Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε 150 τσιγάρα χωρίς να έχουμε καπνίσει ποτέ;


Οι περιοχές που πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να επιβαρύνουν τα άτομα που ζουν σε αυτές.

Σύμφωνα μάλιστα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, τα άτομα αυτά είναι σα να κάνουν 150 τσιγάρα τον χρόνο!

Αναλυτικότερα, τα άτομα που ζουν στις βρετανικές πόλεις με την περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως και το να καπνίζουν τρία τσιγάρα την εβδομάδα, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, που χαρακτηρίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».

Σε μελέτη που δημοσιεύει, υποστηρίζει ότι τα άτομα που ζουν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Νιούχαμ, το Κένσινγκτον, το Γουέστμινστερ, το Τσέλσι και το Άισλινγκτον, περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι σα να κάνουν 150 τσιγάρα τον χρόνο, κατά μέσο όρο.

Και δεν είναι μόνο αυτές μόνο, με αποτέλεσμα το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ζητά από τη νέα βρετανική κυβέρνηση, όποτε αυτή σχηματιστεί, να επιβάλει αυστηρότερα όρια για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αυτά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τα ισχύοντα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το Ηνωμένο Βασίλειο τηρεί για μικροσωματίδια (PM2.5), είναι τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ετησίως κατά μέσο όρο. Το όριο του ΠΟΥ είναι χαμηλότερο, στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, τα PM2.5 μπορεί να έχουν «καταλυτική επίπτωση στην υγεία», αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και να επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα μικροσωματίδια προκαλούν περίπου 11.000 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και θανάτους λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη, τις ημέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση καταγράφονται επιπλέον 124 ανακοπές καρδιάς, 231 εισαγωγές για εγκεφαλικό επεισόδιο και 193 νοσηλείες για άσθμα σε εννέα μεγάλες βρετανικές πόλεις.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και δεν έχει αντιμετωπιστεί διαχρονικά όπως θα έπρεπε. Αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα για τη μείωσή της, σύντομα θα υποστούμε τις συνέπειες. Όπως θεσμοθετήθηκαν μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος, έτσι πρέπει να γίνει και με την ατμοσφαιρική ρύπανση», σημειώνει ο Jacob West, διευθυντής Καινοτομίας στη Φροντίδα Υγείας του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.


Πηγή: ygeiamou.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια