Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απόσπασμα ομιλίας της Σόφιας Βαγενά από το 30ο Συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυρίες και κύριοι,
Βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών. Eίναι ιδιαίτερη μας χαρά και τιμή να μετέχουμε στο 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, ως συνεχιστές των παλιών συνδικαλιστικών κινημάτων, που με αγώνες και θυσίες πάλεψαν ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των Αστυνομικών.

 
Θα ήθελα φυσικά σε αυτό το σημείο, να τονίσω τη βαρύνουσα σημασία της σημερινής ημέρας, καθώς είναι η ημέρα κατά της βίας των γυναικών. 

 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η βία δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή κατά των γυναικών. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και αν δεν συμβαίνει σε μας, συμβαίνει δίπλα μας.

 

Η ενεργός συμμετοχή και η γυναικεία αντιπροσώπευση στην ΠΟΑΞΙΑ θα συνιστούσε μια κομβική παράμετρο ισότητας και δημοκρατίας, ικανή να αντιμάχεται στην πράξη τα έμφυλα και αναχρονιστικά στερεότυπα περί αδύναμου φύλου.

 

Πέραν όμως αυτού, η δημιουργία της Γραμματείας Γυναικών, θα μας έδινε την ευκαιρία να αναζητήσουμε πρόσφορους τρόπους διαχείρισης των γενικότερων προβλημάτων που ανακύπτουν τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης των έμφυλων διακρίσεων από πλευράς των γυναικών αστυνομικών, όσο και στο επίπεδο της πρόσληψης διακριτικών συμπεριφορών που υφίστανται οι ίδιες.

 

Ας κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό για όσα έγιναν σε σχέση με τη Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΑΞΙΑ.

 

Δυστυχώς, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η ίδρυσή της μολονότι υπήρξε η δέσμευση αυτή εδώ και ένα χρόνο περίπου. Μήπως λοιπόν θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν θέματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί η γραμματεία γυναικών;

 

Ας απαριθμήσουμε λοιπόν ορισμένα εξ αυτών.

 

Η παρακολούθηση για την λειτουργία και τη στελέχωση του Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας  , ένα τμήμα που η ίδρυση του ήταν πρωταρχικό αίτημα μας και επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό και προσωπικός στόχος, η ίδρυσή του, ώστε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό τμήμα στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βιας. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε τη ραγδαία αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε συναδέλφους άνδρες και γυναίκες, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία των πειθαρχικών υποθέσεων. Μη ξεχνάμε άλλωστε, ότι απώτερος στόχος και αίτημά μας είναι τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας να μην αποτελούν μόνο επιτελικές υπηρεσίες με ρόλο συμβουλευτικό και τήρησης στατιστικών στοιχείων, αλλά να ενεργούν προκαταρκτική εξέταση και προανάκριση, παρεμβαίνοντας τόσο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, όσο κι αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν υποβολής μήνυσης.

Η αναγκαιότητα ίδρυσης «Παιδικού Σταθμού » με την ίδια μορφή και λειτουργία ανάλογου με το Γενικό Επιτελείο Στρατού όπως ήδη λειτουργούν ανά νομό. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει ανα αστυνομική διεύθυνση και ένας παιδικός σταθμός..Εάν η μητέρα αστυνομικός η οποία εργάζεται με δύσκολα ωράρια δεν έχει τη δυνατότητα να στείλει το παιδί της σε παιδικό σταθμό τότε ποιά μητέρα το έχει.. Γιατί τέτοια διάκριση για τη μητέρα εργαζόμενη ή τον πατέρα εργαζόμενο αστυνομικό.

 

Ο σεξισμός και οι διακρίσεις σε γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η επιβολή σιωπής στις γυναίκες, παλαιότατη και πασίγνωστη πρακτική, παρωδείται ωραιότατα σε μια παλιά γελοιογραφία : «Εξαιρετική η προτασή σας, δεσποινίς Τριγκς. Ίσως, ένας από τους άντρες εδώ θα ήθελε να την υποβάλλει».Θέλω λοιπόν να σκεφτούμε πως μπορεί να συνδέεται αυτή η αντίληψη με την υποτίμηση την οποία υφίστανται ακόμα και σήμερα πολλές γυναίκες που τολμούν να εκφράζονται και να μιλούν ανοιχτά.

 

 

Διοργάνωση ημερίδων και καμπάνια για ενημέρωση πρόληψης βίας κάθε μορφής, τη δίωξη δραστών σε σχολεία όλων των βαθμίδων για θέματα έμφυλων διακρίσεων, το bullying και το stalking και το cybersex.

 

 

Κλείνοντας αυτό τη θεματική ενότητα, θα ήθελα να τονίσω ότι ο ρόλος του συνδικαλισμού, αναδεικνύωντας το κοινωνικό πρόσωπο του αστυνομικού μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία, δείχνοντας ένα άλλο πρόσωπο της, όντας δίπλα στον πολίτη, και για να μιλήσουμε πρακτικά και όχι θεωρητικά, πρόταση μας είναι η πραγματοποίηση ημερίδων και η παρουσία μας σε σχολεία όλων των βαθμίδων,σε δομές αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε αφενός μεν να υπάρχει επαφή μεταξύ πολίτη και αστυνομικού και αφετέρου η πρόληψη εγκλημάτων βίας.

 

Ας ξεκινήσουμε να δούμε μερικά υπηρεσιακά ζητήματα που μας απασχόλησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

 

1. Επιτρέψτε μου, να κάνω και μια μικρή αναφορά στη  σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης  , η επικουρική ασφάλιση έχει δημόσιο ανταποδοτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Είναι το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας και καμία θέση δεν έχουνε κερδοσκοπικά παιχνίδια ιδιωτών. Ευτυχώς αυτό το υποστηρίζουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, δυστυχώς δεν ακούσαμε τίποτα σχετικό από τον συνδικαλιστικό κινημα της Αστυνομίας

 

 

2. Οι έκτακτες κρίσεις δεν γίνεται να τις αποκαλούμε τη μια χρονιά παράτυπες και την επόμενη αναγκαίες. Προτείνουμε λοιπόν την κατάργηση των έκτακτων κρίσεων.

 

 

3) Ένα από αυτά αφορά την ακύρωση τακτικών μεταθέσεων έτους 2019, ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια νομιμότητας, σπέρνοντας ανασφάλεια στο σχεδιασμό οικογενειακής και προσωπικής ζωής των αστυνομικών, αφού ανά πάσα στιγμή και σε ανύποπτο χρόνο, ένα έκτακτο συμβούλιο μπορεί να ακυρώνει τις ετήσιες μεταθέσεων αστυνομικών. Φυσικά δε λήφθηκαν υπόψη οι πρόσφυγες στις μεταθέσεις, ούτε οι ειδικές γνώσεις, τα προσόντα, η προϋπηρεσία, οι δεξιότητες και οι ανάγκες του προσωπικού σε ότι αφορά οικογενειακή κατάσταση, τόπο διαμονής κλπ. Αυτό να γνωρίζετε ότι δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο, που ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να εφαρμοστεί και στο μέλλον και δυστυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα σώπασε.

 

4)Εμμένουμε στην ομογενοποίηση του Αστυνομικού προσωπικού και όχι στις διακρίσεις μεταξύ των εργαζόμενων Αστυνομικών.

 

Φυσικά και καλωσορίζουμε τους νέους Ειδικούς Φρουρούς και τους ευχόμαστε καλή δυναμή στο νέο τους έργο, όμως ειμαστε αντίθετοι με τον τρόπο πρόσληψης αυτών καθώς πρέπει να υπάρχει ένας και ενιαίος τρόπος πρόσληψης μέσω πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και κοινός τρόπος εκπαίδευσης πριν βγουν στο πεδίο της μάχης.

 

Ας δούμε όμως και ένα θέμα το οποίο έχει θιχτεί και συζητηθεί στην ομοσπονδία μας, το οποίο δεν είναι άλλο από το βαθμολόγιο ..

 

Και Αναρωτιέμαι λοιπόν εγώ εδώ, το θέμα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι να κερδίζεις βαθμούς και τα καθήκοντά σου να είναι πολύ χαμηλότερα του βαθμού σου ή να υπάρχουν λιγότεροι βαθμοί, μεγαλύτερο κύρος και ο Αξιωματικός να επιτελεί τα καθήκοντα που αρμόζουν στο βαθμό του και όχι κάτω από αυτόν..

 

Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτό πρέπει να υπάρξει ένα βαθμολόγιο που θα πραγματοποιηθεί με βάση όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εκάστοτε από εμάς αλλά το κοινό συμφέρον και το κοινό καλό για την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Η ύπαρξη Αξιωματικών διαφορετικών ταχυτήτων, δημιουργεί αναπόφευκτα προβλήματα στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Ειδικότερα, εντοπίζεται πρόβλημα στους εξ' ιδιωτών Αξιωματικούς, που αυτή τη στιγμή φέρουν το βαθμό του Α/Α΄ή του Α/Υ΄, ενώ όλοι οι υπόλοιποι Αξιωματικοί σύμφωνα με το βαθμολόγιο δεν έχουν κανένα πρόβλημα προς συμπλήρωση της σαραντακοπενταετίας 40ετίας (35+5 μάχιμη πενταετία). Γι’ αυτή λοιπόν την κατηγορία Αξ/κων, στους βαθμούς του Α/Υ΄και Α/Δ΄ με αίτησή τους θα εξαιρούνται των κρίσεων προς προαγωγή και οι υπόλοιποι που έχουν συμπληρώσει τα χρόνια αναγκαστικής υπηρεσίας θα συνεχίζουν κανονικά την εξέλιξή τους.

 

 

 

 

 

 

 

   

  

 

Ένα άλλο θέμα στο οποίο οφείλουμε να αναφέρθουμε είναι η εξέλιξη των Αξιωματικών προερχόμενων εκ των ΤΕΜΑ, ένας θεσμός που χρήζει λειτουργίας κ σεβασμού εδώ κ μισό αιώνα.

 

Πρόταση μας, είναι η επέκταση της προαγωγής στο βαθμό του αστυνόμου Α' κ αστυνομικού υποδ/ντή καθ' υπέρβαση των οργανικών θέσεων, εφόσον προήχθη στον αντίστοιχο βαθμό και ο τελευταίος ομοιόβαθμος αξιωματικός που προέρχεται από τη Σχολή Αξιωματικών της ίδιας ημερολογιακής χρονιά. (Επέκταση Π.Δ 24/97 άρθρο 42 παρ.2)

 

Επιπροσθέτως, η δυνατότητα συμμετοχής σε συνδέσμους του εξωτερικού και των αξιωματικών των ΤΕΜΑ, εφόσον πληρούν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις. Η μη δυνατότητα συμμετοχής στους αστυνομικούς συνδέσμους των Αξιωματικών των ΤΕΜΑ, είναι απαράδεκτη  .

 

Τέλος, επισημαίνουμε την κατάργηση του ΠΔ 69/2019, όπου δίνεται η δυνατότητα σε ανθ/μους που έχουν αποκτήσει οποιοδήποτε τίτλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και δεν το έχουν κάνει χρήση να προάγονται μέχρι το βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή. Θεωρούμε ότι αυτοί είναι ελάχιστοι και η συγκεκριμένη δυνατότητα φωτογραφική και είναι επιτακτική ανάγκη η κατάργηση αυτής.
 

Δείτε ένα απόσπασμα της ομιλίας
 
 
 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια