που ενδέχεται να διαταράξουν τα μηνύματα.

Ημικρανίες

Τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες έχουν ελαττωματική καλωδίωση στον εγκέφαλό τους. Ορισμένα νεύρα αντιδρούν υπερβολικά σε ερεθίσματα, όπως το στρες ή το έντονο φως. Αυτό δημιουργεί ένα κύμα δραστηριότητας, το οποίο προκαλεί κάποιες χημικές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Αυτό φέρνει πονοκέφαλο και άλλα συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, οι χρόνιες ημικρανίες μπορεί να σας προκαλέσουν κάποια μείωση της φαιάς και λευκής ουσίας.


Ανεύρυσμα εγκεφάλου

Ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο σημαίνει ότι υπάρχει ένα ασθενές σημείο στο αιμοφόρο αγγείο. Συνήθως φουσκώνει σαν μπαλόνι και γεμίζει αίμα. Συχνά σχηματίζεται σε αρτηρίες στη βάση του εγκεφάλου. Μερικά ανευρύσματα σπάνε. Αυτό προκαλεί αιμορραγία στον εγκέφαλο. Αυτά είναι αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορούν να ξεκινήσουν ως πονοκέφαλοι, αλλά να οδηγήσουν σε ναυτία, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Διάσειση

Οποιοδήποτε ατύχημα, ένα τρακάρισμα ή χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει διάσειση. Κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης, ο εγκέφαλος προσκρούει στο εσωτερικό του κρανίου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μώλωπες στον ιστό του εγκεφάλου και του δακρυϊκού νεύρου. Οι εγκεφαλικές αντιδράσεις επίσης αναταράσσουν την ισορροπία των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, βλάπτουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων και προκαλούν φλεγμονή. Ενώ ο εγκέφαλος συνήθως θεραπεύεται μόνος του, η πλήρης διάσειση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες.

Διπολική διαταραχή

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εξετάζουν τις αλλαγές στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνες για τις έντονες αλλαγές στη διάθεση της διπολικής διαταραχής. Πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα των ανισορροπιών των νευροδιαβιβαστών. Αυτές οι χημικές ουσίες στέλνουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Παίζουν ρόλο σε θέματα όπως η διάθεση, ο ύπνος και η μνήμη. Για παράδειγμα, ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται νοραδρεναλίνη μπορεί να προκαλέσει μανία.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Όταν έχετε πολλαπλή σκλήρυνση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Το σώμα σας στέλνει λευκά αιμοσφαίρια για να βλάψει τη μυελίνη. Αυτό προκαλεί νευρική βλάβη και διακόπτει τη ροή πληροφοριών προς και από τον εγκέφαλο. Με τον καιρό, ιστός ουλής σχηματίζεται στα νεύρα και δημιουργεί αλλοιώσεις. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε συμπτώματα όπως μούδιασμα, τρόμος και προβλήματα όρασης.


Πηγή: iatronet.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια