Ποια είναι τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας;


Η υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.

Η υπογλυκαιμία συνήθως συνδέεται με τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες περιστάσεις, πολλές από τις οποίες είναι σπάνιες και οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πτώση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα και σε άτομα χωρίς διαβήτη. Όπως και ο πυρετός, έτσι και η υπογλυκαιμία, δεν αποτελεί ασθένεια από μόνη της, αλλά είναι ένας δείκτης κάποιου άλλου προβλήματος υγείας.

Η άμεση θεραπεία της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνει γρήγορα βήματα για να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα σε κανονικό επίπεδο -περίπου 70-110 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου, ή mg/dL (3.9 έως 6.1 mmol ανά λίτρο, ή mmol/L). Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την κατανάλωση τροφών με ζάχαρη, όπως είναι μισό ποτήρι χυμός φρούτων με ζάχαρη, ή με φαρμακευτική αγωγή. Η μακροχρόνια θεραπεία απαιτεί τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της υπογλυκαιμίας.

Συμπτώματα

Όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμο για να κινηθεί, έτσι και το σώμα και ο εγκέφαλος χρειάζονται μια σταθερή παροχή γλυκόζης για να λειτουργήσουν σωστά. Αν τα επίπεδα γλυκόζης πέσουν πολύ χαμηλά, όπως συμβαίνει σε μια κρίση υπογλυκαιμίας, μπορεί να διαπιστωθούν τα παρακάτω συμπτώματα:
 1. Ταχυπαλμία
 2. Κόπωση
 3. Χλωμό δέρμα
 4. Αστάθεια
 5. Γενικευμένη ανησυχία
 6. Εφίδρωση
 7. Αυξημένη όρεξη
 8. Ευερεθιστότητα
 9. Αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» γύρω από το στόμα
 10. Δακρύρροια κατά τη διάρκεια του ύπνου


Καθώς η υπογλυκαιμία επιδεινώνεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
 1. Σύγχυση, μη φυσιολογική συμπεριφορά ή και τα δύο, όπως αδυναμία να ολοκληρώσει το άτομο απλές εργασίες ρουτίνας
 2. Οπτικές διαταραχές, όπως θαμπή όραση
 3. Επιληπτικού τύπου κρίσεις
 4. Λιποθυμικές τάσεις

Τα άτομα με σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να φαίνονται σα να βρίσκονται σε κατάσταση μέθης. Μπορεί να μπερδεύουν τα λόγια τους και να κάνουν αδέξιες κινήσεις.

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις, εκτός από την υπογλυκαιμία, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα. Μία απλή εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί το επίπεδο σακχάρου κατά τη στιγμή της «κρίσης» που εκδηλώνονται αυτά τα συμπτώματα, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να γίνει η σχετική διάγνωση για υπογλυκαιμία.

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Ζητήστε βοήθεια αμέσως αν:
 • Έχετε συμπτώματα κρίσης υπογλυκαιμίας, αλλά δεν έχετε διαβήτη.
 • Έχετε διαβήτη και υπογλυκαιμία, αλλά ο οργανισμός σας δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ζητήστε άμεση και έκτακτη βοήθεια αν κάποιος με διαβήτη ή ιστορικό επαναλαμβανόμενων κρίσεων υπογλυκαιμίας έχει συμπτώματα σοβαρής υπογλυκαιμίας ή χάνει τις αισθήσεις του!


Πηγές: mayoclinic.org, iatropedia.gr