«Βολές» Τσίπρα κατά Χρυσοχοΐδη για τις κλειστές δομές φιλοξενίας


Την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η απαντητική επιστολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ευρωπαία επίτροπο Dunja Mijatovic, η οποία
ζήτησε να ενημερωθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου σε κλειστές δομές φιλοξενίας. 
Στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με «επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Στεφανή, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δεν θα κλείσει η Μόρια αλλά ότι θα λειτουργήσουν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα».
Στις 20 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας -ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για το προσφυγικό / μεταναστευτικό είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών σε Μόρια, ΒΙΑΛ, ΚΥΤ Σάμου και τη μετατροπή των υπαρχουσών δομών σε Κω και Λέρο σε κλειστά κέντρα.

Η επιστολή Χρυσοχοΐδη

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή που στείλατε σε εμένα και τον συνάδελφό μου, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς και για τη γόνιμη συνεργασία που είχαμε.
Θα ήθελα να σας διατυπώσω μερικές διευκρινίσεις αναφορικά με τα ερωτήματα που θέσατε στην επιστολή σας.
Είναι πράγματι πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα νησιά στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες είναι επί του παρόντος ανοιχτές δομές. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου εισόδου εξόδου στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις.
Σε ό,τι αφορά στα νησιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει μια εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής.
Όσοι μετανάστες φτάσουν στα ελληνικά νησιά μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4636/2019, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου.
Τέλος σε ότι αφορά στην κράτηση, ο νέος νόμος προβλέπει τη διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο στο άρθρο 46, η οποία συνάδει πλήρως με το Κοινοτικό κεκτημένο. Η διοικητική κράτηση προβλέπεται στη διάταξη αυτή ως μέσο τελευταίας επιλογής, δεδομένου ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις εκτίθενται στο άρθρο 22 του Ν. 3907/2011.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα δίκαιοβιώσιμο και ασφαλές σύστημα ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ξεσηκώσει νέες έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους των εν λόγω νησιών, που ήδη σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού».
CommDH GovRep201911 Reply of Greek Minister of Citizens Protection EN.pdf 1