Λίπος στο ήπαρ: Υγιεινή διατροφή και άσκηση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδά του


Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν να μας προστατέψουν από πολλά προβλήματα υγείας.

Μεταξύ αυτών, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του λίπους στο ήπαρ. Σύμφωνα με μελέτες τόσο η συστηματική άσκηση, όσο και η μείωση του χρόνου που αφιερώνετε σε καθιστικές δραστηριότητες, μπορούν να περιορίσουν τη συσσώρευση «επικίνδυνου» λίπους στο ήπαρ, η οποία  αποτελεί σημαντική επιπλοκή της παχυσαρκίας, μάστιγας της εποχής μας.

Οι άνθρωποι που είναι σε καλή φυσική κατάσταση και γυμνάζονται σε τακτική βάση, όχι μόνο αισθάνονται καλύτερα, αλλά συχνά ανταποκρίνονται και πιο θετικά σε ιατρική θεραπεία, επισημαίνει ο Σταύρος Σταθόπουλος, Φυσικοθεραπευτής εξειδικευμένος στην αποκατάσταση νευρολογικών & νευροψυχολογικών δυσχερειών, Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός».

Το να είσαι υπέρβαρος προκαλεί σοβαρούς κινδύνους: υψηλή αρτηριακή πίεση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου 2, άπνοια ύπνου, μυοσκελετικές διαταραχές (ιδίως οστεοαρθρίτιδα) ή κάποιους καρκίνους (ενδομήτριο, μαστός, κόλον).

Ποια είναι, όμως, η διαφορά μεταξύ του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας;

Και οι δύο προσδιορίζονται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), αναφέρει ο κ. Σταθόπουλος και προσθέτει: «Το υπερβολικό βάρος είναι μια έλλειψη ισορροπίας μεταξύ της πρόσληψης και της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια».

Παρομοίως, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί η μυϊκή  μάζα και η λιπώδης μάζα. Η μυϊκή μάζα είναι το βάρος των μυών, των οργάνων και των σπλάχνων, ενώ η μάζα λίπους είναι το σωματικό λίπος που ονομάζεται επίσης λιπώδης ιστός. Να σημειωθεί, ότι μια μεγάλη περιφέρεια μέσης είναι ένδειξη συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ.

Ως εκ τούτου, τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο  εμφάνισης μη αλκοολικής  λιπώδους νόσου του ήπατος, δηλαδή  μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NAFLD), μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο ακόμη και χωρίς να είναι παχύσαρκοι,  εάν έχουν περιφέρεια μέσης άνω των 94 cm για τους άνδρες και άνω των 80 cm για τις γυναίκες.

Μελέτες δείχνουν ότι ουσιαστικά κάθε είδος άσκησης, ανεξαρτήτως εντάσεως και επαναλήψεων, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ηπατικού λίπους, ακόμα και αν δεν οδηγήσει σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους.

Εκτός της άσκησης, τονίζει ο κ. Σταθόπουλος, και η υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής κατέχει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη και στη διαχείριση της  NAFLD, ενώ πολλά είναι τα τρόφιμα που την επηρεάζουν θετικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  1. Λιπαρά ψάρια: Δύο ή και παραπάνω μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα έχει ευεργετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος και συσχετίζεται με μείωση του λίπους στο ήπαρ.
  2. Καφές: Η κατανάλωση φιλτραρισμένου καφέ χωρίς ζάχαρη έχει συσχετιστεί μεταξύ άλλων με μείωση της σοβαρότητας αλλά και της εξέλιξης της νόσου.
  3. Ξηροί καρποί: Δεκαπέντε τεμάχια ξηρών καρπών καθημερινά  συμβάλει στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.
  4. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο, μεταξύ άλλων, συσχετίζεται  με τη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος, των λιπιδίων του αίματος, της γλυκόζης, όπως και τη μείωση του λίπους του ήπατος.
  5. Αβοκάντο: Η προσθήκη αβοκάντο στη διατροφή συσχετίζεται με αύξηση του κορεσμού, μείωση του σωματικού βάρους και βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.

«Τα λιπαρά ψάρια, ο καφές και οι ξηροί καρποί έχουν ισχυρότερες ενδείξεις για τη βελτίωση του προφίλ ατόμων με λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) στα πλαίσια πάντα ένταξής τους σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο μειωμένων λιπαρών. Μέτρια κατανάλωση αβοκάντο και ελαιολάδου φαίνεται να είναι ασφαλής για τους ασθενείς με NAFLD, αλλά ο θεραπευτικός τους ρόλος δεν έχει πλήρως επιβεβαιωθεί» καταλήγει ο κ. Σταθόπουλος.


Πηγή: newsbeast.gr