Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα έθιμα


Κάθε περιοχή έχει τα δικά της έθιμα, πόσω μάλλον αν μιλάμε για διαφορετικές χώρες και είναι αυτά που χαρακτηρίζουν και τον πολιτισμό της.

Πολλές φορές, όμως, αυτά τα έθιμα φαντάζουν περίεργα και… αστεία. Στην περίπτωση των  Χριστουγεννιάτικων εθίμων, αυτό είναι πιο έντονο και σίγουρα θα σε κάνουμε να γελάσεις. Το κλασικό είναι ο στολισμός, τα φανταχτερά αστέρια στις κορυφές των δέντρων, τα φωτισμένα στενά της πόλης και εκείνα τα όμορφα διακοσμητικά στο δωμάτιό σου.

Το πιο διαδεδομένο -δικό μας- έθιμο την Πρωτοχρονιά είναι το περιβόητο «ποδαρικό» για να πάει καλά η χρονιά με το σπάσιμο του ροδιού στο κατώφλι του σπιτιού. Φυσικά και συνοδεύεται με ένα ποιηματάκι σα να γίνεται κάποια ιερή και «σκοτεινή» τελετή. Στο άκουσμα αυτού του εθίμου ενδεχομένως όσοι δεν το γνωρίζουν να γελάσουν ή να παραξενευτούν. Τα έθιμα, όμως, ορισμένων χωρών που θα σου αποκαλύψουμε είναι αρκετά πιο παράξενα από ένα απλό σπάσιμο ροδιού. Είσαι έτοιμος λοιπόν;

Στη Νορβηγία κρύβουν τις σκούπες τους! Οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι με τον ερχομό του  πνεύματος των Χριστουγέννων θα εμφανιστεί και μια μάγισσα με απώτερο σκοπό της να κλέψει τα… σκουπόξυλα και να φύγουν μακριά. Έτσι, για να προφυλαχτούν από τα κακά πνεύματα, κρύβουν τις σκούπες τους.

Οι Γερμανοί έχουν τις αντίστοιχες κάλτσες, αντί αυτών, όμως, τα παιδιά αφήνουν έξω από το σπίτι από τις αρχές του Δεκέμβρη τα παπούτσια τους με σκοπό ο Άγιος Βασίλης να γεμίσει το περιεχόμενό τους με γλυκά. Αν δεν ήταν καλά παιδιά, τα παπούτσια γεμίζουν με κλαδιά!

Στην Καταλονία, από την άλλη, έχουν μινιατούρες γνωστών κυρίως προσώπων, διασημοτήτων δηλαδή. Τι τις κάνουν αυτές τις μινιατούρες; Το θέμα δεν είναι τι τις κάνουν αλλά τι κάνουν οι ίδιες οι φιγούρες. Είναι σε στάση… τουαλέτας. Ναι, ναι καλά διάβασες. Με αυτήν την στάση απεικονίζουν την καλή τύχη, τη γονιμότητα της γης και τον ερχομό της καλής σοδειάς.

Αν καμιά φορά σου φύγει το πιάτο με το φαγητό και πέσει στο πάτωμα, μη στενοχωρηθείς. Σκέψου ότι οι Σλοβάκοι  έχουν το έθιμο να πετούν το φαγητό τους στο ταβάνι. Ο οικοδεσπότης θα πάρει μια κουταλιά από το παραδοσιακό φαγητό Loksa και θα το πετάξει στο ταβάνι. Αν κολλήσει στο ταβάνι, τότε τόσο μεγαλύτερη η τύχη και η σοδειά κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Οι κάμπιες στη Νότια Αφρική έχουν την τιμητική τους και όχι γιατί πρόκειται να γίνουν όμορφες πεταλουδίτσες. Η αυτοκρατορική Emperor Moth κάμπια τηγανίζεται και τρώγεται με τα υπόλοιπα λαχταριστά εδέσματα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.


Πηγή: teen.queen.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια