Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1998: Σκότωσε την 15χρονη κόρη της επειδή ”είχε πάρει κακό δρόμο”


H 15χρονη Λιούμπα βιαζόταν να μεγαλώσει. Να ζήσει ελεύθερη, μακριά από κανόνες και περιορισμούς και με το φωτεινό της χαμόγελο να «αγκαλιάζει» όλο τον κόσμο. Είχε σταματήσει το σχολείο, έβγαινε συχνά και επέστρεφε ξημερώματα στο σπίτι. Φορούσε κολλητά μπλουζάκια, που άφηναν ελεύθερο τον αφαλό και ένα τατουάζ που έγραφε “Alone”. «Μου αρέσει και με αντιπροσωπεύει», απαντούσε στις φίλες της όταν την ρωτούσαν γιατί επέλεξε αυτή τη λέξη.
Οι γονείς της είχαν χωρίσει και η μητέρα της, Βαλεντίνα, έπρεπε να είναι και πατέρας ταυτόχρονα. Ξόδευε πολλές ώρες για να την συμβουλεύει, αλλά και να την μαλώνει επειδή αργούσε τα βράδια και είχε μπλέξει με κακές παρέες. Μερικές φορές οι τσακωμοί τους ακούγονταν σε όλη τη γειτονιά του Χολαργού, όπου έμεναν τα τελευταία πέντε χρόνια. Μαζί τους ζούσε και ο 20χρονος Σεργκέι, που η 42χρονη Βαλεντίνα, με καταγωγή από την Τασκένδη, είχε αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο.
Εκείνο το ξημέρωμα η Λιούμπα άργησε πάλι να επιστρέψει στο σπίτι. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στον ταραγμένο ψυχικό κόσμο της μητέρας της.

Αυτή τη φορά ο τσακωμός θα ήταν μοιραίος. Η 42χρονη γυναίκα θα άπλωνε θηλιά θανάτου γύρω από το λαιμό της 15χρονης Λιούμπα και θα έπαιρνε πίσω το δώρο ζωής που της είχε κάνει. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε την επόμενη ημέρα, όταν η μάνα προσπάθησε να σκοτώσει και τον Σεργκέι με ένα βαρύ αντικείμενο, αλλά κατάφερε να ξεφύγει την τελευταία στιγμή.
Ήταν 9.30 το πρωί, 14 Δεκεμβρίου 1998, όταν η Βαλεντίνα πήρε τηλέφωνο τον εν διαστάσει σύζυγό της, Αλέξανδρο Σιαμάνη, ο οποίος εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής στο δήμο Χολαργού. «Σκότωσα το παιδί μας», του είπε. «Θα το βρεις στο δωμάτιό του, πεσμένο ανάμεσα στο κρεβάτι και στον τοίχο. Εμένα να μη με ψάξεις, θα περάσω μια θηλιά στον λαιμό μου και θα δώσω τέλος στη ζωή μου».
Με την ψυχή στο στόμα ο τραγικός πατέρας έτρεξε στο Αστυνομικό Τμήμα Χολαργού και ενημέρωσε για το τηλεφώνημα. Μαζί με αστυνομικούς πήγαν στο διαμέρισμα, στην οδό Βουτσινά 69 και χτύπησαν το κουδούνι. Τους άνοιξε ο Σεργκέι. Όταν είδε τους αστυνομικούς, τους ρώτησε τι συμβαίνει. Το μόνο που ήξερε ήταν ότι η μητέρα του τον χτύπησε μέσα στον ύπνο του και έφυγε αναστατωμένη από το σπίτι.
Οι αστυνομικοί με τον πατέρα της 15χρονης προχώρησαν στο υπνοδωμάτιο. Όταν άνοιξαν την πόρτα δεν φαινόταν τίποτα. Έκαναν λίγα βήματα και αντίκρισαν την Λιούμπα νεκρή, δίπλα στο κρεβάτι της, με τα χέρια σταυρωμένα, σκεπασμένη με ένα πάπλωμα. Το τηλεφώνημα επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο…

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να φωτίσουν τις τραγικές πτυχές του οικογενειακού δράματος. Να εξηγήσουν τους λόγους που διέρρηξαν κάθε σχέση στοργής ανάμεσα σε μάνα και κόρη, γκρέμισαν κάθε γέφυρα επικοινωνίας και οδήγησαν στον στραγγαλισμό της 15χρονης κοπέλας. Ώσπου δύο ώρες μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος, η Βαλεντίνα Σιαμάνη παρουσιάστηκε μπροστά τους στο Αστυνομικό Τμήμα Χολαργού και ομολόγησε.
«Ήταν ατίθασο παιδί η Λιούμπα. Όλο προβλήματα προκαλούσε. Δεν με άκουγε και εγώ δεν άντεχα άλλο. Είχε πάρει τον κακό δρόμο. Αργούσε να επιστρέψει τα βράδια στο σπίτι και εγώ δεν μπορούσα να την τραβήξω από τις κακές παρέες. Δεν μπορούσα να υποφέρω άλλο». Το πρόσωπό της ήταν κίτρινο και τα χαρακτηριστικά της αλλοιωμένα, ενώ προσπαθούσε να δικαιολογήσει το έγκλημα.
Το μοιραίο ξημέρωμα η Λιούμπα κοιμόταν βαθιά. Μόλις είχε επιστρέψει στο σπίτι από διασκέδαση και ήταν τόσο αποκαμωμένη, που δεν είχε βγάλει ούτε τα ρούχα της. Με ένα μαντήλι που βρήκε μπροστά της, η 42χρονη μάνα την πλησίασε και το τύλιξε στον λαιμό της με τόση δύναμη, μέχρι που το 15χρονο κορίτσι άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια της. Τοποθέτησε το άψυχο κορμί της στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι, έβαλε ένα μαξιλάρι σαν προσκέφαλο, σταύρωσε τα χέρια της κόρης της και την σκέπασε με ένα πάπλωμα. Αφού αποκάλυψε το έγκλημα στον εν διαστάσει σύζυγό της, πήγε σε ερημική περιοχή του Γραμματικού για να βάλει τέλος στη ζωή της. Μετάνιωσε την τελευταία στιγμή, πέταξε το μαντήλι, επέστρεψε στην Αθήνα και παραδόθηκε στην Αστυνομία.
Ο Αλέξανδρος Σιαμάνης, που έμενε σε ένα διαμέρισμα λίγα τετράγωνα μακριά από τη Βαλεντίνα και τα παιδιά, κατέθεσε ότι η εν διαστάσει σύζυγός του είχε σπουδάσει χημικός μηχανικός πριν έρθει από την Τασκένδη, αλλά για χάρη των παιδιών δεν δούλεψε ποτέ στο αντικείμενό της. Εργαζόταν περιστασιακά ως μοδίστρα για να συνεισφέρει στο εισόδημα της οικογένειας. Όμως οι σχέσεις τους είχαν διαταραχθεί. Μάλιστα οι τσακωμοί τους είχαν απασχολήσει δυο – τρεις φορές και την Αστυνομία. Ο χωρισμός φαίνεται ότι επιβάρυνε την ήδη ταραγμένη ψυχολογική κατάσταση της 42χρονης γυναίκας, που ξέσπασε πάνω στο 15χρονο παιδί της.

Η Βαλεντίνα Σιαμάνη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού. Μοναδικό της στήριγμα στο δικαστήριο ήταν η αγάπη του Σεργκέι. Παρά το γεγονός ότι είχε αποπειραθεί να σκοτώσει κι αυτόν, ούτε για μία στιγμή δεν σκέφτηκε να την «καταδικάσει». Ήταν στο πλευρό της μητέρας του, που αναζητούσε το δικό του βλέμμα για να πάρει κουράγιο. Οι δικαστές, συμμεριζόμενοι την κατάστασή της, διέταξαν τον εγκλεισμό της στο ψυχιατρείο των φυλακών.
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια