Ο πρόωρος τοκετός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά


Πολλοί είναι οι λόγοι και οι παράγοντες που μπορούν να εμποδίζουν την εγκυμοσύνη να ολοκληρωθεί στις 40 εβδομάδες και να οδηγήσουν τη γυναίκα σε πρόωρο τοκετό.

Τώρα νέα έρευνα Αμερικανών και Σουηδών επιστημόνων δείχνει πως η πρόωρη γέννηση σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και 2 στα παιδιά και στους νέους ενήλικες.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα κορίτσια. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι όσοι έχουν γεννηθεί με πρόωρο τοκετό, πρέπει να παρακολουθούνται πιο εντατικά. Έτσι μόνο μπορεί να προληφθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη.

Η έρευνα

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 4,2 εκατομμύρια τοκετούς σε διάστημα 40 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Ο επικεφαλής της έρευνας Κέισι Κραμπ και οι συνεργάτες του έβγαλαν μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Τα 27.512 παιδιά (το 0,7%) διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1, ενώ τα 5.525 με διαβήτη τύπου 2 (το 0,1%). Διαπιστώθηκε ότι η πρόωρη γέννηση (πριν την 37η εβδομάδα) σχετίζεται με:
  • κατά 21% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1
  • κατά 26% για διαβήτη τύπου 2

σε άτομα έως 18 ετών. Στις ηλικίες 18 έως 43 ετών, η γέννηση με πρόωρο τοκετό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 24% και 49% για διαβήτη τύπου 1 και 2 αντίστοιχα.

Ο διαβήτης και η εγκυμοσύνη

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόωρη γέννα με πρώιμη ανάπτυξη αντοχής στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση), πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Η νέα μεγάλη μελέτη επιβεβαιώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη.

Τα αγόρια που έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχουν περίπου 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, ενώ τα κορίτσια 30%. Για τον διαβήτη τύπου 2, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη έως τα 18 φθάνει το 60% για τα κορίτσια που είχαν γεννηθεί με πρόωρο τοκετό. Στις μεγαλύτερες ηλικίες (18 έως 43 ετών), ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 είναι 75% στις γυναίκες, έναντι 28% των ανδρών.

Μία πιθανή εξήγηση για τη σχέση πρόωρου τοκετού και διαβήτη είναι ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει και περιορίζει την παραγωγή στο πάγκρεας των κυττάρων βήτα που παράγουν ινσουλίνη.


Πηγή: healthview.gr