Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βάζετε γάλα στην ομελέτα;


Συνηθίζετε να βάζετε γάλα στα αβγά όταν θέλετε να φτιάξετε ομελέτα; Καλό θα ήταν να το σταματήσετε.

Η αλήθεια είναι ότι τα καλής ποιότητας αβγά δεν χρειάζονται πολλά επιπλέον συστατικά για μια νόστιμη ομελέτα. Το γάλα δεν κάνει τα αβγά πιο κρεμώδη, πιο αφράτα, ούτε και «γεμίζει το πιάτο με περισσότερη ομελέτα». Το μόνο που πραγματικά πετυχαίνει το γάλα είναι να αραιώσει τη γεύση των αβγών, καθιστώντας τα πιο «ελαστικά» και άχρωμα.

Μόνο βούτυρο

Οι σεφ και οι μάγειρες συμφωνούν ότι το βούτυρο είναι το μοναδικό γαλακτοκομικό υλικό, που χρειάζεστε για να φτιάξετε ομελέτα. Χρησιμοποιήστε μεσαία έως χαμηλή θερμότητα και λιώστε 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο στο τηγάνι μέχρι να πάρει χρυσαφί (αλλά όχι καφέ) χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα χτυπημένα αβγά και μαγειρέψτε χωρίς να ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να στερεοποιείται το μείγμα στο κάτω μέρος. Περιοδικά με μια σπάτουλα ανακατέψτε απαλά τα αβγά από το κάτω μέρος του τηγανιού για να σχηματιστούν πιο «μεγάλα κομμάτια» και μέχρι να γίνουν τ’ αβγά.

Μην χτυπάτε τ’ αβγά απευθείας μέσα στο τηγάνι

Μερικοί σπάνε τ’ αβγά απευθείας στο τηγάνι, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι για να τα χτυπήσουν μέσα σε αυτό. Αυτό είναι λάθος. Όχι μόνο υπάρχει πιθανότητα να πέσουν τσόφλια αβγών στο τηγάνι, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χαράξετε τον πάτο του τηγανιού. Πάρτε το επιπλέον βήμα για να σπάσετε τα αβγά σε ένα μπολ και χτυπήστε καλά για να τα συνδυάσετε. Το τελικό προϊόν σας θα είναι καλύτερο λόγω των πρόσθετων προσπαθειών σας.

Χρησιμοποιήστε σπάτουλα σιλικόνης

Μια σπάτουλα σιλικόνης είναι το καλύτερο εργαλείο για να φτιάξετε ομελέτα. Οι μεταλλικές σπάτουλες μπορεί να ξύσουν και να γρατζουνίσουν την αντικολλητική επίστρωση του τηγανιού σας, ενώ μια ξύλινη κουτάλα δεν μπορεί να φτάσει καλά στις άκρες του τηγανιού για να ανακατέψει το μείγμα.

Υπομονή και χαμηλή φωτιά

Η ομελέτα πρέπει να μαγειρεύεται αργά, σε μέτρια προς χαμηλή θερμότητα. Αλλιώς το πιο πιθανό είναι να παραψηθούν τα αβγά. Όπως και άλλες πρωτεΐνες, τα αβγά συνεχίζουν να μαγειρεύονται ακόμα και όταν αφαιρεθούν από τη φωτιά, οπότε κατεβάστε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας πριν δείτε τα αβγά να έχουν ψηθεί τελείως. Το ζεστό τηγάνι θα συνεχίσει να μαγειρεύει τα αβγά καθώς θα τα μεταφέρετε στο πιάτο.


Πηγή: voicenews.gr