Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Και μετά τους Παπασπύρου Μάλαμα τί; Η ΕΛΑΣ θα καλύψει το κενό;

Δεν στέγνωσε το αίμα στην άσφαλτο και κατά πως φαίνεται οι παίκτες πήραν ήδη τις θέσεις τους στην τράπεζα της επικυριαρχίας. Άλλωστε είναι φυσικός νόμος και
καλύφθηκε δια της φιλοσοφικής λίθου. Δεν υπάρχει κενό. Κι όπου αυτό προκύπτει η διαδραστική συνέπεια της φυσικής αντίδρασης είναι η άμεση- ραγδαία- ταχύτατη κάλυψη του.

Οι συνάδελφοι στο Μακελειό έκαναν την έρευνα τους. Σε ότι μας αφορά οι απαντήσεις σε κάθε μία από τις θιγόμενες πτυχές έχουν δοθεί μέσα από το bloko.gr με την διαρκή υπόμνηση πως πρόκειται για παλιές- πολύ παλιές πλέον "πληροφορίες". Υπάρχει φάκελος δικαστικής διερεύνησης προ αμνημονεύτων ετών (σε αυτό το φάκελο υπάρχει το όνομα και άλλου συναδέλφου που δεν μνημονεύεται), η οποία ανασύρεται παραμονές τακτικών κι έκτακτων κρίσεων της ΕΛΑΣ. Εμείς χρησιμοποιηθήκαμε από εποχής Βανικιώτη στο τμήμα trafficking του οργανωμένου εγκλήματος ως το πασπάλισμα στη συνταγή του παρασκηνίου και ως το υπόσκαμμα για την εκπαραθύρωση αξιωματικών από την επετηρίδα. Σε κάθε περίπτωση τους ευχαριστούμε γιατί μας αποδίδουν μια δυναμική παρέμβασης που δεν μας αναλογεί. Οι εντυπώσεις όμως, όπως και αυτές που ανακύπτουν από το σχετικό σκέλος της δημοσιογραφικής έρευνα, παραμένουν. 

Σε τι όμως μας διαφώτισαν τα ρεπορτάζ του Μακελειού και η ιστορική διαδρομή- αναδρομή σε ομολογουμένως σκοτεινές πτυχές πολιτικοαστυνομικής διοίκησης της ΕΛΑΣ; Μα η παράθεση των προσώπων και κυρίως η απουσία κάποιων. Και πιο συγκεκριμένα η εκκωφαντική απουσία ενός, στον οποίο κάποτε είπαμε σε διαπροσωπική συνάντηση -και το έχουμε γράψει στο bloko.gr- ότι κατά την άποψη μας αποτελεί την κορωνίδα στην πυραμιδική διάρθρωση της αστυνομικής διαφθοράς. Αληθώς ή ψευδώς, στρεβλή ή όχι αυτή ήταν η άποψη μας και τη διατυπώσαμε διαπρύσια ενώπιος ενωπίω. Το τί μας απάντησε είναι δική του ευθύνη να το πράξει δημόσια. Το μόνο που μπορούμε να επικαλεστούμε είναι η αιτίαση πως ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είναι το Α και το Ω στη διακυβέρνηση του σώματος. Η μη αναφορά τον εκθέτει και είναι δική του ευθύνη να ξεκαθαρίσει εαν
πρόκειται για ασύγγνωστη παράλειψη πάνω στη θέρμη του αφηγήματος, ή εάν πρόκειται για εσκεμμένη παράλειψη με σκοπό κι αυτοσκοπό η έκθεση του.

Δεν ... διαπερνά κατά τη συριζαϊκή ρητορική τη μνήμη μας, πως η απόσυρση του Δημήτρη Μάλαμα από τον κεντρομόλο μηχανισμό του γεωμετρικού σχήματος που έχουμε προσδιορίσει, προαποφασισμένη από τον ίδιο λίγες μόνο ημέρες μετά την αλλαγή διακυβέρνησης, συνέπεσε με δύο γεγονότα. Πρώτον, η απόφαση στροφής σε εταιρικά σχήματα ακραίας νομικής υπόστασης, ως κληρονομιά στα τρία παιδιά του, αλλά και η απόφανση του περί της δημιουργίας ενός συστήματος που ήδη ξεκίνησε να συγκροτείται από τη συγγενή περίοδο απόσυρσης του πρώην εκαμίτη Σπύρου Παπαχρήστου. 

Αν ψάχνετε για τον κοινό παρανομαστή, ίσως τον αναζητήσετε κάπου ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου και στα ρεπορτάζ του Μακελειού. Συσχετιζόμενα και μη. Και για το συγκεκριμένο λόγο η δια της απουσίας παράλειψη χρήζει διευκρινίσεων.

Κάποτε η ζωή και η ιστορική συγκυρία- προτσές, σου δίνει την καταραμένη ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους τους οποίους πολέμησες στο πλαίσιο μιας γενικότερης έρευνας για τις αστυνομικές- πολιτικές- επιχειρηματικές δραστηριότητες πίσω από τις κουίντες της επίφασης. Και πιστέψτε με, όσα δεν μάθαμε για χρόνια, τα μάθαμε σε μία στιγμή. Και για ανθρώπους που υπήρξαν στο κάδρο της υψηλής εκτίμησης και για μηχανιστικά πλαίσια αυτόφωτα ή επάλληλα, που παρασιτοζωούν.

Επίσης και προς επίρρωση του ισχυρισμού έχουμε γράψει στο bloko.gr πως κάποιοι από αυτούς, υπήρξαν οι σπουδαιότερες και εγκυρότερες πηγές ενημέρωσης από εκείνες της αστυνομίας και για το συγκεκριμένο λόγο με πλήρη επίγνωση θέσης και άποψης, έχουμε κατ' επανάληψη γράψει. Ποιος τολμά και ποιον συμφέρει να διαλευκάνει έστω και μία από τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις που έχουν το ανεξίτηλο χρώμα του συμβολαίου θανάτου; Και μην μας πείτε για εκείνη του Γιάννη Μακρή, επειδή ακριβώς βρίσκεται πολύ έξω από το πεδίο της δραστηριότητας που σχετίζεται ή αφορά στο σύστημα. Παλιό ή νέο.



του Γιώργου Καραϊβάζ


Πριν να διαβάσετε τα ρεπορτάζ των συναδέλφων της εφημερίδας και του site Μακελειό, να υπομνήσουμε πως τους ευχαριστούμε θερμά για την φωτογραφία.


Στην άρση απορρήτου των συνομιλιών των τριών αστυνομικών που φέρεται να συμμετείχαν στην φρούρηση του 50χρονου επιχειρηματία που δολοφονήθηκε πριν από μια έξι ημέρες στο Χαϊδάρι για διερεύνηση κακουργηματικών ενεργειών, προχωράει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ μετά από εντολή του εποπτεύοντα Εισαγγελέα κ. Δημητρίου Γκύζη. Προβληματισμός μάλιστα προκύπτει από την πληροφορία ότι ένας από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην δολοφονική επίθεση είχε διατελέσει φρουρός δικαστικού λειτουργού!
Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα της ΕΛΑΣ και του εποπτεύοντα εισαγγελέα επιχειρεί να διερευνήσει την διάπραξη κακουργημάτων από τους εν λόγω αστυνομικούς αρχικά για να περιορισθεί το φαινόμενο ένοπλων ένστολων που λειτουργούν ως συνοδοί ασφαλείας.
Η διερεύνηση σε βαθμό κακουργήματος γίνεται με το άρθρο 235 του Ποινικού Κώδικα για «λήψη ωφελήματος για ενέργεια αντικείμενη στα καθήκοντα Αστυνομικού, κατ’ επάγγελμα- μη νόμιμη φρούρηση προσώπου από Αστυνομικό που οπλοφορεί αντί αμοιβής, οπλοφορία που απαγορεύεται στους υπαλλήλους των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας». Με τους αστυνομικούς πάντως να διατυπώνουν μέχρι τώρα τον ισχυρισμό ότι η παρουσία τους στο σημείο ήταν συμπτωματική…
Κι ακολούθως στόχος των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ ήταν να διευκολυνθεί η έρευνα σε βάθος για την «υπόθεση του Χαϊδαρίου» και το μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛΑΣ που μπορεί να υποκρύπτει. Καθ ότι υπολογίζεται ότι ίσως η άρση απορρήτου και οι αλληλουχίες τηλεφωνικών κλήσεων των αστυνομικών όπως κι οι πιθανοί έλεγχοι στις ίδιες τις συσκευές των κινητών του θύματος, μπορεί να αναδείξουν σημαντικά στοιχεία για τους λόγους της παρουσίας των ένστολων στο σημείο της φονικής ενέδρας.
Η εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ και το makeleio.gr αναφέρθηκαν εξονυχυστικά στο συγκεκριμένο θέμα. Προς υπενθύμιση απλά αναφέρουμε τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας
Το Σαββατοκύριακο 2&3 Νοεμβρίου
1.indd
Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου

2
Την Τετάρτη 30  Οκτωβρίου
3
Όπως εξάλλου και για το δίκτυο των γνωριμιών του 50χρονου θύματος της δολοφονικής επίθεσης που φέρεται να διατηρούσε επαφές ή συναλλαγές με πολλά στελέχη της ΕΛΑΣ . Καθ ότι έχει διαπιστωθεί ότι στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν σταλεί τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 10-11 καταγγελίες για την δραστηριότητα «κεντρικού συστήματος διαφθοράς αστυνομικών που έφθανε σε ηγετικά στελέχη της ΕΛΑΣ κι επηρέαζε τμήμα των κρίσεων στο αστυνομικό σώμα» . Χωρίς όμως να διερευνηθούν οι περισσότερες από αυτές. Με στελέχη υπηρεσιών της ΕΛΑΣ και δικαστικούς λειτουργούς να θεωρούν ότι τώρα είναι μία σημαντική ευκαιρία να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό του αστυνομικού σώματος. Κύριο ζητούμενο για τους ερευνητές της υπόθεσης είναι να διαπιστώσουν πως επιχειρήθηκε η αιματηρή επίθεση στον άτυχο 50χρονο, αφού θεωρείται πιθανόν οι δράστες να γνώριζαν ότι συνοδευόταν από δύο εποχούμενους κι ενόπλους αστυνομικούς. Και οι οποίοι, υπό συνθήκες, θα μπορούσαν να τους πυροβολήσουν ή να τους καταδιώξουν…



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια