Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Και την ακοή ωφελεί η άσκηση! Δείτε τι δείχνουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας


Η άσκηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητας του εγκεφάλου να επεξεργάζεται ήχους.

Αυτό το εύρημα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για ανθρώπους που έχουν προβλήματα ακοής.

Οι επιστήμονες στο Northwestern University, στις ΗΠΑ, παρακολούθησαν 495 φοιτητές που αθλούνταν και 493 ανθρώπους που δε συμμετείχαν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα (ομάδα ελέγχου). Μελέτησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, ενώ φορούσαν ακουστικά που μετέδιδαν ήχους ομιλίας. Οι αθλητές εστίαζαν στην ομιλία, αποκλείοντας τον θόρυβο του περιβάλλοντος. Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη όταν προσπαθούν να ακούσουν έναν συμπαίκτη ή τον διαιτητή τους. Η έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος του αθλητή ελαχιστοποιεί τον θόρυβο του περιβάλλοντος προκειμένου να ακούσει την ανθρώπινη ομιλία.

Παράλληλα, η εντατική σωματική δραστηριότητα ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Αυτό συνεπάγεται υγιές νευρικό σύστημα και καλύτερο χειρισμό τραυματισμών ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Nina Kraus σημειώνει ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι τα αθλήματα μπορούν να ρυθμίσουν τον εγκέφαλο να κατανοεί καλύτερα το αισθητηριακό του περιβάλλον.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπείες με βάση τα αθλήματα σε ανθρώπους με δυσκολίες στην ακουστική επεξεργασία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sports Health».


Πηγή: onmed.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια