Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι επιπτώσεις της οσφυαλγίας στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού


Οι επιπτώσεις της οσφυαλγίας στην ποιότητα ζωής του ασθενή μπορεί να είναι εκτεταμένες.

Εκτός από την επαγγελματική και κοινωνική πτυχή της, είναι πιθανό να επηρεάσει και τη σεξουαλική, διαταράσσοντας τη σχέση του ζευγαριού.

Ο φόβος του πόνου μπορεί να προκαλέσει δισταγμό, αντίδραση που συχνά εκλαμβάνεται από το έτερον ήμισυ ως απόρριψη, οδηγώντας σε απομάκρυνση. Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται στο ζευγάρι η ανοιχτή επικοινωνία και η συντηρητική αντιμετώπιση του πόνου, έχει διαπιστωθεί ότι όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, η ερωτική ζωή τους βελτιώνεται.

«Ο χρόνιος πόνος στη μέση και γενικά στη σπονδυλική στήλη είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκαλέσει αναπηρία και να επηρεάσει τις επιδόσεις των ασθενών σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, αν και, λόγω της προοδευτικής εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης, οι γηραιότεροι υποφέρουν περισσότερο. Με δεδομένο ότι ο πόνος στη σπονδυλική στήλη θα επηρεάσει το 60-80% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους και ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει, οπότε το ποσοστό θα αυξάνεται, είναι προφανής η ανάγκη αναζήτησης και εξεύρεσης των ενδεδειγμένων τρόπων διατήρησης του επιθυμητού επιπέδου ζωής», επισημαίνει ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης δρ Κωνσταντίνος Σταραντζής.

Η συντηρητική θεραπεία για την ύφεση του πόνου που βιώνουν οι ασθενείς με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, περιλαμβάνει τη λήψη αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων και τη φυσικοθεραπεία. Σε μερικούς ασθενείς ορισμένα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες, μεταξύ των οποίων είναι και η στυτική δυσλειτουργία. Οπότε, αντί να ωφελήσει, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη σεξουαλική ζωή.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί συνήθως την τελευταία λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την αποφυγή της αναπηρίας. Συστήνεται δε όταν όλες οι συντηρητικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή και εν γένει την ποιότητά της, περισσότερο απ’ ότι η συντηρητική θεραπεία.

Δεδομένου, λοιπόν, του υψηλού ποσοστού των ασθενών των οποίων η ζωή επηρεάζεται από τον πόνο, είναι σημαντικό ο γιατρός να συζητά με τον ασθενή. Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο το 41% των ιατρών ρωτά τους ασθενείς του με κήλη μεσοσπονδύλιων δίσκων για το πώς επηρεάζει η πάθηση τη σεξουαλική τους ζωή.

Πρέπει να γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει ο πόνος σε αυτήν και να προτείνουν λύσεις κατά περίπτωση, δεδομένου ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση», καταλήγει ο ειδικός.


Πηγή: healthreport.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια