Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ευρωπαϊκή εκπαίδευση Αστυνομικών στην Αστυνόμευση Ρατσιστικών Εγκλημάτων σε βάρος LGBTI ατόμων

Ανάρτηση του Μιχάλη Λώλη: Της 11 και 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από το Συμβούλιο της Ευρώπης το δεύτερο μέρος της εκπαίδευσης Αστυνομικών.

Στην προσωπική μου παρουσίαση μίλησα για το φαινόμενο της Υποκαταγραφής - Undereporting των Ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους, καθότι τα θύματα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και φόβου προς την αστυνομία, καθώς και της απαξίωσης και ντροπής δεν προσέρχονται στις Αστυνομικές Υπηρεσίες για να καταγγέλλουν τα περιστατικά.
Το Ρατσιστικό και ειδικά το Ομοφοβικό έγκλημα μίσους είναι σαν το παγόβουνο, μόνο το 10% αυτού καταγγέλλεται το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και παραμένει στο σκοτάδι και δε καταγγέλλεται με αποτέλεσμα να μη διώκονται οι δράστες του.

Πρέπει η Αστυνομία να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευάλωτων στο Ρατσισμό κοινωνικών ομάδων όπως για παράδειγμα της LGBTI κοινότητας, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, ώστε να προσέρχονται ακώλυτα για καταγγελία.
Επίσης μετέφερα την επιχειρησιακή και επαγγελματική μου εμπειρία ως Αξιωματικός στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Αττικής, αλλά και την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου από τη δράση μου ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος, δίνοντας έτσι οπτική και από τις δύο πλευρές, καθότι ως Αξιωματικός και ανοιχτά ομοφυλόφιλος λειτουργώ ως σύνδεσμος μεταξύ Αστυνομίας και LGBTI κοινότητας. Ως παράδειγμα έφερα συγκεκριμένα περιστατικά Ρατσιστικών Εγκλημάτων Μίσους σε βάρος LGBTI ατόμων, καθώς τα θύματα ένιωσαν ασφάλεια και εμπιστοσύνη και έχοντας προσωπική επαφή μαζί τους, μπόρεσαν να έρθουμε σε επαφή και να προσέλθουν στην Αστυνομία ώστε γίνει καταγραφεί του περιστατικού και οι δράστες να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η όλη αυτή δράση μου και επαγγελματική μου κατάσταση αποτελεί μια βέλτιστη πρακτική εφαρμογής του μέτρου της Διαπολιτισμικής Αστυνόμευσης - Diversity Policing, όπου προσλαμβάνονται ως Αστυνομικοί άτομα που προέρχονται από της ευάλωτες στο Ρατσισμό κοινωνικές ομάδες και λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Αστυνομίας και των ομάδων αυτών.
Τέλος μετέφερα την εμπειρία μου από τις εκπαίδευσεις που παρείχα σε Αστυνομικούς στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική η ευαισθητοποίηση πρώτα των συμμετεχόντων ώστε να σπάσουν τα στερεότυπα έχοντας απέναντί τους LGBTI άτομα να τους εξιστορούν τα βιώματα τους και κατόπιν η απόκτηση γνώσεων γύρω από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των LGBTI ατόμων και την προάσπιση τους από την ομοφοβία και τρανσφοβία.
Παράλληλα όλοι οι συμμετέχοντες Αστυνομικοί ανέπτυξαν στη 2ημερη Εκπαίδευση τις δικές τους βέλτιστες πρακτικές και το τρόπο που θα λάβουν χώρα περαιτέρω εκπαιδεύσεις για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Αστυνομικών σε όλη την Ευρώπη.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια