Φροντίστε τα μάτια σας με απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους


Νιώθετε τα μάτια σας βαριά και κουρασμένα ή έχουν αρχίσει να θολώνουν λόγω των πολλών ωρών δουλειάς στον υπολογιστή ή των φακών επαφής;

Υπάρχουν κάποιοι «σπιτικοί» τρόποι για να την αντιμετώπισή τους. Ερυθρότητα, πρήξιμο, φαγούρα, θάμπωμα, αίσθημα καύσου, πόνου και ξηρότητα, μπορούν να «εξαφανιστούν» από τα πολύτιμα μάτια σας, χωρίς να τρέχετε σε γιατρούς και φαρμακεία. Εννοείται ότι οι τρόποι αυτοί είναι χρήσιμοι μόνο για τις περιπτώσεις που δε μιλάμε για σοβαρές παθήσεις.

Εάν, λοιπόν, έχετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
 • Κρύες κομπρέσσες: Πρόκειται για την πιο απλή και εύκολη μέθοδο αντιμετώπισης του οφθαλμικού οιδήματος και ερεθισμού. Βρέξτε κομπρέσες με παγωμένο νερό και εφαρμόστε στην περιοχή των ματιών για μερικά λεπτά. Αν έχετε ερεθισμένα μάτια και φαγούρα, τυλίξτε παγάκια σε μια καθαρή πετσέτα και εφαρμόστε τα πάνω τους (με κλειστά βλέφαρα πάντα) για μερικά λεπτά της ώρας.
 • Πατάτα: Πάρτε μια ωμή πατάτα, καθαρίστε την, ξεπλύντε τημ και τρίψτε την στον τρίφτη τυριού. Τοποθετήστε το τρίμμα πάνω στα βλέφαρα σας για 15 λεπτά. Θα λειτουργήσει στυπτικά και θα απορροφήσει το οίδημα.
 • Μέλι: Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για τις αντισηπτικές ιδιότητες του μελιού. Εάν υποφέρετε από ερεθισμό ή κάποια μόλυνση του οφθαλμού, φτιάξτε ένα μείγμα από ίση ποσότητα μελιού και βραστού νερού. Εμποτίστε μέσα στο διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι, ανοίξτε το μάτι σας και πιέστε από πάνω του το βαμβάκι ώστε να πέσουν μέσα μερικές σταγόνες υγρού. Ξεπλύνετε τα μάτια σας με αυτό το διάλυμα 3 φορές την ημέρα μέχρι να υποχωρήσει εντελώς η φλεγμονή.
 • Θαλασσινό αλάτι: Αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι με ½ κούπα χλιαρό νερό ώσπου να διαλυθεί καλά. Έχετε περίπου φτιάξει φυσιολογικό ορό, σαν αυτόν που αγοράζετε από το φαρμακείο. Ξεπλύνετε τα μάτια σας με αυτό το διάλυμα είτε βυθίζοντας τα μέσα, όπως κάναμε προηγουμένως με τη σόδα, είτε βρέχοντας μια κομπρέσα ή γάζα και σκουπίζοντάς τα απαλά. Να θυμάστε πάντα να μη χρησιμοποιείτε την ίδια κομπρέσα (ή γάζα) από το ένα μάτι στο άλλο ώστε να μη μεταφέρονται μικρόβια.
 • Μηλόξυδο: Αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού οργανικό μηλόξυδο σε μια κούπα νερό. Βουτήξτε στο διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι ή γαζούλα και ξεπλύνετε τα μάτια σας. Το μηλόξυδο περιέχει μηλικό οξύ το οποίο καταπολεμά τις οφθαλμικές φλεγμονές και τις βακτηριακές λοιμώξεις.


 • Καστορέλαιο: Με τη βοήθεια ενός καθαρού σταγονόμετρου (από το φαρμακείο) ρίξτε μια σταγόνα οργανικό καστορέλαιο σε κάθε οφθαλμό, μέχρι και 3 φορές ημερησίως. Θα σας ανακουφίσει από το οίδημα και την ερυθρότητα.
 • Ψωμί: Εάν υποφέρετε από επιπεφυκίτιδα, τοποθετήστε μια φέτα κρύου ψωμιού πάνω στο ερεθισμένο βλέφαρο. Θα βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας και του κνησμού.
 • Γάλα: Άλλο ένα πολύ καλό γιατροσόφι για την επιπεφυκίτιδα είναι το γάλα. Χρησιμοποιήστε 2-3 σταγόνες ανά δύο ώρες ώστε να σας ανακουφίσει, μέχρι να περάσει η φλεγμονή.
 • Χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού: Το τσάι περιέχει φυσικά φλαβονοειδή που αντιμάχονται τα βακτήρια και τους ιούς και κατά συνέπεια τις φλεγμονές. Τοποθετήστε ένα χλιαρό, μουσκεμένο φακελάκι τσαγιού πάνω σε κάθε μάτι και αφήστε το για 15 λεπτά. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Αν το μάτι σας είναι πρησμένο, μουσκέψτε το φακελάκι σε κρύο νερό και μετά εφαρμόστε. Το ταννικό οξύ που περιέχει το τσάι θα σας ανακουφίσει και από τη φαγούρα.
 • Σπόροι κόλιανδρου: Βράστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου σε μια κούπα νερό ώστε να φτιάξετε ένα φυσικό οφθαλμικό υγρό καθαρισμού. Χρησιμοποιείστε το 3-4 φορές την ημέρα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την κρίθη ή «κριθαράκι», όπως το ξέρουμε οι περισσότεροι. Προσοχή στο χειρισμό του διαλύματος από μάτι σε μάτι γιατί το κριθαράκι είναι μεταδοτική μικροβιακή λοίμωξη.
 • Χαμομήλι: Φτιάξτε ένα ελαφρύ αφέψημα με ξερό χαμομήλι και σουρώστε το υγρό. Με μια γαζούλα ή βαμβάκι καθαρίστε τα μάτια σας όσες φορές την ημέρα θέλετε. Το χαμομήλι έχει ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πολύ απαλό για τα μάτια αλλά και το δέρμα.
 • Ροδόνερο: Είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις οφθαλμικού ερεθισμού. Χρησιμοποιείστε το αυτούσιο με μια γάζα ή λίγο βαμβάκι πάνω στα μάτια σαν κομπρέσα και θα σας ανακουφίσει άμεσα από τα συμπτώματα, ενώ το αίσθημα καψίματος θα υποχωρήσει μέσα σε μερικά λεπτά.


Πηγή: healthmag.gr