Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κάτι τρέχει με τις επιτροπές προμηθειών της ΕΛΑΣ - Ζημίες, κέρδη και ... αποκλίσεις


Πρόσφατα στο bloko.gr είχαμε γράψει καταθέτοντας την έκπληξη, πως επιτροπή της ΕΛΑΣ ενέκρινε εκδήλωση με αντικαταβολή 8,5 ευρώ τον καφέ. Ταυτόχρονα, εκφράσαμε την
απορία μας πώς γίνεται να κωλυσιεργούν και να τροχπεδούν διαγωνισμούς που αποτελούν για το μάχιμο αστυνομικό εξοπλισμό χωρίς αύριο. Επίσης εάν και κατά πόσο οι διαγωνισμοί έχουν εναργές χαρακτήρα παρότι καθορίζονται μέσα σ' ένα πλαίσιο οιονεί διαύγειας. Είναι όμως έτσι;

Το bloko.gr έχει ανοιχτό φάκελο αναφορικά με τις διαδικασίες αυτών καθαυτών των προμηθειών που βαλτώνουν και η χρονοκαθυστέρηση δημιουργεί προϋποθέσεις κινδύνου ακόμη και ζωής για τον αστυνομικό του πεζοδρομίου. Αλλά ποιος νοιάζεται γι αυτόν; Ειδικά στο ζήτημα της προμήθειας του συστήματος των τηλεπικοινωνιών, φαίνεται να προκύπτουν σημεία και τέρατα. 

Προς το παρόν αφήνουμε τις τεχνολογικές χίμαιρες και πραγματευόμαστε τις ετερογονικές σφίγγες. Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν πως προηγήθηκε ανοιχτός διαγωνισμός για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού των 1.500 ειδικών φρουρών, πλην όμως ακυρώθηκε γιατί παρατηρήθηκαν αναίτιες και ανεξήγητες υπερκοστολογήσεις για υλικά που δεν πληρούσαν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές καταλληλότητας. Γιατί θα τα έπαιρναν τότε; Εξετάζεται δε εάν οι θετικές εισηγήσεις συντάχθηκαν εντός ή ... εκτός Κατεχάκη.

Πιο συγκεκριμένα, είχε εγκριθεί η προμήθεια αντίστοιχου αριθμού ποσότητας από κράνη αντί του ποσού των 230 ευρώ το καθένα, που όμως δεν παρείχαν εχέγγυα ασφαλείας. Για τα αλεξίσφαιρα η τιμολόγηση ανήλθε σε 400 ευρώ με το καθένα από αυτά αντί για μεταλλικές πλάκες περιείχε κάτι σαν ... αφρολέξ.

Για τις μπότες θα δίνονταν 160 ευρώ η μία, όμως έπαιρναν νερό και η οσμή που ανέδυαν δοκίμαζε τα όρια της αναπνευστικής- αισθητικής αντοχής. Η κάθε στολή κοστολογήθηκε στα 373 ευρώ, πλην όμως η ποιότητα της ίνας ήταν πολύ κάτω του μετρίου. Τέλος, για τις χειροπέδες θα δίνονταν 70 ευρώ για την καθεμία. 

Οι τελικοί παραλήπτες που έκριναν κι αξιολόγησαν τα εγκεκριμένα κι έτοιμα προς παραλαβή προϊόντα αποφάνθηκαν πως δεν θα τα έδιναν ούτε στον χειρότερο εχθρό τους. Οι άλλοι όμως ήταν έτοιμοι να τα δώσουν. Γιατί;

Τελικά, στράφηκαν στην επιλογή της έρευνας αγοράς και στις απευθείας ανά είδος αναθέσεις.

Αποτέλεσμα; Το κάθε κράνος αντί των 230 ευρώ, προμηθεύτηκε με 160 και μάλιστα δοκιμασμένο και πιστοποιημένο ως υψηλής αντοχής. Το κάθε αλεξίσφαιρο αντί για 400 ευρώ πάρθηκε με 240 διαθέτοντας αντί για χαρτομάζα μεταλλικές πλάκες. Οι χειροπέδες αντί για 70 κοστισαν 52 ευρώ. Η κάθε στολή στοίχισε αντί για 373, 250 και το κάθε ζευγάρι μπότας από 160 ευρώ, 109. Όλα ανώτερων ποιοτικών προδιαγραφών, τόσο σε επίπεδο αισθητικής, όσο και ασφαλείας. 

Συμπέρασμα πρώτο. Κάτι δεν πήγε καλά στους αρχικούς διαγωνισμούς. Συμπέρασμα δεύτερο. Τελικά κάποιος νοιάστηκε για τον αστυνομικό του πεζοδρομίου. Συμπέρασμα τρίτο και ακροτελεύτιο. Κάντε απλές αριθμητικές αναγωγές και καταγράψτε κέρδη και ζημίες και πόσος εξοπλισμός εξοικονομήθηκε προκειμένου να διατεθεί σε σχεδόν ισόποσο αριθμό και άλλων αστυνομικών.

Πως το έγραψε ο Σέξπιρ; Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο (εμβόλιμο αντιδάνειο) της Κατεχάκη.


του Γιώργου Καραϊβάζ  


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια