Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς επιδρά η σοκολάτα στη χοληστερόλη μας;


Ένα λατρεμένο αλλά και παρεξηγημένο τρόφιμο, που έχει υμνηθεί κι έχει κατηγορηθεί όσο κανένα άλλο.

Ωστόσο, η μελαμψή κυρία δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Λέτε την καλή διατροφική φήμη της να χτίσουν από την αρχή κλινικές έρευνες και διατροφολόγοι;

Το γεγονός ότι η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ισορροπημένη διατροφή μειώνει το ενδεχόμενο εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων οφείλεται σε σημαντικό ποσοστό στα αντιοξειδωτικά στοιχεία που εμπεριέχει, αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος. Άλλα από αυτά έχουν πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες (όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το σελήνιο και τα καροτενοειδή), ενώ άλλα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια, όπως οι πολυφαινόλες. Μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών είναι το κακάο και, φυσικά, τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτό, όπως η λατρεμένη από πολλούς σοκολάτα. Ποια είναι όμως τα οφέλη των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ουσιών;

Προστάτης της LDL και του DNA;

Οι πολυφαινόλες του κακάο προστατεύουν την LDL («κακή») χοληστερόλη από οξείδωση, πράγμα πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε πως η διαδικασία αυτή αποτελεί το σημαντικότερο από τα πρωταρχικά στάδια της αθηροσκλήρωσης. Η ίδια αντιοξειδωτική προστασία ασκείται και σε άλλες λιποπρωτεΐνες. Μια άλλη μελέτη πάνω στις πολυφαινόλες που περιέχονται στο κακάο έδειξε πως αυτές ασκούν προστατευτική επίδραση και στο DNA, εξαιτίας της αλλοίωσης που μπορεί να υποστεί από διάφορες μορφές ακτινοβολίας, όπως τη UV-C. Οι ακτίνες UV-C είναι οι πιο επικίνδυνες και έχουν τη μεγαλύτερη ενέργεια. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τον κ. Ξένο, δόθηκε λίγη σημασία στις ακτίνες αυτές, αφού φιλτράρονταν κανονικά από το στρώμα του όζοντος και δεν έφταναν στη Γη. Ωστόσο, η λέπτυνση και οι τρύπες της στιβάδας του όζοντος προκαλούν πλέον μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την έκθεση στη UV-C ακτινοβολία.


Η σοκολάτα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Ακόμα, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κακάο, φαίνεται να αναγεννούν τη βιταμίνη Ε, επιτείνοντας έτσι την αντιοξειδωτική δράση της. Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο που προκύπτει από πλειάδα ερευνών είναι πως οι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών του κακάο δεν ισχύουν μόνο in vitro (εργαστηριακά) αλλά και in vivo (στη ζωή), πράγμα που μπορεί να μας οδηγήσει στις πρώτες διαιτητικές συστάσεις για το κύριο προϊόν του κακάο, τη σοκολάτα. Σε μικρές, λοιπόν, ποσότητες (25-30γρ.), η σοκολάτα εξακολουθεί να κατέχει σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών, χωρίς να αποδίδει «απαγορευτικά» ποσά ζάχαρης, λίπους και συνεπώς θερμίδων, και έτσι μπορεί να ενσωματωθεί στο εβδομαδιαίο πλάνο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Σοκολάτα και χοληστερόλη

Αξιοσημείωτο είναι τέλος και το γεγονός ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν επιφέρει αρνητικές διαφοροποιήσεις στο κλάσμα της χοληστερόλης, σύμφωνα με τον κ. Ξένο, αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί από τη στιγμή που η σοκολάτα περιέχει δύο βασικά κορεσμένα λιπαρά, το στεατικό (κατά 35%) και το παλμιτικό (κατά 25%).

«Η “ουδέτερη” στάση της σοκολάτας απέναντι στη χοληστερόλη μας οφείλεται στο ότι το στεατικό αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα και δεν αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης όπως τα άλλα κορεσμένα λιπαρά. Έτσι η όποια αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη του άλλου κορεσμένου λιπαρού, του παλμιτικού, αντισταθμίζεται βέλτιστα από τις θετικές επιδράσεις που έχει το ελαϊκό οξύ, βασικό μονοακόρεστο λιπαρό της σοκολάτας» καταλήγει ο κ. Ξένος!


Πηγή: olivemagazine.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια