Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι τέσσερις πιο συχνές παθήσεις των ανδρικών γεννητικών οργάνων


Οι παθήσεις των γεννητικών οργάνων των ανδρών, είναι πολλές και συχνές και αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά, έχουν επίπτωση στη σεξουαλική λειτουργία και στη γονιμότητα των ανδρών.

Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο – ανδρολόγο Κωνσταντίνο Ρόκκα, οι συχνότερες από αυτές τις ασθένειες είναι:

Φίμωση και παραφίμωση

Η φίμωση είναι η κατάσταση, κατά την οποία η ακροποσθία, το τμήμα, δηλαδή, του δέρματος, το οποίο καλύπτει τη βάλανο (το κεφάλι) του πέους, είναι στενό ή έχει κλείσει, αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα.

Η φίμωση μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να δημιουργείται από επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας, που ονομάζονται βαλανοποσθίτιδες.

Συγκεκριμένα, παθήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη φίμωσης, είναι:
  1. Χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία
  2. Μυκητιάσεις, που δεν αντιμετωπίζονται σωστά
  3. Σακχαρώδης διαβήτης
  4. Τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης

«Αυτό, που πρέπει να γνωρίζει κάποιος, είναι πως η φίμωση είναι μια συχνή πάθηση, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στη σεξουαλική επαφή. Αντιμετωπίζεται με μια απλή επέμβαση, που λέγεται περιτομή», λέει ο κ. Ρόκκας.

Νόσος Πεϊρονί (Peyronie)

Η νόσος Peyronie είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση του πέους, που προκαλεί γωνίωσή του. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αφορά, όμως, κυρίως σε άνδρες μέσης ηλικίας.

Σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί πόνους κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, αλλά και δυσκολία στη στύση. Σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα, ο ασθενής ανησυχεί, γιατί ψηλαφεί μια σκληρία στο πέος και το βλέπει ξαφνικά να στρίβει. Υπάρχουν κυρίως χειρουργικές θεραπείες, αλλά και μη επεμβατικές σε πιο αρχικά στάδια της νόσου.


Μικροφαλλία

Όταν σε ένα τεντωμένο πέος, το μήκος του είναι μικρότερο από 2,5cm, αυτό ονομάζεται μικροφαλλία.

Εκτός από την ιδιοπαθή μικροφαλλία, η αιτία της οποίας δεν είναι γνωστή, υπάρχουν δύο σημαντικές ορμονικές διαταραχές, που μπορεί να την προκαλέσουν, οι οποίες είναι:
  • υπογοναδοτροπικός υπογοναδισμός, όπου υπάρχει μία ανεπάρκεια στην έκκριση της ορμόνης (GnRH) από τον υποθάλαμο και
  • υπεργοναδοτροφικός υπογοναδισμός, όπου λόγω βλάβης των όρχεων δεν παράγεται φυσιολογικά η τεστοστερόνη.

Αν η λεπτομερής κλινική εξέταση του γιατρού δείξει ότι, όντως, υπάρχει μικροφαλλία, στη συνέχεια πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις αίματος, ώστε να διαγνωσθούν αυτές οι ορμονικές διαταραχές. Όπως εξηγεί ο κ. Ρόκκας, είναι μια κατάσταση, που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αυτοπεποίθηση του άνδρα, καθώς και τη σεξουαλική του ζωή.

Κιρσοκήλη
Κιρσοκήλη αποκαλείται η πάθηση, που δημιουργείται, όταν το φλεβικό δίκτυο των όρχεων ή αλλιώς οι φλέβες του όρχεως, αποκτούν ελικοειδή – κιρσοειδή διάταξη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη πάθηση, που πλήττει το ανδρικό φύλο και παρότι πολλές φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα ενός άνδρα.

«Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στον άνδρα. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά και παρατηρείται βελτίωση στα χαρακτηριστικά του σπέρματος 3-6 μήνες μετά την επέμβαση», επισημαίνει ο ειδικός.

Η κιρσοκήλη παρατηρείται συχνότερα στον αριστερό όρχι κι αυτό οφείλεται σε ανατομικούς λόγους. Λιγότερο παρουσιάζεται και στους δύο όρχεις και πολύ σπάνια μπορεί να προσβάλει τον δεξί.


Πηγή: healthreport.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια