Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αιμάτωμα: Πώς θα το αντιμετωπίσετε;


Όταν συσσωρεύεται αίμα λόγω ρήξης στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου, μιας αρτηρίας, μιας φλέβας ή ενός τριχοειδούς αγγείου, τότε προκαλείται αιμάτωμα.

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την κατάσταση αυτή, είναι είτε κάποιο ανεύρυσμα, είτε κάποιος τραυματισμός. Μάλιστα η αντιμετώπισή του εξαρτάται από το σημείο στο οποίο έχει σχηματιστεί το αιμάτωμα αλλά και την έκταση της βλάβης. Το αιμάτωμα εντός ενός οργάνου συνήθως αντιμετωπίζεται με αποστράγγιση του συσσωρευμένου αίματος.

Το αιμάτωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όμως οι ειδικοί επιστήμονες της Mayo Clinic το θεωρούν ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν εντοπίζεται στον εγκέφαλο ή κοντά σε αυτόν. Και αυτό γιατί ο εγκέφαλος βρίσκεται εντός του κρανίου και οτιδήποτε καταλαμβάνει χώρο, αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση και μπορεί να εμποδίσει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν το αιμάτωμα, εξαρτώνται επίσης από το σημείο στο οποίο έχει σχηματιστεί, από την έκταση της βλάβης, αλλά και από το αν επηρεάζονται παρακείμενες δομές από την επακόλουθη φλεγμονή και το οίδημα.

Έτσι όσα σχηματίζονται στο δέρμα και τους μαλακούς ιστούς (π.χ. στους μυς) αντιμετωπίζονται μόνο με την εφαρμογή πάγου, την ξεκούραση, την περίδεση και την ανύψωση (RICE). Μπορεί να χρειαστεί επίσης η εφαρμογή θερμότητας.

Η ανακούφιση των πασχόντων από τον πόνο επιτυγχάνεται με τα παυσίπονα ανάλογα πάντα με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Για το αιμάτωμα που εκδηλώνεται σε συγκεκριμένα όργανα, ο γιατρός θα σχεδιάσει το θεραπευτικό πλάνο ανάλογα με το σημείο, την έκταση της βλάβης, αλλά και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς.


Πηγή: healthreport.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια