Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αστυνομική βία και ανθρώπινα δικαιώματα

Δυστυχώς η εξουσία είναι “ερεθιστική” και “εθιστική” για όσους δεν έχουν την προσωπικότητα, την παιδεία, τη γνώση και τις κατάλληλες αξίες, για να την ασκήσουν, με συνέπεια η κατάχρηση
εξουσίας από φορείς της να αποτελεί ένα προβληματικό για τις κοινωνίες μας φαινόμενο που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε.
Τα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας σε πολλά περιβάλλοντα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει πιο συστηματικά και να αναδείξουμε τις αιτίες αλλά και τις σοβαρές επιπτώσεις του, ιδίως στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας που ήδη ταλανίζεται από σοβαρά και σύνθετα ζητήματα.
Περιστατικά αστυνομικής βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πρόσφατο χρονικό διάστημα, είναι απολύτως καταδικαστέα. Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια του ατόμου πρέπει να είναι πρωταρχικά ζητούμενα ενός κράτους δικαίου και η οργανωμένη Πολιτεία φέρει ευθύνη ως προς την διασφάλισή τους και ως προς την τιμωρία όλων όσοι προβαίνουν σε κατάχρηση της εξουσίας τους.
Η εμπιστοσύνη του πολίτη στην Πολιτεία και τους θεσμούς της κλονίζεται με τα περιστατικά αστυνομικής βίας που απασχολούν τα ΜΜΕ και προβληματίζεται για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας, γιατί ρόλος της αστυνομίας είναι η προστασία του πολίτη και όχι η έκθεσή του στη βία.
Η βία παράγει βία και η έννοια της “προστασίας του πολίτη” συνιστάται πρωτίστως στην προστασία απέναντι σε κάθε μορφή βίας από οπουδήποτε κι αν πηγάζει.
“Η άσκηση κρατικής βίας δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατ΄ ουσίαν, η άσκηση κρατικής βίας αποτελεί ένα καταχρηστικό ”δικαίωμα” της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας που καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας και προσβάλλει βάναυσα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια”, γράφει ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. ά Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο άρθρο του στη huffingtonpost (βλ.το σχετικό άρθρο https://m.huffingtonpost.gr/entry/nomime-kai-paranome-astenomike-via_gr_5dff373de4b05b08bab6c13b), όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει, αναφερόμενος στο παράδειγμα των Σκανδιναβικών αστυνομιών, στην αστυνομία του Καναδά και της Αυστραλίας και στο πώς κατάφεραν να περιορίσουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, “Μία σύγχρονη αστυνομία κτίζεται στη βάση σύγχρονων μεθόδων και πρακτικών αστυνόμευσης με απόλυτο σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, η προστασία των οποίων άλλωστε αποτελεί την πεμπτουσία της αποστολής της”.
Βλ.και σχετικό μας θέμα στο postmodern.gr τον Οκτώβριο του 2017 με τον τίτλο Αστυνομική Εκπαίδευση και Προστασία των Δικαιωμάτων του Πολίτη εδώ https://www.postmodern.gr/astynomiki-ekpedefsi-ke-prostasia-ton-dikeomaton-tou-politi/
Συνοψίζοντας, η αστυνομική βία δεν έχει καμία θέση σε ένα κράτος δικαίου, αποτελεί καταστρατήγηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του πολίτη και ως μέλη μιας κοινωνίας που πιστεύει σε αξίες και με “όπλο” μας την παιδεία θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος αυτά τα περιστατικά.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια