Έτσι επηρεάζουν τα αντισυλληπτικά τον εγκέφαλο των γυναικών


Εκτός από την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης, την οποία δεν επιθυμούν, οι γυναίκες μπορεί να λαμβάνουν αντισυλληπτικά και για ιατρικούς λόγους.

Για παράδειγμα, λαμβάνουν αντισυλληπτικά για να ρυθμίσουν τον κύκλο τους. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, έχουν μικρότερο όγκο υποθαλάμου, μιας ζωτικής περιοχής του εγκεφάλου, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν παίρνουν τέτοια χάπια. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες διαπιστώνουν κάτι τέτοιο.

Τα αντισυλληπτικά στον εγκέφαλο των γυναικών

Ο υποθάλαμος, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, παράγει ορμόνες. Βοηθά στη ρύθμιση σημαντικών λειτουργιών του σώματος, όπως:
  • η θερμοκρασία
  • η ψυχική διάθεση
  • η όρεξη
  • η επιθυμία για σεξ
  • ο κύκλος του ύπνου
  • ο ρυθμός της καρδιάς

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ακτινολογίας Μάικλ Λίπτον του Ιατρικού Κολεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν και του Ιατρικού Κέντρου Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης, μελέτησαν 50 υγιείς γυναίκες. Οι μισές από αυτές έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, ενώ όλες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής στο Σικάγο.

Τι λένε οι ειδικοί

«Υπάρχει έλλειψη ερευνών σχετικά με τις συνέπειες των αντισυλληπτικών πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αυτήν την αρχική έρευνά μας επιβεβαιώσαμε για πρώτη φορά ότι η χρήση τέτοιων χαπιών σχετίζεται με μικρότερο όγκο του υποθαλάμου», δήλωσε ο δρ Λίπτον. Η μείωση του όγκου είναι κατά μέσο όρο 6%.

«Βρήκαμε δραματική διαφορά στο μέγεθος του υποθαλάμου μεταξύ των γυναικών που έπαιρναν αντισυλληπτικά και όσων δεν έπαιρναν. Η μελέτη μας δείχνει μια σαφή συσχέτιση και μας παρακινεί να μελετήσουμε περαιτέρω τις επιπτώσεις αυτών των χαπιών στον εγκέφαλο και στις λειτουργίες του», πρόσθεσε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι πρόκειται για προκαταρκτικά ευρήματα, που δεν δικαιολογούν μια γυναίκα να σταματήσει να παίρνει αντισυλληπτικά.

Τα αντισυλληπτικά δε χρησιμοποιούνται μόνο για τον έλεγχο των γεννήσεων, αλλά και για άλλους λόγους, όπως η ρύθμιση της ακανόνιστης περιόδου στις γυναίκες, οι κράμπες, η ακμή, η ενδομητρίωση και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.


Πηγή: healthview.gr