Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι με άδειο στομάχι;


Πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι ο ύπνος με άδειο στομάχι είναι ένας τρόπος για να χάσουν κιλά.

Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη βασίζεται στην υπόθεση ότι «οτιδήποτε τρώμε για βραδινό, μας παχαίνει». Έτσι, αρκετοί άνθρωποι ενώ πεινάνε, πέφτουν για ύπνο και πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν βάρος ή θα κοιμηθούν καλύτερα.

Αν ξαπλώσεις πεινασμένος ή χωρίς να έχεις φάει κάτι, σίγουρα δεν πρόκειται να κοιμηθείς καλά και όχι, δεν πρόκειται να χάσεις κιλά. Αυτό το αίσθημα πείνας θα σε αναγκάσει να καταβροχθίσεις οτιδήποτε βρεις στο ψυγείο το πρωί ή να σηκωθείς τα μεσάνυχτα για ένα σνακ. Εκτός, όμως, από αυτό, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν είναι καλό για τον οργανισμό σου να κοιμάσαι νηστικός.

Βέβαια, δεν λέμε να φας αρκετά πριν πέσεις για ύπνο. Όλα θέλουν ένα μέτρο. Άλλωστε αν φας πολύ το βράδυ, δε θα μπορέσεις να κοιμηθείς με γεμάτο το στομάχι, το πρωί θα ξυπνήσεις φουσκωμένος και θα παραλείψεις το πρωινό σου.

Για να εξασφαλίσεις ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο, καλό είναι να μην έχεις φάει αμέσως πριν πέσεις στο κρεβάτι, αλλά ούτε και πάρα πολλές ώρες πριν. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που πρέπει να μεσολαβήσει από το βραδινό γεύμα μέχρι και την ώρα του ύπνου, είναι μιάμιση ώρα.

Δες παρακάτω πέντε λόγους που δεν πρέπει να κοιμάσαι νηστικός:

Αύξηση σωματικού βάρους

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στον μεταβολισμό του οργανισμού μας με συνέπεια την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, ο μεταβολισμός σου μειώνεται και τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και σε αναγκάζει να ξυπνάς μέσα στη νύχτα και να τρως περισσότερο, χωρίς να υπολογίζεις πόσο τρως ή τι τρως.

Κακή ποιότητα ύπνου

Όταν πεινάς, ο εγκέφαλός σου παραμένει σε εγρήγορση και έτσι δεν μπορείς να κοιμηθείς. Το αίσθημα πείνας θα σε αναγκάσει να ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα και να θέλεις να τσιμπήσεις κάτι από το ψυγείο. Όχι μόνο η υπερφαγία μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο, αλλά και η στερητική δίαιτα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου.


Ατονία λόγω μειωμένης ενέργειας

Οι θερμίδες που προσλαμβάνεις μέσω των τροφών, παρέχουν στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Όταν δεν προσλαμβάνεις επαρκείς θερμίδες, είναι πιθανό να νιώθεις συνεχώς κουρασμένος. Το αίσθημα της πείνας είναι το πιο προφανές σημάδι ότι δεν τρως αρκετά και σωστά.

Αλλαγή διάθεσης

Ένα κενό στομάχι, προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και συμπεριφορές, όπως η γκρίνια και ο θυμός. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος «hangry» προκύπτει από τις λέξεις «hunger» (πείνα) και «angry» (θυμωμένος), συνοψίζοντας τον εκνευρισμό που νιώθεις όταν πεινάς.

Υψηλά επίπεδα στρες

Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που συνδέεται με την πείνα και το αυξημένο κοιλιακό λίπος. Τα επίπεδα του σακχάρου σου μειώνονται όταν πεινάς, πράγμα που κάνει την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη να ανεβαίνουν κατακόρυφα.


Πηγή: bovary.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια