Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική;


Η υπογονιμότητα αναγκάζει πολλά ζευγάρια να στραφούν στη μέθοδο της εξωσωματικής ώστε να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

Τώρα, νέα έρευνα Δανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα (αύξηση 154%) να αναπτύξουν καρκίνο. Η λέξη καρκίνος βέβαια έχει ανησυχήσει τους γονείς. Οι ειδικοί, πάντως, σπεύδουν να τους καθησυχάσουν λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Η έρευνα

Οι ερευνητές του Δανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής τη δρα Μάρι Χάργκριβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από ένα εκατομμύρια μωρά. Από αυτά, τα 2.217 διαγνώστηκαν με παιδικό καρκίνο πριν την ηλικία των 20 ετών. Εκείνα που προέρχονταν από κατεψυγμένα έμβρυα, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μία πιθανότητα στις 480, έναντι μίας πιθανότητας στις 240 για τα υπόλοιπα παιδιά.

Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική από κατεψυγμένα ωάρια, έχουν μεγαλύτερο βάρος κατά τη γέννησή τους. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η κρυοσυντήρηση των ωαρίων έχει επίπτωση στη μετέπειτα ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Η υπερβολική ενδομήτρια ανάπτυξη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παιδικού καρκίνου.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Οι κλινικές υπογονιμότητας συχνά συμβουλεύουν τις γυναίκες να καταψύχουν τα γονιμοποιημένα (από σπέρμα στο εργαστήριο) ωάριά τους για μελλοντική χρήση. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη δυνατότητά τους να κάνουν παιδί. Κι αυτό γιατί τα νεότερα ωάρια είναι πιο υγιή και άρα πιθανότερο να οδηγήσουν σε επιτυχή κύηση. Ο αριθμός των γυναικών που επιλέγει να καταψύξει γονιμοποιημένα ωάρια έχει τετραπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι επιστήμονες, πάντως, κάλεσαν τις γυναίκες να μην πανικοβάλλονται από τη νέα έρευνα. Η τεχνική κρυοσυντήρησης συνεχώς βελτιώνεται, ενώ η πιθανότητα καρκίνου παραμένει μικρή. Περίπου 44 περιπτώσεις ανά 100.000 μωρά εξωσωματικής. Επίσης, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίας-αποτελέσματος, παρά μόνο μία συσχέτιση, ανάμεσα στην κατάψυξη των ωαρίων και στον καρκίνο. Ακόμη, η έρευνα δε βρήκε ότι η ίδια η τεχνική της εξωσωματικής οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, αλλά μόνο ότι η πιθανότητα είναι κάπως αυξημένη, όταν γίνεται χρήση κατεψυγμένων ωαρίων.

Η αυξημένη πιθανότητα καρκίνου πιθανώς οφείλεται στο ότι η ψύξη και μετά η απόψυξη του ωαρίου, καθώς και η χρήση χημικών ουσιών στην όλη διαδικασία, μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές που αργότερα οδηγούν σε καρκινογένεση.


Πηγή: healthview.gr