Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στο “θηρίο” της βίας απαντάμε με μηδενική ανοχή

Βαθιά συγκίνηση και σοβαρό προβληματισμό εγείρει η υπόθεση 23χρονης φοιτήτριας που έχασε τη ζωή της ύστερα από την βάναυση επίθεση που δέχτηκε από ομάδα ανδρών, γιατί “δεν κοίταξε αλλού” αλλά είχε το ηθικό σθένος
και τη δύναμη ψυχής να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει την άνανδρη ομαδα που παρενοχλούσε δύο έφηβες στις τουαλέτες εστιατορίου.
Στη συνέχεια ένας από τους δράστες επέστρεψε και επιτέθηκε ύπουλα στη φοιτητρια, στον χώρο στάθμευσης του εστιατορίου, χτυπώντας την άγρια στο κεφάλι με ρόπαλο. Ακόμα και το όργανο του εγκλήματος αλλά και η “στόχευση” στο κεφάλι αποκαλύπτουν το μέγεθος της βαναυσότητας.
Με σιωπηλή αγρυπνία στο Βερολίνο οι Γερμανοί αποδίδουν φόρο τιμής στη φοιτήτρια.
«Εκεί που άλλοι γύρισαν το βλέμμα και κοίταξαν αλλού, η φοιτήτρια επέδειξε υποδειγματικό θάρρος και ηθικό σθένος» υπογράμμισε στην επιστολή του ο Γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος επίσης δήλωσε πως θα εξετάσει το αίτημα απονομής του Εθνικού Μεταλλίου Τιμής.
Όπως καθίσταται εμφανες και μέσα από αυτήν τη συγκλονιστική υπόθεση, η βία απαξιώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στο βωμό ενός άκρατου εγωκεντρισμού και ακραίου ναρκισσισμού, αποκαλύπτοντας ένα βαθύτερο έλλειμμα παιδείας και αξιών.
Η βία όμως όσο σκληρό πρόσωπο κι αν αποκτά στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας και όσο πιο σύνθετα “πλοκάμια” κι αν εμφανίζει μέσω λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής και σεξουαλικής της έκφανσης, ακόμα και στους κόλπους της οικογένειας, δεν μας τρομάζει.
Και δεν πρέπει να την αφήσουμε να μας τρομάξει, γιατί αυτό ακριβώς επιζητά ο δράστης μέσω της βίαιης συμπεριφοράς του, να “εγκαταστήσει” τον φόβο στην ψυχή του θύματος, ώστε να το κρατά “δέσμιο” αλλά και γιατί η βία είναι ο μόνος τρόπος για να νιώσει ο δράστης ότι έχει δύναμη, ισχύ και εξουσία ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζει ότι δεν έχει τίποτα.

Ενώνοντας, όλες και όλοι τις δυνάμεις μας απέναντι σε κάθε βίαια συμπεριφόρα και δείχνοντας μηδενική ανοχή, μπορούμε να νικήσουμε το “θηρίο” που δυστυχώς στις σύγχρονες κοινωνίες γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπο και σκληρό. 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια