Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το πόρισμα που έδειξε «τέρατα» αλλά... ξεχάστηκε


Το 2013 βγήκε στη δημοσιότητα το αποκαλυπτικό πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το διαχρονικό φαγοπότι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία -της οποίας έχει
ηγηθεί και ο Τάσος Φιλιππάκος- που χρέωσε το Δημόσιο με σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε δέκα χρόνια και υποθήκευσε το μέλλον των 1.300 εργαζομένων. Το πρόβλημα είναι πως η υπόθεση «κόλλησε» στα συρτάρια της Δικαιοσύνης...
Από το 2002 οι διοικήσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ) είχαν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο, διαχρονικό «πάρτι», όπως όλα τα αντίστοιχα πάρτι που χρεοκόπησαν τη χώρα και τα οποία ενώ αποκαλύπτονται και καταγράφονται σε πορίσματα, στη συνέχεια είτε καταλήγουν κρυμμένα στα συρτάρια είτε μετατρέπονται σε σκευωρίες είτε φτάνουν να εκδικαστούν αφού όλα πλέον έχουν ξεχαστεί.
Ενα τέτοιο τεκμηριωμένο και αποκαλυπτικό πόρισμα είχαν συντάξει το 2012 οι επιθεωρητές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2013.
Το συνολικό ποσό με το οποίο χρεώθηκε η βιομηχανία, υποθηκεύοντας εκτός των άλλων και το μέλλον των 1.300 εργαζομένων, άγγιξε το 1 δισ. ευρώ (μεταξύ 2002 και 2012). «Το μεγάλο φαγοπότι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε., η οποία βυθίζεται στα χρέη, καταγράφουν οι έλεγχοι που έχει διατάξει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής. Μετά και τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση, η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα κατάργησης τμημάτων της βιομηχανίας ή συγχώνευσή της με την ΕΑΣ Α.Ε. και την ΕΛΒΟ Α.Ε., με το μέλλον των εργαζομένων να φαντάζει ζοφερό» («Εθνος» 10/6/2013).
Σύμφωνα με το πόρισμα Ρακιντζή, η εντολή πλήρους ελέγχου της ΕΑΒ δόθηκε σε συνέχεια καταγγελιών και δηµοσιευµάτων σχετικά µε ζητήµατα διοικητικής και οικονοµικής διαχείρισης στην Ελληνική Αεροπορική Βιοµηχανία (ΕΑΒ Α.Ε.). Τον έλεγχο διεξήγαγαν οι επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ και Οικονομικοί Επιθεωρητές. Το γενικό συμπέρασμα ήταν –ως συνήθως– η κακοδιαχείριση και οι σπατάλες από τα μέλη της διοίκησης.
Συγκεκριμένα:
● Είχαν δαπανηθεί µεγάλα ποσά για τη σύναψη συµβάσεων µε εξωτερικούς νοµικούς συνεργάτες, χωρίς να έχει προβληθεί τέτοια ανάγκη από τη νοµική Υπηρεσία της εταιρείας, η οποία είναι πλήρως οργανωµένη και στελεχωµένη.
● Βρέθηκαν δαπάνες µη αιτιολογηµένης σκοπιµότητας για συµβούλους επικοινωνίας και άλλους συµβούλους.
● Διαπιστώθηκε ότι γινόταν ανάθεση σοβαρού κατασκευαστικού έργου σε υπεργολάβους, χωρίς κριτήρια επιλογής αναδόχου, χωρίς χρονοδιαγράµµατα υποχρεώσεων και δεσµεύσεων του αναδόχου και χωρίς µεθοδολογία πιστοποίησης του παρασχεθέντος υπεργολαβικού έργου για προγράµµατα στα οποία απασχολούνταν εκ παραλλήλου και προσωπικό της ΕΑΒ.
● Επισηµάνθηκαν υπέρογκες αµοιβές για υπερωριακή απασχόληση οδηγών. (Ο οδηγός του προέδρου ελάµβανε µέχρι και 32.070 ευρώ ετησίως για υπερωρίες και ο οδηγός του διευθύνοντος συµβούλου µέχρι και 32.389 ευρώ.)
● Παρά τη δύσκολη οικονοµική θέση της εταιρείας, υπήρχε πλήθος µη αναγκαίων επιχορηγήσεων περί τα 100.000 ευρώ ετησίως σε διάφορους φορείς, συλλόγους, σωµατεία, ιδρύµατα κ.λπ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο νυν μετακλητός του ΥΠ.ΕΞ. και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Φιλιππάκος, συμμετείχε ταυτόχρονα σε ΜΚΟ με την ονομασία «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς».
