Γιατί ο κακός ύπνος μάς κάνει κακόκεφους;


Δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ και τώρα όλα σας φταίνε και έχετε κακή διάθεση και νεύρα;

Ο ύπνος καθορίζει τη διάθεσή μας. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Η επιστήμη έχει την απάντηση.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα δείχνει πως είναι η σύσταση της λευκής ουσίας του εγκεφάλου που επηρεάζει τη διάθεσή μας, όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς.

Κι ενώ δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο λόγω έλλειψης ύπνου, κάποιοι γίνονται ευέξαπτοι και γκρινιάρηδες. Και αυτό έβαλαν σκοπό να ελέγξουν οι επιστήμονες. Εξέτασαν, λοιπόν, τα νευρωνικά δίκτυα που έχουν να κάνουν με τα όνειρα, τη μνήμη και την επεξεργασία κινητικών ερεθισμάτων και συναισθημάτων.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «NeuroImage». Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, από την έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζονται όλοι οι άνθρωποι σε επίπεδο μεταπτώσεων στη διάθεση. Για όλα ευθύνεται το πόσο συμπαγής είναι η λευκή ουσία στον εγκέφαλο.

«Βρήκαμε ότι είναι το πόσο συμπαγής είναι η λευκή ουσία που συνδέεται με μεγαλύτερη αντοχή στη μετάπτωση της διάθεσης», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Sahil Bajaj. Και προσθέτει: «Για να το πούμε απλά, οι άνθρωποι με πιο συμπαγή λευκή ουσία εμφανίζονται λιγότερο πιθανοί να έχουν κακή διάθεση όταν αποστερούνται τον ύπνο».


Πηγή: healthview.gr