Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε στο αυτοκίνητο πριν οδηγήσουμε στα χιόνια


Τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε αρκετές ορεινές περιοχές της Ελλάδας.

Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στην οδήγηση και να τηρούν βασικούς κανόνες για την ασφάλειά τους.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ελέγξουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου και, αν υπάρχει η δυνατότητα, να βάλουν χειμερινά ελαστικά τα οποία θα βγάλουν στις αρχές της άνοιξης. Τα ελαστικά αυτά έχουν ειδική σύνθεση γόμας και ειδική χάραξη που εξασφαλίζουν καλύτερη πορεία στο χιόνι, αλλά και καλύτερο φρενάρισμα, ακόμη και σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Αν είναι φθαρμένα, τότε αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και καλό είναι να μη χρησιμοποιηθούν.

Οι οδηγοί θα πρέπει να ελέγξουν και να προσθέσουν την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυγείο της μηχανής, το οποίο θα προστατέψει το ψυγείο από διάβρωση και δεν θα επιτρέψει να γίνει πάγος το νερό που κυκλοφορεί στις κυψέλες του.

Πρέπει να γίνει έλεγχος της μπαταρίας και να βεβαιωθεί ότι υπάρχει ισχύ για τις εκκινήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερκατανάλωση ενέργειας. Άλλωστε το μεγαλύτερο πρόβλημα οι μπαταρίες το αντιμετωπίζουν τις πολύ κρύες ημέρες, ενώ καλό είναι ένας οδηγός να φροντίζει να μπαίνει στον χειμώνα με καλά φορτισμένη μπαταρία. Αυτό σημαίνει φόρτιση σε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτου ή με ειδικό φορτιστή στο σπίτι.

Τα φρένα είναι ένας άλλος παράγοντας που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Εάν τα φρένα δεν έχουν τη σωστή κατανομή, τότε κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος θα παρουσιαστούν «τραβήγματα» δεξιά ή αριστερά με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην μπορούν να ελέγξουν το όχημά τους.

Φυσικά, μαζί τους οι οδηγοί μέσα στο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχουν πάντα αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, φακό, ένα μπουφάν ή μια μάλλινη μπλούζα, ένα φαρμακείο, ένα μικρό φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια.

Η καλή κατάσταση του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού θα εξασφαλίσει άνεση και ζεστασιά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ θα δώσει λύση σε πιθανότητα εγκλωβισμού. Παράλληλα, θα βοηθήσει να κρατάει το παρμπρίζ του αυτοκινήτου καθαρό από πάγο και υδρατμούς.

Η καλή λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και κύριο μέλημα του οδηγού, καθώς αυτοί θα βοηθήσουν να έχει καλή ορατότητα του δρόμου. Μάλιστα, μέσα στο δοχείο νερού των υαλοκαθαριστήρων καλό είναι να βάλουμε ειδικό αντιψυκτικό διάλυμα που δεν θα επιτρέψει να παγώσει το νερό.

Τέλος, στο μέτρο του δυνατού, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν αρκετό καύσιμο στο αυτοκίνητο, όλα τα έγγραφα του αυτοκινήτου σε ισχύ και κυρίως το ασφαλιστήριο, καθώς η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη.


Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsbeast.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια