Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπάρχουν σημεία στο σώμα μας που δεν πρέπει να ακουμπάμε;


Το σώμα μας είναι το σπίτι μας, μαζί με το οποίο θα ζούμε όλη μας τη ζωή και είναι ιερό.

Είναι δικό σου, αλλά υπάρχουν μερικά σημεία που δεν πρέπει να ακουμπάς με τα χέρια σου. Για το καλό του.

Ποια σημεία στο σώμα δεν πρέπει να «ενοχλείς» με τα χέρια σου;

Έρευνες έχουν δείξει πως τα χέρια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μετάδοση μικροβίων κι ακόμη κι αν τα έχεις πλύνει σωστά, τα χέρια και τα δάχτυλα μολύνονται γρήγορα από το περιβάλλον. Και γι’ αυτό υπάρχουν μερικά σημεία στο σώμα που δεν πρέπει να ακουμπάς για να μη μεταφέρεις αυτά τα μικρόβια και να παραμείνεις υγιής.

Ποια είναι αυτά τα σημεία;

Μάτια

Πόσες φορές τρίβεις τα μάτια σου ή πιάνεις τις βλεφαρίδες σου χωρίς λόγο; Μην το κάνεις! Μπορείς πολύ εύκολα να μεταφέρεις τα μικρόβια από τα χέρια στα μάτια. Και μεταξύ άλλων, αυτή η απλή κίνηση για σένα μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στα μάτια. Μην αγγίζεις και μην τα τρίβεις για κανέναν λόγο.

Αυτιά

Μη βάζεις το δάχτυλό σου στο αυτί. Το κανάλι του αυτιού είναι πολύ ευαίσθητο και δεν πρέπει τίποτα να βάζεις εκεί μέσα. Ούτε καν μπατονέτα! Αν νιώθεις μια αίσθηση κνησμού, ο οποίος είναι έντονος και επίμονος, τότε μπορείς να επισκεφτείς έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Ο ειδικός γιατρός θα εξετάσει το πρόβλημα, θα αφαιρέσει το κερί και θα κάνει τον σωστό καθαρισμό.

Πρόσωπο

Κάτω τα χέρια σου απ’ το πρόσωπο! Μπορείς να πλύνεις τα χέρια σου και να βάλεις την ενυδατική σου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να κρατήσεις τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου. Πολλές φορές, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιείς, πιάνεις το μέτωπό σου ή το πηγούνι σου. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσεις αλλά και να εμφανίσεις ακμή.


Στόμα

Φυσικά και θα ήταν στη λίστα μας! Μια πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι οι άνθρωποι βάζουν τα χέρια στο στόμα κατά μέσο όρο 23.6 φορές την ώρα όταν βαριούνται στη δουλειά και 6.3 φορές την ώρα που ήταν απασχολημένοι. Αυτό είναι ένα πρόβλημα: Σε μια μελέτη ορόσημο που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Applied Microbiology», το ένα τέταρτο των μικροβίων που ελέγχθηκαν, μεταφέρθηκαν από τα δάχτυλα των ατόμων στο στόμα τους.

Μύτη

Σε καμία περίπτωση δεν είναι μια καλή συνήθεια.  Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Infection Control and Hospital Epidemiology», όσοι έβαζαν το χέρι στο εσωτερικό της μύτης είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να μεταφέρουν βακτήρια σταφυλόκοκκου από εκείνους που κρατούσαν τα χέρια σε απόσταση!

Πισινός

Μπορείς να καθαρίσεις την περιοχή, αλλά τα χέρια σου δεν πρέπει να ακουμπούν. Κι αυτό γιατί το σημείο περιέχει πολλά βακτήρια που μπορεί να είναι επιβλαβή. Αφού κάνεις την ανάγκη σου ή αν ακούμπησες για οποιοδήποτε λόγο την περιοχή, θα πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου εξονυχιστικά!


Πηγή: ipop.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια