Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2010: Το απονενοημένο διάβημα στον ΟΑΕΕ

Κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίχτηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2010 στο παράρτημα του ΟΑΕΕ στην οδό Τσίλερ 50 στα Πατήσια, όταν ένας 65χρονος ασφαλισμένος απειλούσε να βάλει φωτιά
και να αυτοπυρποληθεί, επειδή δεν είχε πάρει απάντηση από τον οργανισμό για το χρόνο της συνταξιοδότησής του. Την ίδια ώρα οι ασφαλισμένοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν το κτίριο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αστυνομικών που έσπευσαν να το εκκενώσουν, για να μην χάσουν τη σειρά τους!
Επί δύο εβδομάδες ο ασφαλισμένος πήγαινε κάθε πρωί στα γραφεία του ΟΑΕΕ. Είχε συμπληρώσει τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση και πήγαινε για να ρωτήσει σε ποιο στάδιο βρισκόταν το θέμα του. Στάθηκε στην ουρά περιμένοντας την σειρά του, αλλά η ώρα περνούσε και η ουρά παρέμενε μεγάλη. Ξαφνικά έβγαλε από την τσάντα του ένα μπουκάλι γεμάτο πετρέλαιο και πέρασε μέσα από το γκισέ. Βρίζοντας το κράτος και τις υπηρεσίες του, έδεσε μια υπάλληλο στην καρέκλα της, την περιέλουσε με πετρέλαιο και έριξε το υπόλοιπο πάνω του. Με έναν αναπτήρα απειλούσε να της βάλει φωτιά και να αυτοπυρποληθεί. «Με ταλαιπωρείτε τόσες μέρες», φώναζε. «Εάν δεν με εξυπηρετήσετε σήμερα, θα καούμε όλοι»!
Στο κτίριο επικράτησε πανικός. Κάποιοι εγκατέλειψαν έντρομοι τα γραφεία και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Ένας – δυο ψυχραιμότεροι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τον 65χρονο ασφαλισμένο, που με τον αναπτήρα στο χέρι απειλούσε θεούς και δαίμονες. Την ίδια ώρα μερικοί ασφαλισμένοι επέμεναν να στέκονται μπροστά στο γκισέ! Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν δύο περιπολικά της Αμέσου Δράσεως.

Οι αστυνομικοί ανέβηκαν στα γραφεία και ζήτησαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί. «Τι θέλετε τώρα, να φύγουμε και να χάσουμε τη σειρά μας;», απάντησαν! Εκμεταλλευόμενοι την αναμπουμπούλα, δύο άνδρες που βρίσκονταν από νωρίς στα γραφεία του ΟΑΕΕ ακινητοποίησαν τον 65χρονο άνδρα και του πήραν τον αναπτήρα από το χέρι. Η «επιχείρηση» είχε ολοκληρωθεί αναίμακτα! Ο υποψήφιος αυτόχειρας οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Άνω Πατησίων και η υπάλληλος μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο.
Έως πριν από λίγα χρόνια η είδηση ότι κάποιος απειλούσε να αυτοκτονήσει κινητοποιούσε ολόκληρο μηχανισμό. Σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής, αστυνομικοί, ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονες ανελάμβαναν δράση, ώστε να μην πραγματοποιηθεί το απονενοημένο διάβημα. Με την άνθηση της ιδιωτικής τηλεόρασης, η σχέση του υποψήφιου αυτόχειρα με τον φακό της κάμερας έγινε… σχέση στοργής. Ο «απελπισμένος» ζητούσε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του «για να μάθει όλη η Ελλάδα πόσο δίκιο έχει» και τα κανάλια ξαφνικά αποκτούσαν ένα από τα πρώτα θέματα του δελτίου ειδήσεων.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας, που περισσότερο απόπειρες εντυπωσιασμού ήταν, έγιναν συχνό φαινόμενο. Ένας πλημμυροπαθής σκαρφάλωσε στις σκαλωσιές της Ακρόπολης και φώναζε μέσα στη νύχτα ότι θα αυτοκτονήσει, εάν δεν αποζημιωνόταν για τις καταστροφές που είχε προκαλέσει η νεροποντή στο σπίτι του στην Καισαριανή. Ένας καρκινοπαθής ανέβηκε στο περβάζι του μπαλκονιού του και απειλούσε να πέσει εάν δεν πήγαιναν τα κανάλια για να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του. Και ένας Αλβανός, που, όπως φαίνεται, είδε το κόλπο στην τηλεόραση και σκέφτηκε ότι ίσως και να πιάνει, ανέβηκε σε μια οικοδομή στον Πειραιά και ζητούσε να του βρουν δουλειά. Λίγο έλειψε να σκοτώσει τον αστυνομικό που τον είχε πλησιάσει σπρώχνοντάς τον με δύναμη. Όταν κατέβηκε, δεν τον περίμεναν, βέβαια, για να υπογράψει συμβόλαιο!

Η διαπραγμάτευση με τον υποψήφιο αυτόχειρα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώση, εμπειρία, υπομονή και ταλέντο στο… ψέμα. Οι πυροσβέστες είναι αυτοί που αναλαμβάνουν πρώτοι δράση, λόγω του ειδικού στρώματος που μοιάζει με τραμπολίνο, για να πέσει στα μαλακά ο… αυτόχειρας. Πάντως μία μόνο φορά φάνηκε χρήσιμο, όταν το 1992 πήδηξε από τα παλιά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα ο Θανάσης… Πήδουλας! Αυτό ήταν το επώνυμο του μοναδικού ανθρώπου, που πραγματοποίησε την απειλή του βουτώντας στο κενό. Ο λόγος; Ήθελε οπωσδήποτε να συναντήσει τον Στέλιο Καζαντζίδη! Ένα πρωί έφτασε στην Αθήνα από τη Χαλκίδα όπου ζούσε μόνιμα, με σκοπό να βρει τον λαϊκό τραγουδιστή και να του ζητήσει το λόγο γιατί οικειοποιήθηκε δικά του τραγούδια! Όταν δεν το κατάφερε, ανέβηκε στις σκαλωσιές. Μάταια οι πυροσβέστες προσπάθησαν να τον πείσουν. Τελικώς τον έσωσε το στρώμα.

Από τότε Αστυνομία και Πυροσβεστική εκσυγχρονίστηκαν. Εκπαιδεύτηκαν και απέκτησαν εξειδικευμένους επιστήμονες, ψυχολόγους – διαπραγματευτές, που αναλαμβάνουν δράση στα δύσκολα. Δύο ήταν οι πιο δύσκολες περιπτώσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Πρώτα αυτή του 40χρονου οδηγού που εισέβαλε με το αστικό λεωφορείο στον περίβολο της Βουλής το 1993, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε την ΕΑΣ και την μετέτρεψε σε ΣΕΠ και του 37χρονου Αλβανού, που τον είχε εγκαταλείψει η σύζυγός του και απειλούσε να πέσει με το αυτοκίνητό του στο γκρεμό, κοντά στην Παλαιά Επίδαυρο.
Στην πρώτη περίπτωση, οι αστυνομικοί κατάφεραν να «βουτήξουν» από τα ρούχα τον υποψήφιο αυτόχειρα και να τον σύρουν έξω από το παράθυρο του λεωφορείου, το οποίο είχε περιλούσει με βενζίνη απειλώντας να βάλει φωτιά. Η δεύτερη, ωστόσο, είχε τραγική κατάληξη. Ο Αλβανός, αφού είχε καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, πάτησε τέρμα το γκάζι και μέσα σε σύννεφο σκόνης βρέθηκε στο κενό μαζί με το αυτοκίνητο…

Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια