Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φυλάκιση 5 μηνών στον Χριστόδουλο Ξηρό για τη φωτιά στο κελί


Ποινή φυλάκισης 5 μηνών , με τριετή αναστολή , επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στον Χριστόδουλο Ξηρό για τη φωτιά που έβαλε φωτιά σε κελί όπου
κρατούνταν, στις φυλακές Διαβατών. το 2018. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα αθώος για «εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο» και ένοχος για «διακεκριμένη φθορά δια πυρός», με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων.
Του Βασίλη Παπαναστασούλη
Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ευχαρίστησε τους τακτικούς δικαστές και τους ενόρκους. Κατά την απολογία του, ανέφερε ότι έβαλε φωτιά στο στρώμα του κελιού του για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης του στην απομόνωση των φυλακών επί τρία και πλέον χρόνια.  «Ήμουν σε απόγνωση, δεν είχα άλλη λύση για να διαμαρτυρηθώ . Ήταν μια βίαιη διαμαρτυρία» είπε.
Ανέφερε ότι δεν κινδύνεψε κανείς επειδή η φωτιά περιορίστηκε στο χώρο της απομόνωσης ενώ κατήγγειλε ότι στις φυλακές Διαβατών αντιλήφθηκε διακίνηση ναρκωτικών και οικονομικές ατασθαλίες από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και ότι προχώρησε σε σχετικές καταγγελίες πουν είχαν αποτέλεσμα. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι αντιμετώπισε εκδικητική συμπεριφορά επειδή είχε παραβιάσει την άδεια του.
Τα πρακτικά της δίκης πρόκειται να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για «εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο» και για «διακεκριμένη φθορά δια πυρός».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καταδικασθείς για συμμετοχή του στην «17 Νοέμβρη», έβαλε φωτιά στο στρώμα του κελιού του, στον χώρο του Πειθαρχείου, με τη χρήση αναπτήρα, καθώς όσο ήταν έγκλειστος στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόταν για τις συνθήκες κράτησης του και ζητούσε μεταγωγή στον Κορυδαλλό.
Στο σχετικό βούλευμα αναφέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι προκλήθηκε «πυρκαγιά ασυνήθους έκτασης και έντασης που δεν μπορούσε να κατασβεστεί εύκολα, παρά μόνο με ειδικά μέσα πυρόσβεσης και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο ζωής σε άνθρωπο, λόγω της πυκνής και αποπνικτικής αιθάλης, αλλά και της δυνατότητας εξάπλωσης αλλά και σε παρακείμενα κελιά συγκατηγορουμένων, ασθενών και μη».
Ακόμη, σημειώνεται ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός κατηγορείται επίσης ότι με τη φωτιά, «κατέστρεψε ξένα κινητά πράγματα» και «προκάλεσε φθορές στους τοίχους του καταστήματος, ρυπαίνοντας τους με την πυκνή αιθάλη που προκάλεσε η πυρκαγιά».
Κατά τη μεταγωγή από και προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τόσο εντός, όσο και περιμετρικά του Δικαστικού Μεγάρου.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια