Αβιταμίνωση: Τα οχτώ συμπτώματα στο σώμα σας


Οι βιταμίνες είναι άκρως απαραίτητες σε μικρές ποσότητες για το φυσιολογικό μεταβολισμό μας και αποτελούν ουσίες που δεν συνθέτει ο οργανισμός.

Διακρίνονται σε λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και υδατοδιαλυτές (βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη C).

Η ανεπάρκεια των βιταμινών παρατηρείται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, ανεπάρκειες (π.χ. θειαμίνης, βιταμινών D και C) παρουσιάζονται και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι λείπουν από τον οργανισμό σας συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
  1. Χείλη που «σκάνε» και ματώνουν: Συνήθως οφείλεται στην έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.
  2. Αρρωσταίνετε συχνά: Είναι πιθανό να έχετε έλλειψη σε βιταμίνες Α και C και ψευδάργυρο, που είναι ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον σχηματισμό των λευκών αιμοσφαιρίων.
  3. Κακή νυχτερινή όραση: Οι δυσκολίες στην όραση υποδηλώνουν έλλειψη βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που για να την προσλάβετε πρέπει να καταναλώνετε βερίκοκα, καρότα, πατάτες, αβοκάντο και ντομάτα.
  4. Πόνοι στις αρθρώσεις: Ίσως οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών Β, C και D, που είναι καίριας σημασίας για την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων, των οστών και των συνδέσμων.
  5. Τριχόπτωση: Αν δεν είναι αποτέλεσμα ορμονικής διαταραχής, ίσως έχετε έλλειψη σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο.
  6. Μαύρες κηλίδες στην επιδερμίδα: Αν δεν είναι αντίδραση σε κάποια ουσία, πρόκειται για ένδειξη ανεπάρκειας σε βιταμίνες C, K, Β12 ή φολικό οξύ.
  7. Κρυώνετε διαρκώς: Πρόκειται για χαρακτηριστικό σημάδι αναιμίας. Καλό θα είναι να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.
  8. Η γλώσσα σας είναι λεία και ωχρή: Σύμπτωμα που φανερώνει έλλειψη σε σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12.


Πηγή: usay.gr