● Για τη λειτουργία της εταιρείας είχαν συναφθεί οµολογιακά δάνεια µε την εγγύηση του ελληνικού Δηµοσίου συνολικού ύψους κατά την ελεγχόµενη περίοδο 730 εκατ. ευρώ. Επειδή η εταιρεία βρισκόταν σε αδυναµία εξυπηρέτησης των δανείων, κατέπιπταν οι εγγυήσεις και τα δάνεια εξοφλούνταν από το ∆ηµόσιο.
● Διαπιστώθηκε ότι δύο γιατροί που υπηρετούσαν στην ΕΑΒ εργάζονταν παράλληλα και στο ΙΚΑ και µισθοδοτούνταν και από τους δύο φορείς για τις ίδιες ώρες εργασίας. Ο ένας εκ των δύο γιατρών, µάλιστα, αντιπροσώπευε και εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας, στην οποία ήταν µέτοχος η σύζυγός του.
● Τα µέλη του ∆.Σ. της εταιρείας ελάµβαναν αποζηµίωση ανά συνεδρίαση, ακόµη και στις περιπτώσεις που τα πρακτικά υπογράφονταν διά περιφοράς, χωρίς να έχει συνεδριάσει το ∆.Σ., και είχαν τοποθετηθεί από τον διευθύνοντα σύµβουλο στελέχη της επιχείρησης σε θέσεις ευθύνης (διευθυντές, γενικοί διευθυντές) οι οποίες δεν περιλαµβάνονταν στον Εσωτερικό Κανονισµό Λειτουργίας της εταιρείας.
Καθυστέρηση σύνταξης των ετήσιων οικονοµικών καταστάσεων, αµοιβές µελών ∆.Σ., αναθέσεις υπηρεσιών σε δικηγόρους, επιχορηγήσεις, χρήση υπηρεσιακών οχηµάτων, υπερωριακή απασχόληση οδηγών, απασχόληση γιατρών, δάνεια προσωπικού, απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών/εργασιών, αναθέσεις έργου/παροχής υπηρεσιών σε υπεργολάβους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους» για το πόρισμα Ρακιντζή: «Υψηλές ήταν οι αμοιβές και οι αποζημιώσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου που το 2009 έφτασαν τα 155.000 ευρώ και το 2010 τα 81.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έλαβε για ένα έτος 92.000 ευρώ μεικτά, ενώ ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος είχαν και δικαίωμα χρήσης πιστωτικής κάρτας με όριο 750 € τον μήνα».
Επίσης: «Οι χορηγίες της ΕΑΒ με τις υπογραφές των προέδρων και των διευθύνοντων συμβούλων, την περίοδο που η εταιρεία δανειζόταν για να πληρώσει τους μισθούς, πραγματοποιούνταν για να ενισχύσουν το κολέγιο Βaruch στις ΗΠΑ, την ανέγερση νοσοκομείου στην… Αφρική, το Κύπελλο Ακρόπολις και χοροεσπερίδες διάφορων συλλόγων, μεταξύ των οποίων η ΔΑΚΕ τελωνειακών υπαλλήλων. Κατά μέσον όρο από το 2004 μέχρι και το 2009 οι χορηγίες έφταναν τα 100.000 ευρώ. Μεταξύ των επιχορηγούμενων φορέων βρέθηκαν και η Ιερά Μονή Σαγματά για φιλοξενία παιδιών από την Ανατολική Ευρώπη, οι “Φίλοι του Ζαππείου” για την αγορά πάγκων, ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης, το γερμανικό ίδρυμα Klaus Coutandim και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, στην οποία φημολογείται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ το 2010 διατελούσε και χρέη ταμία…» («Εθνος» 10/6/2013).
«Από το 2004 η διοίκηση αύξησε τους γενικούς διευθυντές από 2 σε 6, τους διευθυντές από 17 σε 30 και τους τομεάρχες από 58 σε 90! Εντελώς συμπτωματικά το μόνο πόστο διευθυντή που μένει κενό για χρόνια είναι εκείνο του Εσωτερικού Ελέγχου! Στους εκλεκτούς της διοίκησης ήταν και παντός είδους σύμβουλοι. Από τα ονόματα ξεχωρίζει εκείνο του Νίκου Καραχάλιου, πρώην γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.» («Ελευθεροτυπία», 21/2/2010)


Δημήτρης Τερζής, Αντα Ψαρρά


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια