Γελάς χωρίς λόγο και δεν μπορείς να σταματήσεις; Πρέπει να ανησυχείς;Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε κατάσταση να μας πιάνουν τα γέλια και να μην μπορούμε να σταματήσουμε, φέρνοντάς μας κάποιες φορές σε δύσκολη κατάσταση.

Αν και πρόκειται για ένα γέλιο που στην αρχή μοιάζει φυσιολογικό, στη συνέχεια σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι γέλιο ή κλάμα. Όσο περίεργο και εάν φαίνεται, το να γελάς ξαφνικά δίχως λόγο και χωρίς να μπορείς να σταματήσεις πρόκειται για ψυχολογική διαταραχή.

Σύμφωνα με το «Brain», την ιατρική επιθεώρηση της Νευρολογίας, η διαταραχή αυτή ονομάζεται ΠΓΚ (PLC - Pathological Laughter and Crying).

Τι είναι το PLC παθολογικό γέλιο και κλάμα;

Το PLC προκαλείται από ψευδοπρομηκική παράλυση και οφείλεται σε βλάβη του άνω κινητικού νευρώνα στη φλοιοπρομηκική οδό της πυραμιδικής οδού.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από PLC, καταλαμβάνονται άξαφνα από ξαφνικές και ανάρμοστες κρίσεις γέλιου ή ξεσπάσματα κλάματος. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά.  Συχνά πάσχουν επίσης από δυσκολία στη μάσηση, στην κατάποση και  στην ομιλία.

Μπορούν δε τα ξεσπάσματα αυτά να επαναληφθούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας. Το Brain αναφέρει ότι πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή συγκινησιακού χαρακτήρα παρά για μία διαταραχή συναισθημάτων. Και αυτό γιατί δε συνδέεται με τα συναισθήματα της χαράς ή της λύπης.

Αιτίες του PLC

Εάν και υπάρχει πολύς δρόμος για να έχουμε τις απαραίτητες επιστημονικές τεκμηριώσεις, οι ειδικοί θεωρούν ότι πιθανόν η PLC προέρχεται από βλάβη στο προμετωπιαίο φλοιό, που είναι η περιοχή του εγκεφάλου, που μας βοηθάει να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας. Αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται, είτε με ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη ή η μανία, ενδεχομένως να παίζουν ρόλο. Επίσης, ένας τραυματισμός ή μία ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, έχει ως αποτέλεσμα τέτοιου είδους διαταραχές.

Ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν στη συγκεκριμένη διαταραχή είναι το Αλτζχάιμερ, η Πολλαπλή Σκλήρυνση και το Πάρκινσον.

Το γέλιο μπορεί να θεωρείται ότι είναι το καλύτερο φάρμακο, αλλά γι’ αυτούς που πάσχουν από PLC, συχνά η διαταραχή αυτή τους οδηγεί στη κατάθλιψη.

Παθολογικό γέλιο και κοινωνική απομόνωση

Συχνά εξαιτίας των συχνών κρίσεων που εκδηλώνει ένας ασθενής, απομονώνεται από το κοινωνικό σύνολο.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, οι πάσχοντες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Στηρίζονται σε συγγενείς και βοηθούς κάτι που τους δυσκολεύει σημαντικά από το να ζήσουν μία κανονική και φυσιολογική  ζωή. Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου αφορά τόσο φαρμακευτική αντιμετώπιση με τα συνήθη αντικαταθλιπτικά, όσο και ψυχοθεραπεία.


Πηγή: healthmag.gr