Ακόμα και λίγο τρέξιμο ελαττώνει τον κίνδυνο θανάτου!


Του Βάϊου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου, Λαμία

Ακόμα και λίγα λεπτά τρεξίματος έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine».

Το τρέξιμο αποτελεί παγκόσμια μία πολύ δημοφιλή μορφή άσκησης και έναν τρόπο βελτίωσης της Δημόσιας Υγείας. Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν γυμνάζονται καθόλου, λιγότερα από 50 λεπτά τρεξίματος τη βδομάδα ελαττώνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 27%, σύμφωνα με τον Zeljiko Pedisic, αναπληρωτή Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Μάλιστα στην ανάλυση που έγινε, δε φάνηκε να υπάρχει σημαντική διαφορά σε ανθρώπους που γυμνάζονται περισσότερο και πιο συχνά. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, μπορούμε να έχουμε σημαντικά οφέλη στην υγεία μας με λιγότερη άσκηση από αυτή που συνήθως μας προτείνουν οι γιατροί μας! Υπάρχουν μάλιστα κάποιες αναφορές στο παρελθόν ότι όσοι γυμνάζονται υπερβολικά (π.χ. δρομείς μεγάλων αποστάσεων) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους.

Η πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία ήταν μία μετα-ανάλυση 14 δημοσιεύσεων με ένα σύνολο 232.000 συμμετεχόντων. Δρομείς ήταν το 10%. Η παρακολούθηση κυμάνθηκε από 5,5 έως 35 χρόνια και κατά τη διάρκειά της πέθαναν 26.000. Η ανάλυση έδειξε ότι ακόμα και λίγο τρέξιμο ελάττωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 27%, τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 30% και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 23%!

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συνηθισμένες συστάσεις των Συστημάτων Υγείας για μέτρια έως έντονη άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτών την εβδομάδα. Όσο πιεσμένο πρόγραμμα, λοιπόν, και αν έχουμε, ας βάλουμε στη ζωή μας την άθληση, έστω και για μία ώρα την εβδομάδα!

Βιβλιογραφία:
Br J Sports Med. 2019;0:1–9


Πηγή: ourologos.eu