Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η κυβέρνηση συρρικνώνει και το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων

Αλλη μια μεταμεσονύχτια τροπολογία ήρθε να συμπληρώσει τις εκατοντάδες ανάλογες τροπολογίες και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτελούν πλέον μία από τις νέες
συνήθειες της κυβέρνησης των «αρίστων». Η συγκεκριμένη αφορά την προσπάθεια τακτοποίησης του χάους που προέκυψε στις αρμόδιες υπηρεσίες μετά την απόφαση να μεταφερθεί το μισό υπουργείο Δικαιοσύνης στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ηδη από τις πρώτες μέρες, εκτός από τα δεκάδες προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη μεταφορά των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πέρα από το τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη κίνηση του νέου επιτελικού κράτους της Δεξιάς, προέκυψαν και σοβαρά θέματα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, τις συμβάσεις που πραγματοποιεί το κάθε ένα από αυτά, τη μη συγκρότηση (μέχρι τώρα) της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών και την αυτόνομη λειτουργία του ΤΑΧΔΙΚ που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης των φυλακών και των δικαστηρίων της χώρας.
«Ενας βασικός τομέας που οδηγείται σε πλήρη δυσλειτουργία είναι το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από τον υπουργό Δικαιοσύνης», γράφαμε στις 30/8/2019 («Οι συνέπειες από τον ακρωτηριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης»).
Το χάος που προκλήθηκε είναι πλέον ορατό και από την ίδια την κυβέρνηση, που με τροπολογίες προσπαθεί να «διορθώσει» τα δικά της ιδεοληπτικά λάθη. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, αρχικά οι υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες επέστρεψαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στη συνέχεια, με νομοθετική ρύθμιση αποφάσισαν να εκχωρήσουν το 20% των εσόδων του ΤΑΧΔΙΚ στη γ. γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Μέσα σε μόλις ένα μήνα, όμως, και αφού η ρύθμιση δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, τώρα την καταργούν με τροπολογία. Παρεμβαίνουν εν ψυχρώ στη λειτουργία του ΤΑΧΔΙΚ και του στερούν πόρους από τις εξαγορές ποινών και τα παράβολα.
Οι πόροι αυτοί πηγαίνουν απευθείας στη γ. γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, που θα έχει πλέον την πλήρη αρμοδιότητα να κρίνει, π.χ., ποιο δικαστήριο ή ποια φυλακή χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για τυχόν επισκευές, επεκτάσεις κ.λπ.
Μια καθαρά πολιτική θέση της οποίας οι επικεφαλής ορίζονται με κυβερνητική απόφαση θα κρίνει στο εξής και θα αποφασίζει, αντί του ανεξάρτητου δημόσιου φορέα και της διοίκησής του. Με δύο λόγια, η χρηματοδότηση περνάει πλέον στα χέρια της αστυνομίας του κ. Χρυσοχοΐδη.
Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε με τη μεταφορά των φυλακών είναι η αδυναμία σύναψης συμβάσεων για τις ανάγκες των ιδρυμάτων σε τρόφιμα, καύσιμα κ.λπ.
Αντί όμως για τους επιβαλλόμενους διαγωνισμούς, η κυβέρνηση, παραβιάζοντας ανοιχτά τη νομοθεσία περί διαφάνειας των συμβάσεων του Δημοσίου, αποφασίζει την οκτάμηνη παράταση των συμβάσεων. Νομιμοποιούνται δηλαδή όλες οι δαπάνες, όσες έγιναν και όσες θα γίνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο.


Άντα Ψαρρά


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια