Είναι αλήθεια ότι χαλάνε οι μπανάνες στο ψυγείο ή όχι;


Ένα περίεργο χρώμα αποκτά πολλές φορές η μορφή της μπανάνας όταν βρίσκεται στο ψυγείο.

Αλλάζει η όψη του παραδοσιακού κίτρινου χρώματος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως χαλάει ως φρούτο όταν βρεθεί στο ψυγείο. Υπάρχει και ένας μύθος μάλιστα πως μέσα στο ψυγείο οι μπανάνες γίνονται δηλητηριώδεις! Υπερβολές...

Μπορεί μέσα στο ψυγείο να αλλάζει χρώμα η φλούδα της μπανάνας, αλλά το εσωτερικό της μπανάνας δεν χαλάει. Μάλιστα, οι εταιρείες διανομής και πώλησης μπανάνας συνιστούν στους καταναλωτές να βάζουν τις μπανάνες στο ψυγείο. Και μάλιστα, όχι μόνο για λόγους επιτάχυνσης της ωρίμανσής τους, αλλά και για λόγους ποιότητας της γεύσης, η οποία μεγιστοποιείται όταν οι μπανάνες βρίσκονται στο ψυγείο.

Η θερμοκρασία του ψυγείου θα επηρεάσει μόνο τη φλούδα της μπανάνας και ίσως αυτή να γίνει μαύρη σε κάποια σημεία, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Απλά ξεφλουδίστε την μπανάνα αφού την βγάλετε από το ψυγείο, πετάξτε τη φλούδα απολαμβάνοντας το εσωτερικό χωρίς κανένα φόβο. Το αντίθετο! Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως μια από τις πιο φημισμένες φίρμες στον χώρο της μπανάνας, η Chiquita, συνιστά επίσημα στους πελάτες της να βάζουν τις μπανάνες της στο ψυγείο, τονίζοντας πως αν δεν το κάνουν η διαδικασία ωρίμανσης του φρούτου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ικανοποιητικά.

Αν πάλι δεν σας αρέσει να είναι οι μπανάνες κρύες, τότε μπορείτε να τις βγάλετε περίπου μισή με μία ώρα πριν τις φάτε και να τις αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Αν πάλι δεν θέλετε να ακολουθήσετε καν τη συγκεκριμένη συμβουλή και δεν θέλετε να βάλετε καθόλου τις μπανάνες στο ψυγείο, η αποτελεσματικότερη μέθοδος ωρίμανσής τους είναι να τις κρατάτε μακριά από άλλα φρούτα συμπεριλαμβανομένων των μπανανών που προέρχονται από το ίδιο κοτσάνι. Κι αυτό γιατί η μπανάνα περιέχει μεγάλες ποσότητες αιθυλένιου, που διαχέεται και στα υπόλοιπα φρούτα επιβραδύνοντας τη διαδικασία ωρίμανσης της ίδιας της μπανάνας.

Βέβαια, αυτό διαβάζεται και αντίστροφα: αν θέλετε τα υπόλοιπα φρούτα σας να ωριμάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, απλά βάλτε τα δίπλα σε μπανάνες!


Πηγή: itrofi.gr