Στοματικό διάλυμα: Το χρειαζόμαστε πραγματικά; Πώς πρέπει να το χρησιμοποιούμε;


Δεν είναι απλώς αρώματα για το στόμα μας συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί αναφερόμενοι στα στοματικά διαλύματα και σίγουρα δεν είναι υποκατάστατα του πλυσίματος και του βουρτσίσματος των δοντιών μας.

Όμως για να τα χρησιμοποιούμε σωστά θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα.

Γιατί χρειαζόμαστε το στοματικό διάλυμα

Το στοματικό διάλυμα δεν αρκεί από μόνο του, για τη σωστή υγιεινή φροντίδα των δοντιών αφού προϋποθέτει το πλύσιμο και το βούρτσισμα. Μπορεί, όμως, να μας δώσει μία έξτρα προστασία εναντίον της ουλίτιδας και της τερηδόνας, ενώ βοηθάει και στο να ασπρίσουν τα δόντια μας, εάν γίνεται καθημερινά και συμπληρωματικά με ένα σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας.

Το στοματικό διάλυμα δεν μπορεί να αποτελεί θεραπεία για σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα, όπως αιμορραγία ή επίμονη δυσάρεστη αναπνοή, ούτε πρέπει να το χρησιμοποιούμε για να καμουφλάρουμε το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίσουμε και να το θεραπεύσουμε στη ρίζα του. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Η σύνθεση των στοματικών διαλυμάτων

Διαβάζετε προσεκτικά τη σύνθεση του στοματικού διαλύματος που χρησιμοποιείτε. Τα ευεργετικά συστατικά του κάθε στοματικού διαλύματος διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα και θα πρέπει να αναζητήσετε ποιο είναι το πιο κατάλληλο για εσάς. Τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο, π.χ. δροσερή αναπνοή, πιο δυνατά ούλα ή πιο λευκά δόντια; Κάνετε μία μικρή έρευνα αγοράς για να μπορέσετε να προμηθευτείτε αυτό που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Φτύνουμε ή ξεπλένουμε;

Για την ασφαλή  στοματική υγιεινή και την καλή προστασία των δοντιών μας, οι οδοντίατροι προειδοποιούν να μην ξεπλένουμε το στοματικό διάλυμα με νερό, αλλά να το φτύνουμε. Αυτό ισχύει και όταν απλώς βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα.  Και αυτό γιατί το νερό απομακρύνει όλα τα ευεργετικά συστατικά τόσο των στοματικών διαλυμάτων, όσο και της οδοντόπαστας και έτσι όταν φτύνουμε την οδοντόκρεμα ή το στοματικό διάλυμα αφήνουμε το στόμα μας αθωράκιστο απέναντι σε όλα τα μικρόβια που μπορεί να μας προκαλέσουν φθορά στα δόντια μας.


Πηγή: healthview.gr