Μήπως προκαλείς στρες στους άλλους χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι;


Στην καθημερινότητά μας, όλοι μας αντιμετωπίζουμε ένα είδος στρες, αποτέλεσμα διαφόρων αιτιών.

Αυτό μπορεί να προκαλείται λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, του λιγοστού ελεύθερου χρόνου, της άσχημης συμπεριφοράς ενός συναδέλφου στο γραφείο, ακόμη και λόγω της συναναστροφής μας με ένα συγγενικό πρόσωπο που δεν μπορούμε να καθίσουμε μαζί του ούτε δέκα λεπτά στον ίδιο χώρο.

Κάθε φορά που συναντούμε κάποιον εκπέμπουμε μία σειρά από μηνύματα -λεκτικά και μη- που δίνουν σημαντικά στοιχεία για το άτομό μας και τα οποία ο άλλος αντιλαμβάνεται άμεσα. Η στάση του σώματός μας, το αν ή πόσο σφίγγουμε το χέρι του άλλου, ο τρόπος που χαμογελάμε, ο τόνος και η ένταση της φωνής μας, το ντύσιμό μας, εάν κοιτούμε τον άλλον στα μάτια ή όχι κ.τ.λ., όλα αυτά και άλλα πολλά εκπέμπουν μηνύματα για την αυτοεκτίμησή μας και για το είδος του ατόμου που είμαστε, κάτι που καθορίζει και τον τρόπο που θα εξελιχθεί, στη συνέχεια, η επικοινωνία μας με τον άλλον.

Υπάρχουν φορές που μπορεί να προκαλούμε αρνητικά συναισθήματα στους γύρω μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους δεν τα πάμε καλά. Έχει συμβεί σε όλους μας να αντιπαθήσουμε κάποιον από την πρώτη ματιά χωρίς να ξέρουμε τον λόγο. Βλέπεις κάποιον για πρώτη φορά και η πρώτη αντίδραση που σου 'ρχεται στο μυαλό είναι ότι αυτός ο άνθρωπος δεν σου ταιριάζει καθόλου. Κάτι δεν σου αρέσει, αλλά δεν μπορείς να προσδιορίσεις τον λόγο. Ίσως αυτό να ισχύει και στη δική σου περίπτωση και να μην το έχεις συνειδητοποιήσει ότι προκαλείς εκνευρισμό, αντιπάθεια και στρες στους γύρω σου.

Άλλωστε, ένα (αλάνθαστο) σημάδι που υποδεικνύει με απόλυτα εύστοχο τρόπο αν ένας άνθρωπος πρέπει να υπάρχει στη ζωή σου ή όχι είναι το πώς πραγματικά σε κάνει να νιώθεις κάθε φορά που τον συναναστρέφεσαι. Νιώθεις καλά; Ή νιώθεις να χάνεις τον εαυτό σου και η αυτοπεποίθησή σου εκμηδενίζεται; Μπορείς να πεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου χωρίς φόβο; Ή είσαι διαρκώς σε άμυνα; Μήπως για κάποιο λόγο σε κάνει να νιώθεις αφόρητη πίεση και ενοχές; Καμιά φορά μπορεί να προκαλούμε στρες στους γύρω μας με τον χαρακτήρα μας και να μην το έχουμε καν αντιληφθεί.


Διάβασε τα παρακάτω σημάδια που δείχνουν ότι προκαλείς αρνητικά συναισθήματα στους άλλους, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Bestlife:
  1. Τρώνε περισσότερο όταν είσαι μαζί τους: Έρευνα του Χάρβαρντ έχει δείξει ότι το στρες αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης (της ορμόνης της πείνας που απελευθερώνεται από το στομάχι), η οποία διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, στέλνοντας σήμα στο σώμα ότι θέλει να φάει. Έτσι, όταν αισθάνεται κάποιος άγχος, έχει μεγαλύτερη όρεξη και ισχυρότερη επιθυμία για αναζήτηση τροφής.
  2. Είναι απασχολημένοι με το κινητό τους όταν τους μιλάς: Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι μπορεί κάποιος να κοιτάει συνεχώς το κινητό του ενώ του μιλάς και προσπαθείς μάταια να του τραβήξεις την προσοχή; Υπάρχει περίπτωση να το κάνει από αντίδραση και να μην μπορεί να σε κοιτάξει στα μάτια και να σε αντιμετωπίσει.
  3. Αποφεύγουν την οπτική επαφή μαζί σου: Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που αποφεύγουν την άμεση οπτική επαφή, ίσως να μην έχουν αυτοπεποίθηση, να αισθάνονται άβολα ή να μη λένε όλη την αλήθεια.
  4. Χτυπούν τα πόδια τους στο πάτωμα από νευρικότητα: Αν όταν μιλάς στους άλλους, εκείνοι κουνούν όλη την ώρα με νευρικότητα τα χέρια ή τα πόδια τους, τότε σίγουρα αισθάνονται άβολα και αμήχανα με την παρουσία σου.
  5. Αναστενάζουν συχνά
  6. Τρώνε τα νύχια τους: Η συνήθεια να δαγκώνει και να τρώει κάποιος τα νύχια του είναι συνδεδεμένη με αυξημένο άγχος.
  7. Βρίσκουν μια δικαιολογία για να αποχωρήσουν
  8. Σου παραπονιούνται ότι έχουν πονοκέφαλο: Ο πονοκέφαλος είναι από τα πρώτα συμπτώματα έντονου στρες.
  9. Αισθάνονται κούραση μετά από λίγη ώρα: Μία ακόμη πιθανή ένδειξη άγχους είναι το αίσθημα κόπωσης.
  10. Είναι αφηρημένοι και δεν προσέχουν τι τους λες: Το στρες προκαλεί διάσπαση της προσοχής και αδυναμία συγκέντρωσης.


Πηγή: bovary.gr