Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιο όσπριο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες;


Συγκαταλέγεται και αυτό στα εθνικά μας φαγητά, με τους περισσότερους από εμάς να την έχουμε συνδέσει με την παιδική μας ηλικία, καθώς πολύ συχνά βρισκόταν στο διατροφικό μας πρόγραμμα.

Ο λόγος για τη φασολάδα.

Μάλιστα, τα φασόλια θεωρούνται ο βασιλιάς των οσπρίων, καθώς παρέχουν καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, άμυλο, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες της ομάδας B και ανόργανα στοιχεία, όπως το κάλιο. Επιπλέον, τα φασόλια έχουν καθιερωθεί ως το εθνικό ελληνικό φαγητό. Όμως πέρα από όλα αυτά, που είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας, αυτό το γεύμα έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.


Ειδικότερα, τα φλαβονοειδή, που περιέχονται στο περίβλημα των φασολιών, έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Τα φασόλια περιέχουν ουσίες όπως τα ισοφλαβονοειδή και τις λιγνάνες, στις οποίες αποδίδεται αντιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση. Ωστόσο, η σημαντικότερη ιδιότητα που τους  αποδίδεται είναι η αντικαρκινική. Έρευνες έχουν συσχετίσει ουσίες που περιέχονται στον βλαστό της φασολιάς με σημαντική αντικαρκινική προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμη, ότι η ευεργετική αυτή δράση περνά και στα ξερά φασόλια, καθώς και στα πράσινα φασολάκια που προέρχονται από το ίδιο φυτό. Πάντως, τα φασόλια έχουν και μερικά μειονεκτήματα, όπως το χαρακτηριστικό φούσκωμα που συνοδεύει την κατανάλωσή τους. Από την άλλη μεριά, να σημειωθεί ότι οι πεπτικές ενοχλήσεις συνήθως είναι εντονότερες σε όσους δεν τρώνε συχνά φασόλια, οπότε ίσως η λύση να είναι η συχνότερη απόλαυση της φασολάδας στο τραπέζι.


Πηγή: olivemagazine.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια