Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η θετική επίδραση του ναρκισσισμού στο στρες και την κατάθλιψη!


Ο ναρκισσισμός έχει οριοθετηθεί ως ένα αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα κάποιου.

Κι όμως! Ακόμα και αυτό το αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα μπορεί να είναι καλό. Νέα έρευνα Ιρλανδών επιστημόνων δείχνει πως οι άνθρωποι με έντονο ναρκισσισμό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι πιο ανθεκτικοί ψυχικά, να νιώθουν λιγότερο στρες και να είναι λιγότερο ευάλωτοι στην κατάθλιψη.

Ο ναρκισσισμός σώζει από το στρες και την κατάθλιψη

Ερευνητές από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ έκαναν τεστ σε περίπου 750 άτομα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ψυχολογίας «Personality and Individual Differences».

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως υπάρχουν και ψυχικά οφέλη για όσους είναι ναρκισσιστές, καθώς εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ενάντια σε διάφορες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις.

Ο ναρκισσισμός αποτελεί μέρος της «σκοτεινής τετράδας» της προσωπικότητας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον μακιαβελισμό, την ψυχοπάθεια και τον σαδισμό. Ορισμένοι ναρκισσιστές είναι πιο ευάλωτοι και αμυντικοί («ευάλωτος ναρκισσισμός»), ενώ άλλοι είναι πιο επιθετικοί και διέπονται από μια «διογκωμένη» υπέρμετρα αντίληψη του εαυτού τους κυνηγώντας την εξουσία («μεγαλειώδης ναρκισσισμός»).


Ο Έλληνας που συμμετείχε στην έρευνα

Ο Έλληνας δρ Κώστας Παπαγεωργίου ήταν επικεφαλής της έρευνας. Όπως είπε ο ίδιος, «τα άτομα που βρίσκονται ψηλά στο φάσμα των σκοτεινών χαρακτηριστικών, όπως ο ναρκισσισμός, εμπλέκονται σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, έχουν μια μη ρεαλιστική ανώτερη άποψη για τον εαυτό τους, υπερβολική αυτοπεποίθηση και μικρή ενσυναίσθηση για τους άλλους. Νιώθουν επίσης μικρή ντροπή και ενοχή. Όμως η νέα έρευνα αμφισβητεί κατά πόσο ο ναρκισσισμός είναι πράγματι τόσο κοινωνικά τοξικός. Θέτει, λοιπόν, το ερώτημα γιατί αυτός επιμένει και βρίσκεται σε άνοδο στις σύγχρονες κοινωνίες».

Η νέα έρευνα, καθώς και μια παρεμφερής που δημοσιεύθηκε από τον δρα Παπαγεωργίου και την ομάδα του στο ευρωπαϊκό περιοδικό ψυχιατρικής «European Psychiatry», αφορώντας η κάθε μία πάνω από 700 άτομα, αναδεικνύει και ορισμένες θετικές πλευρές του ναρκισσισμού. Το βασικότερο εύρημα είναι ότι ο «μεγαλειώδης» ναρκισσισμός κάνει τον άνθρωπο ψυχικά πιο ανθεκτικό. Αποτελεί, λοιπόν, αντίβαρο κατά της κατάθλιψης και του στρες. Το ίδιο, όμως, δεν ισχύει για τον «ευάλωτο» ναρκισσισμό.

«Αν και ασφαλώς δεν είναι καλές όλες οι διαστάσεις του ναρκισσισμού, ορισμένες πλευρές του μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Τα σκοτεινά χαρακτηριστικά, όπως ο ναρκισσισμός, δεν πρέπει να θεωρούνται είτε καλά είτε κακά, αλλά προϊόντα της εξέλιξης και εκφράσεις της ανθρώπινης φύσης, που μπορεί να είναι ωφέλιμα ή επιβλαβή ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η περιθωριοποίηση των ατόμων που έχουν υψηλότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο στα σκοτεινά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.


Πηγή: healthview.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια