Απιστία: Πώς θα αντιμετωπίσετε τον πόνο και τις άσχημες σκέψεις που προκαλεί;


Μήπως πρόσφατα ανακαλυψατε εντελώς ξαφνικά ότι ο/η σύντροφός σας είχε μια ερωτική σχέση με τρίτο άτομο.

Πανικός, σύγχυση, ψυχικός και σωματικός πόνος είναι μερικά από τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν. Η απιστία είναι από τις πιο δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε στην ενήλικη ζωή μας. Διάφορες συμβουλές από την οικογένεια, τους φίλους, τα βιβλία και το Διαδίκτυο σάς τραβούν σε χίλιες διαφορετικές κατευθύνσεις αντίδρασης. Η ζωή σας χωρίζεται σε «προ απιστίας» και «μετά απιστίας» περιόδους. Δεν έχει σημασία πόση μεταμέλεια δείχνει ο/η σύντροφος που απίστησε απέναντί σας, εσείς νιώθετε ότι τίποτα δεν μπορεί να σας ικανοποιήσει πλέον και πως δεν μπορείτε να εμπιστευθείτε κανέναν στο εξής.

Όταν ανακαλύπτουμε ότι το άτομο που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε έχει κάνει σεξ ή ακόμα και μια συναισθηματική σχέση με ένα άλλο άτομο, είτε αυτό είναι για μια στιγμή, είτε για πολλά χρόνια, αισθανόμαστε σα να έχει ανοίξει η γη και να μας κατάπιε.

Τα 9 «σωσίβια» για να ξεπεράσετε την απιστία

Η ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στις σχέσεις ζευγαριών, Myrna Reisman-Moreno, έχει αποστάξει την πολυετή εμπειρία της στη συμβουλευτική ζευγαριών στις παρακάτω εννιά βασικές συμβουλές, για να αντιμετωπίσει κανείς την απιστία:
  1. Μπορεί να νιώσετε ότι θέλετε να μπείτε αμέσως στο Facebook, να τηλεφωνήσετε ή να στείλετε email σε όλους τους γνωστούς σας, για να μοιραστείτε μαζί τους αυτό που σας έκανε ο/η σύντροφός σας. Ηρεμήστε! Πάρτε πρώτα μια βαθιά ανάσα. Ενεργείστε με σύνεση και όχι παρορμητικά.
  2. Λάβετε υπόψη ότι ακόμη και αν σας φαίνεται απίθανο στην αρχή, ίσως ακόμη να μπορείτε να δουλέψετε πάνω στη σχέση σας με τον/τη σύντροφό σας και να λύσετε τα προβλήματα που ενδεχομένως έχετε. Μετά από λίγο καιρό, ίσως να είστε σε θέση και να τον/την συγχωρήσετε. Αν παρορμητικά πείσετε όσους σας ξέρουν ότι ο/η σύντροφός σας σας φέρθηκε οικτρά και ότι «είναι ένα τέρας», θα είναι πολύ πιο δύσκολο γι’ αυτούς να δεχτούν αργότερα ότι θα είστε και πάλι μαζί με τον/τη σύντροφό σας. Η οικογένειά σας και οι αντιδράσεις των φίλων σας μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στη σχέση σας, ακόμη και αφότου έχετε καταφέρει να επιλύσετε τα δικά σας προβλήματα και τον θυμό έναντι του/της συντρόφου σας.
  3. Μιλήστε για την απιστία που βιώνετε μόνο σε επιλεγμένους και αξιόπιστους ανθρώπους στη ζωή σας. Η υποστήριξη είναι απαραίτητη από αυτά τα άτομα και είναι καίριας σημασίας για να αρχίσετε τη θεραπεία, ανεξάρτητα από το αν η σχέση σας μπορεί να διασωθεί ή όχι. Μην απομονώσετε τον εαυτό σας. Οι καλοί φίλοι θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια κανονικότητα στη ζωή σας και θα σας βγάλουν σταδιακά από τη δύσκολη στιγμή.
  4. Αφότου μοιραστείτε με αυτά τα άτομα την απιστία που βιώνετε, μπορεί για μερικές μέρες να νιώσετε την ανάγκη να μείνετε εντελώς μόνοι σας. Το αν και το πότε θα ανακοινώσετε τα «κακά νέα» στους υπόλοιπους ανθρώπους στο περιβάλλον σας είναι άλλο κεφάλαιο και θα πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή. Αυτό θα επιβεβαιώσει την ικανότητά σας να κάνετε διακριτές επιλογές και να έχετε τον έλεγχο των ενεργειών σας, παρά το πλήγμα που υποστήκατε.
  5. Μη βιαστείτε να μετακομίσετε. Εάν δεν μπορείτε να μείνετε κάτω από την ίδια στέγη, κάντε μερικά βραχυπρόθεσμα σχέδια μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Η ιδέα του να συνεχίσετε να ζείτε με το άτομο που νομίζατε ότι ξέρατε καλά, που του εμπιστευτήκατε τις αδυναμίες σας, μπορεί να φαίνεται αρχικά αδύνατο. Αλλά δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργείτε αποκλειστικά με γνώμονα το δικό σας συμφέρον και όχι ότι απλώς αντιδράτε αυτοκαταστροφικά στον πόνο. Μπορεί μέσα σε λίγους μήνες από την απιστία, να τα ξαναβρείτε και να συνεχίσετε να μένετε μαζί.
  6. Οι εκδικητικές πράξεις δεν θα κάνει τα πράγματα καλύτερα. Με το να επιτεθείτε συναισθηματικά, λεκτικά ή σωματικά στον/στην άπιστο/η σύντροφό σας δεν θα φτάσετε στη ρίζα των προβλημάτων σας. Είναι κατανοητό ότι θα θέλετε να πείτε επώδυνα πράγματα για εκείνον/η, αλλά μπορεί να καταστρέψετε τις όποιες πιθανότητες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και δημιουργίας συναισθηματικής ασφάλειας. Ο μελλοντικός σεβασμός έρχεται μόνο αν σκόπιμα ενεργήσετε προς την επίτευξή του.
  7. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σωματική κακοποίηση συμβαίνει μόνο όταν ένας άνδρας χτυπά μια γυναίκα. Η σωματική κακοποίηση δεν έχει προτιμώμενο φύλο. Είναι καταστροφική συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το ποιος την ασκεί.
  8. Το να παρακολουθείτε ή να κάνετε αναρτήσεις στο Facebook σχετικά με τον/τη σύντροφό σας και την απιστία που σας έκανε, μπορεί προσωρινά να ικανοποιήσει την ανάγκη σας για «ανταπόδοση», αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα σας προσφέρει τίποτα. Μη σπαταλάτε την ενέργειά σας.
  9. Αν έχετε παιδιά, να θυμάστε πάντα: Είναι υπό την προστασία σας. Υποφέρουν όταν μιλάτε άσχημα για τον άλλο γονέα τους. Στην προσπάθειά σας να «βλάψετε» το άτομο που σας πλήγωσε, μπορεί να καταλήξετε να πληγώσετε τα ίδια σας τα παιδιά και δεν το αξίζουν.

Ακόμη και με αυτές τις κατευθυντήριες συμβουλές, το να αντιμετωπίσει κανείς την απιστία εξακολουθεί να είναι βασανιστικό. Προσπαθήστε να εστιάσετε τη σκέψη σας στο ποια είναι τα συμφέροντά σας. Υπάρχουν φορές που ένα ζευγάρι ξεπερνάει την απιστία στη σχέση και έρχεται ακόμα πιο κοντά. Υπάρχουν επίσης πολλές φορές, που αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν έχει σημασία το πώς βλέπετε την κατάστασή σας, είναι καλύτερα να φερθείτε με συμπόνια προς τον εαυτό σας και όχι με αυτολύπηση, καθώς θα εξετάζετε τις επιλογές σας.


Πηγές: psychologytoday.com, iatropedia.gr