Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ωφέλιμος ο καφές για την υγεία μας, αλλά πόσο πρέπει να πίνουμε καθημερινά;


Τα τελευταία χρόνια είναι αναρίθμητες οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι συνδέεται η κατανάλωση καφέ με τον περιορισμό κάθε είδους κινδύνου για την υγεία, από τον διαβήτη τύπου 2 και τη νόσο Πάρκινσον μέχρι συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η δομή του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία ενός ανθρώπου, είτε ενισχύοντας είτε μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας, λοιπόν, διαπίστωσε ότι το μικροβίωμα των ανθρώπων που πίνουν τακτικά καφέ, είναι πολύ πιο υγιές από αυτό όσων καταναλώνουν λίγο έως καθόλου καφέ.

Όπως περιγράφεται, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της κολονοσκόπησης για να πάρουν για πρώτη φορά δείγματα από διάφορα σημεία του εντέρου, αντίθετα με άλλες μελέτες που εξέταζαν απλώς δείγματα κοπράνων. Έτσι είδαν ότι το εντερικό μικροβίωμα των 34 συμμετεχόντων που έπιναν πάνω από δύο κούπες καφέ την ημέρα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο ή καθόλου καφέ.

Μάλιστα, στα άτομα που κατανάλωναν πολύ καφέ, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αφθονία βακτηριακών ειδών και μεγαλύτερη ομοιομορφία στην κατανομή τους στο παχύ έντερο. Επίσης, αυτά τα βακτηριακά είδη ήταν πλουσιότερα σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ήταν λιγότερο πιθανό να περιέχουν το Erysipelatoclostridium, ένα είδος βακτηρίου που συνδέεται με μεταβολικές ανωμαλίες και παχυσαρκία.

«Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε σχετικά με τον τρόπο που τα βακτήρια και ο ξενιστής (το σώμα μας) αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επηρεάζοντας την υγεία μας», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής-Γαστρεντερολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Baylor, δρ Li Jiao, τονίζοντας ότι παραμένει ακόμα ασαφές το πώς ο καφές έχει μια τόσο θετική επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα. Η ίδια, πάντως, υπέδειξε ότι η καφεΐνη ή άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στον καφέ, μπορεί να επιδρούν στον μεταβολισμό των βακτηρίων και άρα στον τρόπο που οι βακτηριακοί μεταβολίτες -τα τελικά προϊόντα του μεταβολισμού- επηρεάζουν το σώμα μας.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες μπορεί να μην κατανοούν απόλυτα τους μηχανισμούς πίσω από την επίδραση του καφέ στο μικροβίωμα, αλλά σταδιακά βεβαιώνονται όλο και περισσότερο για τη σημασία του εντερικού περιεχομένου στη συνολική υγεία.


Πηγή: ygeiamou.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια