Τι είναι το «μπολ του Βούδα»;


Η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας, ωστόσο, πολλές φορές ακολουθούμε κάτι γιατί είναι της μόδας.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αρκετά συχνά μια στροφή σε ένα πιο vegan lifestyle, το οποίο δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως έχει γίνει «must». Διάφορες έρευνες σε πολλά πεδία έρχονται να επισημάνουν, πόσο βλαβερή είναι κατανάλωση του κρέατος και να προτείνουν διατροφικές συνήθειες βασισμένες στα λαχανικά και στα όσπρια. Κάπου εδώ έχει σημασία να δούμε ποια είναι και η διατροφική τάση, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και ακούει στο όνομα το «Μπολ του Βούδα».

Το «Buddha bowl» ή αλλιώς «Μπολ του Βούδα» βασίζεται στην αρχή: «Να τρως μόνο όσο χωράει το μπολ!», ένα μπολ γεμάτο γεύσεις, υφές και χρώματα! Όπως είναι γνωστό, η βουδιστική φιλοσοφία σχετίζεται ιδιαίτερα με τη διατροφή. Μάλιστα, το «Μπολ του Βούδα» είναι ένα δημοφιλές πιάτο στους βουδιστές μοναχούς που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα. Ακόμη, αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα χορτοφαγικά κινέζικα πιάτα και είναι διαθέσιμο σχεδόν σε όλα τα κινέζικα εστιατόρια.

Τι είναι, όμως, ακριβώς το «Μπολ του Βούδα»;

Το μπολ αυτό περιλαμβάνει διάφορα λαχανικά μαγειρεμένα σε σάλτσα σόγιας και μπαχαρικά. Τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται, ποικίλλουν σημαντικά τόσο εντός, όσο και εκτός της Ασίας. Για την ιστορία να πούμε, ότι η ιδέα του «Μπολ του Βούδα» βασίζεται στον τρόπο διατροφής του Βούδα. Ο Βούδας, λοιπόν, ξυπνούσε πριν το σούρουπο και διάσχιζε τους δρόμους της περιοχής που έμενε κάθε πρωί παίρνοντας μαζί του ένα μπολ. Οι ντόπιοι κάτοικοι τοποθετούσαν στο μπολ του ότι περίσσευμα είχαν από φαγητό σα δωρεά και εκείνος έτρωγε ό,τι του πρόσφεραν. Αυτό ήταν το αυθεντικό «Buddha bowl»: ένα μεγάλο μπολ με οποιοδήποτε φαγητό διέθεταν οι συγχωριανοί του και μπορούσαν να το μοιραστούν. Λόγω του κοινωνικό-οικονομικού τρόπου ζωής της εποχής αυτής, το μπολ κατέληγε να είναι ένα χορτοφαγικό χωρίς να αποκλείεται βέβαια, ότι είχε και ζωική πρωτεΐνη.


Πηγή: olivemagazine.gr