Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συνέντευξη με έναν από τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο


Το πρωί της 11ης Νοεμβρίου ο Γιάννης Παχάκης, ως μέλος του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, συμμετέχει στη διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων
ενάντια στο κλείσιμο της ΑΣΟΕΕ που έχει επιβάλει η πρυτανεία.
Στις 9 το βράδυ έξι αστυνομικοί τον περικυκλώνουν κάτω από το σπίτι του, κάνουν έλεγχο στο αυτοκίνητό του, κατάσχουν τα προσωπικά του αντικείμενα, μεταξύ των οποίων το κινητό τηλέφωνό του, και τον προσάγουν στη ΓΑΔΑ χωρίς να του εξηγήσουν τον λόγο. Οι Αρχές δεν του επιτρέπουν να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, ούτε με δικηγόρο, παρά τα επίμονα αιτήματά του.
Στις 3 τα ξημερώματα του ανακοινώνουν ότι η προσαγωγή του μετατρέπεται σε σύλληψη και ότι σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, εξύβριση και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Υστερα από πολλή πίεση από τον ίδιο, οι Αρχές του επιτρέπουν να στείλει μόνο ένα γραπτό μήνυμα «αποκλειστικά σε συγγενικό του πρόσωπο» και εκείνος ενημερώνει την αδελφή του για τη σύλληψή του.
Το πρωί του ανακοινώνουν ότι κλιμάκιο της Ασφάλειας θα πραγματοποιήσει έλεγχο στο σπίτι του, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στη μητέρα του και τη γιαγιά του.
Στις 10 το πρωί και λίγο πριν παρουσιαστεί ενώπιον εισαγγελέα στο πλαίσιο του αυτόφωρου, του επιτρέπεται να επικοινωνήσει με δικηγόρο, δεκατρείς ολόκληρες ώρες μετά την προσαγωγή του!
Ακόμα πιο τραγελαφικό είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψή του στις 4 παρά 10 χθες το απόγευμα, δηλαδή αφότου είχε αφεθεί ελεύθερος.
Ο φοιτητής, ο οποίος συμμετέχει στην ΕΑΑΚ και είναι μέλος της Νεολαίας για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την πρωτοφανή στοχοποίησή του, χαρακτηρίζει «αναίσχυντη» τη δήλωση του Μ. Χρυσοχοΐδη ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο» και στέλνει μήνυμα ότι το δόγμα του «νόμου και της τάξης», που επιβάλλει με κάθε κόστος η κυβέρνηση, δεν θα περάσει.
• Συμμετείχατε με δεκάδες άλλους φοιτητές στην κινητοποίηση έξω από την ΑΣΟΕΕ χωρίς να έχετε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας και χωρίς να συλληφθείτε επιτόπου. Αντίθετα, σε μια πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση στις 9 το βράδυ, σχεδόν απαχθήκατε κάτω από το σπίτι σας και μεταφερθήκατε στη ΓΑΔΑ χωρίς να σας επιτραπεί να επικοινωνήσετε ούτε με την οικογένειά σας ούτε με δικηγόρο. Πού αποδίδετε τη στοχοποίησή σας από τις Αρχές;
Αυτή την περίοδο υπάρχει μια συνολική ανάταση του φοιτητικού κινήματος, όπως φαίνεται από τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων όλης της χώρας μέσα στον Οκτώβρη. Φαίνεται λοιπόν πως σιγά σιγά δημιουργείται από τους φοιτητές ένα κλίμα που δηλώνει πως οι πολιτικές της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, που προωθούν αστικά συμφέροντα, βρίσκουν απέναντί τους έναν αντίπαλο από τον οποίο θα χάσουν και θα μπλοκαριστούν. Σε αυτή τη βάση θεωρώ πως το κράτος, ασκώντας την κλασική πρακτική της τρομοκράτησης των αγωνιστών, πάνω στο πρόσωπό μου ήθελε να στείλει μήνυμα του «τι παθαίνει» όποιος θέλει συλλογικά να υψώνει τη φωνή του και τους χαλάει τα σχέδια. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως διαχρονικά αγωνίστριες και αγωνιστές της EAAK, αλλά και του ΝΑΡ και της νΚΑ, οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στοχοποιούνται με θρασύδειλο τρόπο, όπως και το παράδειγμα του προστίμου των 50.000 ευρώ σε αγωνιστή του ΝΑΡ.
• Η ένταση έξω από την ΑΣΟΕΕ χθες μεταφέρθηκε στην Ευελπίδων, με τα ΜΑΤ να δημιουργούν φραγμό στην αίθουσα της δικαστικής αίθουσας όπου επρόκειτο να απολογηθείτε, με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες συμφοιτητών σας και άλλων αλληλέγγυων που κατήγγειλαν πρακτικές χούντας. Πού βλέπετε να οδηγεί αυτό το εκρηκτικό κλίμα που επιβάλλεται όχι μόνο σε πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά ακόμα και σε κέντρα διασκέδασης, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου;
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών περιστατικών όπου η δημοκρατία πήγε περίπατο. Τα παραδείγματα είναι πολλά: σύλληψη ανηλίκων στην προβολή της ταινίας «Τζόκερ», εισβολή των ΟΠΚΕ σε κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι, το άδειασμα των καταλήψεων που φιλοξενούν πρόσφυγες και άλλα πολλά. Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως το κράτος θωρακίζεται με κέντρο την αυταρχικότητα που δείχνει προς τους πολίτες. Αυτό θεωρώ πως συμβαίνει για να καταφέρει να επιβάλει μια δήθεν «τάξη και ασφάλεια» με το δόγμα του φόβου. Αυτή η επιβολή δεν είναι καθόλου τυχαία χρονικά, καθώς τώρα είναι που η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει αναταραχές στην κοινωνία, αφού προσπαθεί να περάσει τη σκληρά αντιλαϊκή πολιτική της ατζέντα. Μιλώντας λοιπόν εκ μέρους των φοιτητών που θέλουν να αγωνίζονται, η απάντηση σε αυτό το κλίμα τρομοκράτησης θα είναι η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των αγώνων μας με επίκεντρο την επέτειο του Πολυτεχνείου, της οποίας φαίνεται να αναβαθμίζεται η σημαντικότητα στο σήμερα.
• Την ώρα που ο εισαγγελέας σάς απηύθυνε κατηγορίες και σας παρέπεμπε σε δίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωνε τους πολιτικούς συντάκτες ότι «τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: τους φοιτητές» και η υπουργός Παιδείας χαρακτήριζε «ισχνές μειοψηφίες» όσους αντιδρούν στη διάταξη για το άσυλο. Τι απαντάτε;
Μετά από κινητοποιήσεις όπου τα μπλοκ των συλλόγων μετρούσαν χιλιάδες φοιτητές, και πιο συγκεκριμένα στην κινητοποίηση της Δευτέρας 11/11 μετά τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ όπου πίσω από το πανό των Φ.Σ. Αθήνας υπήρχαν πάνω από 5.000 φοιτητές, η μόνη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι το ίδιο το σύνθημα που φώναζε το μπλοκ: «Κεραμέως, βγες, τα μάτια σου να ανοίξεις, να δεις μειοψηφίες που κάνουν καταλήψεις».
• Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο» την ίδια ώρα που στο πρόσωπό σας εκφράζεται η πιο ακραία μορφή αστυνομικής αυθαιρεσίας των τελευταίων ετών σε βάρος φοιτητή. Πώς ερμηνεύετε τη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη;
Δυστυχώς, μια τόσο χυδαία και αναίσχυντη δήλωση για τον Αλ. Γρηγορόπουλο από τον Χρυσοχοΐδη δεν με βρίσκει έκπληκτο. Κανείς δεν θέλει νεκρούς 15χρονους, κανείς δεν θέλει να παίζει το κεφάλι του. Ο μόνος που προκαλεί τέτοια δυστυχή γεγονότα είναι οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε σε παγκόσμια κλίμακα (βλ. Χιλή, Εκουαδόρ). Αν δεν θέλουν να έχουμε νεκρούς, τότε να μη μας πυροβολούν, απαντάω.
• Εχοντας προσωπική εμπειρία, πλέον, του δόγματος «νόμος και τάξη», πιστεύετε ότι πετυχαίνει τον σκοπό του, να δημιουργήσει έστω φόβο στους πολίτες, ή θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, κυρίως στη νεολαία;
Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Η πραγματικότητα είναι πως όταν ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός κινείται εναντίον σου και μάλιστα άδικα, νιώθεις κάπως ανήμπορος, και στην πραγματικότητα είσαι κιόλας. Αυτό που δεν είναι ανήμπορο και αδύναμο και μπορεί να τσακίζει τα πάντα όμως είναι το ίδιο το κίνημα. Γι’ αυτό κι εγώ, όταν είδα τους συμφοιτητές μου έξω από το δικαστήριο καθώς και αλληλέγγυους και συντρόφους από την οργάνωσή μου, με μιας τα ξέχασα όλα. Τα ξέχασα όλα γιατί θυμήθηκα πως δεν είμαι μόνος μου και πως οι καταγγελίες δεν ήταν για μένα αλλά για εμάς. Θυμήθηκα πως είμαι κομμάτι αυτού του μεγαλειώδους κινήματος που παλεύει για μόρφωση, δουλειά, αξιοπρέπεια και ελευθερίες. Οπότε η απάντηση είναι πως όχι. Το δόγμα του «νόμου και της τάξης» δεν πιάνει και, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έπιασε ποτέ ιστορικά. Λαός και νεολαία θα είναι πάντα εδώ να σπάνε τις αλυσίδες και να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο με βάση τις ανάγκες μας.
Γιώτα Τέσση




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια