Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι παράγοντες μπορούν να μας προκαλέσουν ξηροδερμία; Πώς θα την αντιμετωπίσετε;


Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η ξηροδερμία ενδέχεται να οδηγήσει σε δερματίτιδα, πρήξιμο και μόλυνση.

Αν και μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο δέρμα, είναι πιο συχνή στα χέρια, στις κνήμες και στην κοιλιά.

Πολλές φορές περισσότερο αισθάνεται κανείς το ξηρό δέρμα παρά το βλέπει, ενώ άλλες είναι τόσο έντονη και εμφανής η ξηρότητα ώστε οι πάσχοντες εκδηλώνουν συμπτώματα (π.χ. κνησμό, ερυθρότητα) και νιώθουν ντροπή για την εμφάνιση του δέρματός τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε άτομα με γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση σοβαρής ξηροδερμίας.

Η ξηροδερμία συνήθως εκδηλώνεται όταν κάτι στο περιβάλλον ή κάτι που κάνει το άτομο, αφαιρεί τα λιπίδια, αφήνοντας απροστάτευτο το δέρμα. Λιγότερο συχνά η αιτία είναι εσωτερική: ένα ιατρικό πρόβλημα, η εμμηνόπαυση, η γενετική προδιάθεση ή πολύ απλά η προχωρημένη ηλικία κάνουν το δέρμα να ξηραίνεται. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα νοσήματα, διαταραχές, αλλά και φάρμακα που επίσης μπορεί να την προκαλέσουν εξηγεί ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος.

Δείτε παρακάτω τις πιθανές αιτίες που μπορεί να εμφανίσετε ξηροδερμία:

Κακή ενυδάτωση

Παρόλο που τα ενυδατικά προϊόντα είναι απαραίτητα για τη φροντίδα του ξηρού δέρματος, δεν τα χρησιμοποιούμε πάντοτε σωστά. Συνέπεια να εμφανίζεται η ξηροδερμία.

Ξηρός αέρας

Ο ξηρός αέρας είναι ίσως η πιο συχνή αιτία ξηροδερμίας, ειδικά το χειμώνα, καθώς αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα.


Για να αντιμετωπίσετε αυτού του είδους την ξηρότητα χρειάζεστε:
  • πολύ καλή ενυδάτωση,
  • να διατηρείτε τον θερμοστάτη σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές θερμοκρασίες (χειμώνα και καλοκαίρι) και
  • να έχετε υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας.

Καυτό αφρόλουτρο και ντους

Η παρατεταμένη έκθεση στο νερό, ιδιαίτερα στο καυτό, μπορεί να αφαιρέσει όλο το προστατευτικό λίπος από το δέρμα. Αν βγαίνετε από το ντους ή το μπάνιο και το δέρμα σας αχνίζει και το νιώθετε σφιγμένο, έχει ξεραθεί.

Αν έχετε συνηθίσει να ξυπνάτε το πρωί ή να χαλαρώνετε το βράδυ με ένα παρατεταμένο ντους, θα πρέπει να το συντομεύσετε σε λίγα λεπτά και να πάψετε να χρησιμοποιείτε καυτό νερό, συνιστά ο δρ Μιχελάκης. Μόλις βγείτε από την μπανιέρα, σκουπίστε ταμποναριστά το δέρμα σας και αλείψτε το αμέσως με την ενυδατική.

Σκληρά σαπούνια και σφουγγάρια

Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα να επιλέγετε ήπια, χωρίς άρωμα σαπούνια ή, ακόμα καλύτερα, προϊόντα που αναγράφουν ότι είναι «ήπια καθαριστικά» χωρίς να αναφέρουν τη λέξη «σαπούνι».

Τραχιά ρούχα

Μερικά υφάσματα δεν είναι διόλου φιλικά με το δέρμα, καθώς δημιουργούν τριβή που επιτείνει την ξηροδερμία. Τα μάλλινα και τα λινά, για παράδειγμα, προκαλούν σε πολλούς ανθρώπους αίσθημα κνησμού μόλις τα φορέσουν. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, καλύτερα είναι να τα φοράτε πάνω από άλλα ρούχα (κατά προτίμηση βαμβακερά) ή να τα αποφύγετε εντελώς, αν έχετε μεγάλη ευαισθησία.

Φάρμακα και νοσήματα

Υπάρχουν μερικά φάρμακα που έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την ξηρότητα του δέρματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φάρμακα για την υπέρταση, όπως τα διουρητικά, φάρμακα για τη χοληστερόλη και ορισμένα από τα σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ακμής (π.χ. ρετινοειδή, ισοτρετινοΐνη).

Σε πολλές περιπτώσεις, η ξηροδερμία οφείλεται σε ιατρικό πρόβλημα, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, το λέμφωμα, η κακή διατροφή που οδηγεί σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών (π.χ. βιταμίνης Α) κ.λπ.


Πηγή: healthreport.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια