Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς θα καταλάβεις αν τα πνευμόνια σου είναι υγιή;



Το να αναπνέεις στις μέρες μας φρέσκο αέρα έχει γίνει εξαιρετικά σπάνιο και είναι σημαντικό να δίνεις μεγάλη προσοχή στην υγεία των πνευμόνων.

Και αυτό γιατί υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν αν η υγεία των πνευμόνων σου είναι καλή ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να κοιτάξεις. Μερικά σημάδια είναι πιο εύκολο να τα αναγνωρίσεις, ενώ για άλλα είναι εύκολο να τα αγνοήσεις!

Επειδή, όμως, όπως έχουμε πει η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σου σώσει τη ζωή, πρέπει να δώσεις περισσότερη σημασία όταν κάτι σε ενοχλεί.

Δες παρακάτω τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία των πνευμόνων:

Πόνος στην πλάτη και τον ώμο

Πολλοί αναφέρουν πως είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα, αλλά ο πόνος στην πλάτη, τον ώμο ή το στήθος, μπορεί να μαρτυρά καρκίνο του πνεύμονα, αλλά αν εντοπιστεί γρήγορα, τότε είναι θεραπεύσιμο. Αν ο πόνος είναι δυνατός και επίμονος ή αν τον βιώνεις συχνά, τότε ίσως θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό.

Βήχας

Ένας βήχας μπορεί να μη σημαίνει τίποτα σημαντικό, μπορεί να είναι απλά ένα κρυολόγημα, αλλά μπορεί να είναι και ένα σημάδι χρόνιας ασθένειας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διακρίνεις τους διαφορετικούς τύπους βήχα. Ο οξύς και υπο-οξύς βήχας μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά αν συνδυαστούν με άλλα συμπτώματα, όπως βήχας με αίμα.

Δύσπνοια

Η δύσπνοια προκαλείται συνήθως από καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, όπως το άσθμα ή οι αλλεργίες. Εάν αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο, τότε ίσως είναι μια καλή ιδέα να αλλάξεις λίγο το περιβάλλον στο οποίο ζεις ή να βγεις μια βόλτα έξω από την πόλη ή να δοκιμάσεις μια γυμναστική που να σου ταιριάζει. Αν αντιμετωπίζεις δύσπνοια τότε θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

Κίτρινα μάτια και δέρμα (ίκτερος)

Μπορεί να είναι εύκολο να παραβλέψεις αυτό το σύμπτωμα, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς είναι ένας σαφής δείκτης των προβλημάτων του ήπατος που μπορεί να προκληθεί από τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο ίκτερος είναι μια κατάσταση που κάνει το δέρμα κίτρινο, ενώ επηρεάζει και το λευκό μέρος του ματιού.

Έλλειψη ενέργειας

Σίγουρα μπορεί να νιώθεις κουρασμένος μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και αυτό είναι φυσιολογικό. Οι αϋπνίες και το άγχος μπορεί να  οδηγούν σε κόπωση, αλλά αν νιώθεις διαρκώς ότι δεν έχεις ενέργεια, έχεις έναν μόνιμο βήχα και μειωμένη όρεξη, τότε πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό.


Πηγή: ipop.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια